notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Az eklektikus stílus ismertető jegyei a lakberendezésben

hirdetes

Az eklektikus lakberendezési stílus jellegzetességei

CsN

Nagyon sok, jól behatárolható lakberendezési stílust ismerünk, amelyekről első ránézésre szinte bárki megmondja, melyik stílushoz tartozik. Az eklektikus stílus azonban ennél jóval kuszább, kevésbé behatárolható…

Az eklektikus stílus ismertető jegyei a lakberendezésben

Valójában nem az eklektikus stílus az, amit nehéz behatárolni – csupán nagyon kevesen tudják jól használni ezt a különlegességet, ezért aztán a végeredmény gyakran kusza, összevissza stílusokból egybedobált szoba képét kelti, amely általában nem is igazán esztétikus. Pedig az eklektikus stílus alapvetően létezik, sőt, lehet jól is csinálni! Nézd meg, mik a jellegzetességei, és kiknek ajánljuk első sorban.

hirdetes

 

Az eklektikus stílus alapvetően egy olyan stílusirányzatot takar, melynek legfőbb jellegzetessége, hogy nincs jellegzetessége. :) Hivatalosabban megfogalmazva az eklektikus stílus más egyéb stílusirányzatokból épül fel, azok jegyeit vegyesen alkalmazza így egyedi vonása csupán az összeállításokban rejlik.

Ebből a leírásból azt gondolhatod, hogy ezek szerint eklektikus stílust nagyon könnyű teremteni lakásodban. Pedig valóban szép, esztétikus és élhető eklektikus stílust nagyon is nehéz!

Az eklektikus stílus ismertető jegyei a lakberendezésben

Az eklektikus stílus alapvető feltétele, hogy egy igen jó ízlésű ember alakítsa ki. Ha ez nem így történik, könnyen ízléstelen és otromba lehet a végeredmény, amelytől a szoba rendetlennek hathat.

Általában a művész típusú emberek nagy kedvence ez a stílus, hiszen ez elviseli az ő gyakori változásukat, egy-egy új dolgot, és nagyon jól mutatnak a saját készítésű dolgok is ezekben a házakban. Ezen kívül a művész típusú, kreatív ember az, aki valóban – és jól – ki tudja használni azt a szabadságot, azt a rengeteg lehetőséget, amelyet a kötött stílus hiánya ad számára.

Ezen kívül általában az erős személyiségű emberek választják ezt a stílust, hiszen itt nem fér bele a katalógus alapján való berendezés. A határozott elképzelésű, saját stílussal rendelkező emberek számára az eklektikus stílus azonban valódi felüdülés: itt mindent szabad, és a házad így valóban téged tükröz!

Az eklektikus stílus ismertető jegyei a lakberendezésben

Azon kívül ugye, hogy nincsenek, azért van egy-két dolog amely minden jól berendezett eklektikus otthonra jellemző: ez pedig az, hogy nincsenek ismétlődő dolgok. Míg mondjuk egy minimál stílusú lakásnál a fényes felületek, esetleg a krómozott bútorlábak mindenhol megjelennek, úgy az eklektikus stílusban ilyen nincs. Sem az anyagok, sem a formák, sem a minták nem ismétlődnek sűrűn (ez nem azt jelenti, hogy minden ablakra más mintás függönyt kell tenni…)

Ugyan így van ez a színekkel is: általában nem egy szűk színskálán mozog az adott helyiség berendezése. Nincs például olyan, hogy egy eklektikus szoba teljesen monokróm.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Lakberendezési szakszótár

Roló

Ablak elfedésére használható, az ablak tetején rúdra feltekercselt, onnan lehúzható,... Tovább

WC tisztító

Wc tisztító szert lehet kapni a boltban is, de akár házilag is el lehet készíteni. Mind a... Tovább

Tovább a lexikonra