notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Süss kenyeret élesztő nélkül!

hirdetes

Élesztő nélküli kenyér sütés

Bettina

Süss te is élesztő nélkül kenyeret! Finom, ropogós, gyönyörű színű kenyér élesztő nélkül, Sthal Judit receptje alapján!

Napraforgómagos ír kenyér

Nézd meg a videót mielőtt neki állsz kenyeret sütni!

Miért nem sütünk otthon több kenyeret? 

Miért is ne próbálnánk ki egy finom napraforgómagos ír kenyér receptet? Főleg, ha láttad a videóban, hogy milyen jól néz ki, tuti, hogy te is megkívántad. Mivel a magyar ember mindenhez eszik kenyeret ezért nem árt, ha tudjuk is azt, hogy hogyan kell elkészíteni a kenyeret. A házi kenyér sokkal finomabb, mint amit manapság a boltban lehet evnni, ezért minden fáradalmat megér!
 

A kenyér története!

A kenyér szó az újkori magyar köznyelvben csak a magas, erjesztett kenyeret jelenti. Számos európai nyelvben viszont a megfelelő szó jelentése magában foglalja egyrészt a kenyér régi formáját, az erjesztetlen lapos lepényt, másrészt pedig a kalácsféléket is. A kenyér nagy valósínűséggel ősmagyar kori jövevényszó, korai jelentése, rokon nyelvi adatokból következtetve, ‘kásaféle, darából készült ételféleség’ lehetett. Ami biztos, hogy nagyon régóta van!

hirdetes

A honfoglalást megelőző, földművelést is magában foglaló életmódban feltételezhető a lepénykenyér készítése, miután az már a földműves neolit kultúrákban folyamatosan jelen volt. A kenyér szó a honfoglalás idején valószínűleg ezt a lepénykenyeret jelentette, noha a kapcsolatról magyar nyelvi adat csak 1315 körül, egyházi szövegben, maradt fenn. Amikor az elit kultúrában az erjesztett kenyér megjelent, a kenyér szó jelentését arra is kiterjesztették.

A kétféle „kenyér” késő középkori együttélése idejéből származik a pogácsa jövevényszó, amely eredetileg hamuban-parázsban sült lepénykenyeret jelent. A lepénykenyér megkülönböztetésére a szó jól jöhetett. Hosszú távon majd pogácsa lesz a lepénykenyér és kenyér az erjesztett kenyér neve. A 16. század végéig viszont még előfordult az irodalmi nyelvben, hogy körülírással bár, de mindkettőt kenyérnek nevezték.

hirdetes

Pogácsakenyér, pogácsás kenyér megjelölés is használatos volt a régebbi forma megkülönböztetésére. A 17. századtól kezdve már nem nevezték kenyérnek a lepénykenyeret.

Olvasd el a következő oldalon lévő receptet, hogyan készül Sthal Judit kenyere!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Lakberendezési szakszótár

Milyen egy igazi alkalmi takarítás Budapesten? Most megtudhatod!

Mit szólnál hozzá ha az esedékes nagytakarítás helyett csak hátradőlhetnél a fotelben, és... Tovább

Fotel

Kárpitozott ülőbútor, amely párnázott karosszékhez hasonló, de annál sokkal kényelmesebb,... Tovább

Tovább a lexikonra