notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

5 unaloműző elfoglaltság gyerekeknek a téli bezártság idejére

hirdetes

5 unaloműző elfoglaltság gyerekeknek a téli bezártság idejére

VN
5 unaloműző elfoglaltság gyerekeknek télre

Csináljatok télből nyarat

A történetek előadásának készségét (az úgynevezett storytelling-et) sokféleképpen fejlesztheted, egy dioráma azonban e mellett segíthet a motoros képességek megedzésében és a szókincs gazdagításában is.

Ez egy összetettebb feladat lehet, ami akár napokat is igénybe vehet, szóval kiváló hétvégi program, ha nincs értelme kimenni otthonról.

1.    Készítsétek elő a világot: Fogjatok egy cipősdobozt és fordítsátok az oldalára, mintha csak egy fedett színpad lenne. Ez után rendezzétek be épületekkel, állatokkal és szereplőkkel – ezek lehetnek a gyerkőc megfelelő méretű játékai (a házak építőkockák vagy LEGO stb.), vagy akár saját készítésű karakterek is.

2.    Jöhet a hó: Szórjatok a jelenetbe némi pamutot, hogy úgy tűnjön, mintha havazott volna. Még némi porcukrot vagy lisztet is használhattok, ha a gyerkőc elég nagy ezekhez, csak számolj vele, hogy ezeket később le kell takarítani majd a játékokról.

3.    További téli elemek: Adjatok hozzá további téli elemeket és karaktereket a jelenethez. Fehér kartonlapból vagy papírgalacsinokból készülhetnek például hóemberek, és így tovább.

4.    Jöhet a nyár: Készítsetek a fentiek alapján egy második diorámát is, az úttal nyári hangulattal. Hó helyett virágokkal és zöld díszekkel töltsétek fel a tájat, és a karaktereket is ehhez válogassátok el vagy készítsétek el magatoktól.

hirdetes

5.    Hasonlítsátok össze őket: A téli és a nyári jelenet kontrasztja sok érdekes témát felvet majd. Vegyétek át a különbségeket a két dioráma között, és beszéljétek meg, hogy mi jellemző a télre és a nyárra. Ilyenkor sok új szót, kifejezést és koncepciót lehet tanulni!

Szánkózás plüssjátékokkal

Ez a szerepjátékos elfoglaltság megmozgatja a gyerekek képzelőerejét, és lehetővé teszi számukra, hogy egy kicsit felnőttet játszhassanak (és felelősséget tanuljanak), miközben szánkózó játékaikra vigyáznak.

1.    Készítsétek el a szánkót: Szerezz egy fonott kosarat vagy egy kartondobozt (egy nagyobb cipősdoboz is megteszi) – ez lesz a szánkó. Lyukasszátok át alul és fűzzetek át rajta egy madzagot, amivel húzni lehet majd. Természetesen további díszekkel is csinosíthatjátok a járművet.

2.    Készítsétek el a pályát: Készítsetek egy szánkópályát az otthon található tárgyakból, amelyen gyerkőcöd végighúzhatja kedvenc játékait a dobozban. A szánkózás közben téli dalokat is énekelhettek a jó hangulatért.

3.    Figyeljetek oda a biztonságra: A szánkózás közben képzeljétek el, hogy mit érezhetnek a játékok. Hol mókás a pálya? Hol ijesztőbb? Hogyan tehetnétek még élvezetesebbé, kényelmesebbé számukra a szánkózást? Ezek a témák segítenek az empátiára koncentrálni és némi felelősségtudatot is ébresztenek majd gyerkőcödben.

hirdetes

Csináljatok ehető hóembereket

Ez az ízletes elfoglaltság a motor képességeket és a képzelőerőt fejleszti, ráadásul segíthet a szókincs bővítésében is.

1.    Készítsétek el a testet: Vegyetek elő egy kicsi, egy közepes és egy nagyobb tálat. Mindegyik tálba helyezzetek egy réteg vaníliás jégkrémet. Ne legyenek se túl vastagok, sem pedig túl vékonyok, csak éppen annyira, hogy megtartsák a díszeket. A tálakat érdemes előre a hűtőbe helyezni, hogy ne olvadjon meg bennük olyan gyorsan a jégkrém.

2.    Jöhetnek a díszek: Kezdjétek el feldíszíteni a jégkrémet a tálakban. Egy-egy karikás gabonapehely (vagy két bogyó) lehet például a két szem, más gabonapelyhek a gombok, a mosolygós száj pedig egy szelet alma. El ne felejtsétek a répaorrt!

3.    Jó étvágyat: Miután elszórakoztatok a hóemberrel, fogyasszátok el, mielőtt megolvadna!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Csernobil

Az elmúlt 60 évben számos helyen volt teljes vagy részleges főreaktor meghibásodás, ám az... Tovább

Hűtőszekrény

A hűtőszekrény olyan szerkezet, mellyel mesterségesen a környezetnél alacsonyabb... Tovább

Tovább a lexikonra
DIY Gyerekszoba Háztartás Színes ötletek Újrahasznosítás