notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

emeletes családi ház, egyszintes családi ház

hirdetes

Egyszintes vagy emeletes családi ház?

Józan Szilvia

A házépités és házvásárlás egyik komoly dilemmája, hogy milyen házat válasszunk:egyszinteset vagy emeleteset? Mind a két választásnaka megvannak a maga előnyei és hátrányai. A sikeres döntéshez feltétlenül hozzájárul, hogy saját igényeinknek megfelelő házat válasszunk. A házvásárlás és házépités során meg lehet fogadni mások tanácsát, de mindenképpen úgy döntsünk, hogy hosszútávon is szivesen térjünk haza egy fárasztó nap után.

családi ház

Az egyszintes családi ház előnyei

 

Az egy szinttel rendelkező családi ház igyekszik egy közösségi légtért kialakitani a családi házon belül. Az egyszintü ház sokszor olcsóbban megvásárolható, mint a hasonló kategóriában lévő, de emelettel rendelkező ház. Elsősorban olyan családoknak ajánlott, ahol fontos az emeleteket összekötő lépcső kikerülése. A lépcsőn, főleg ha nem fedjük le semmivel, könnyü megcsúszni, leesni. A lépcső igen balesetveszélyes, különösen a kisgyerekekre nézve, de bárkinek komoly gondot okozhat, aki nem elég óvatosan használja, kapkod, siet, vagy éjszaka a sötétben használja. Idősek, mozgásszervi és szivbetegségben szenvedőknek ugyancsak nehéz a lépcsőt napi szinten használnia. Ha hasonló helyzetek állnak fenn a családban célszerü az egyszintes házat választani.

 

egyszintes családi ház

 

egyszintes családi ház

 

Az egyszintes családi ház hátrányai

 

Sok esetben nincs lehetőség egy nagyobb egyszintes ház épitésére, mert a telekárak rendkivül magasak. Ha már családi házat épitünk, akkor egy kisebb kertnek is kell helyet hagyni, a kocsibeállóról már nem is beszélve. Ilyen esetben nem reális a választás lehetősége, hiszen ahhoz, hogy rendesen elférjen a család, egy emelet is szükséges. A helyigény mellett nagyobb tetőszerkezetet szükséges épiteni és több a földmunka is. A kilátás sokszor korlátozva van és nincs lehetőség erkély kialakitására. Mivel egy emeleten kell megoldani az összes szoba elkülönitését, átjárását, igy sokkell hely a folyosók, átjárok megszervezéséhez. Összességében nem használja ki hatékonyan az adott telekmérethez beépithető teret.

hirdetes

 

egyszintes családi ház

 

egyszintes családi ház

 

Az emeletes családi ház előnyei

 

Ha nem áll fenn olyan probléma, helyzet, ami miatt nem célszerü lépcsőt használni, akkor előnyös választás az emeletes ház. Hatékonyan használja ki a telek területét, igy több hely marad a kert számára, és akár garázs, fedett kocsibeálló is épithető e telekre. Könnyebb elkülöniteni az alvó és a nappali tevékenység során használt helyiségeket. Kevesebb tetőfedési és földmunkálat szükséges. A legtöbb esetben szép kilátás nyilik a felső emeletről, amit egy, vagy több erkéllyel is megtoldhatunk. A megemelt környezetnek köszönhetően, az emeleten, megfelelő számú ablak mellett, több fény jut be. Továbbá kialakitható  padlás, tetőtér is, ami igencsak helytakarékos megoldás.

hirdetes

 

emeletes családi ház

 

emeletes családi ház

 

Az emeletes családi ház hátrányai

 

Az emeletes családi ház sokszor a szinteket összekötő lépcső veszélyei, vagy nehézkes használata miatt nem valósulhat meg. Hátrány még a felszálló hő problémája is. Ha a ház rendelkezik emelettel, akkor a földszintről felfelé szálló hő miatt az emeleten sokkal melegebb van, mint a földszinten. Ez télen kimondottan jól jön, de érdemes a nyári kánikulákra is gondolni. A hatás ellen a szinteket összekötő rész hőszigetelésével, és a felső emelet légkondicionálásával, vagy egyéb módon történő hütésével védekezhetünk. Ha domboldalon, vagy egyéb szeles helyen épitkezünk, akkor célszerü minél "laposabb" házat épiteni.

 

emeletes családi ház

 

emeletes családi ház

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

óraátállítás

Óraátállítás 2013    Március 31-én kettőről három órára kell átállítani... Tovább

Fűtés klímával

A klímaberendezések ma már nem csak hűtésre, hanem fűtésre is használhatók, méghozzá igen... Tovább

Tovább a lexikonra
Építészet