notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Nézd meg, hogy hogyan lehet egyszerűbb a költözés!

hirdetes

Tippek az egyszerűbb költözéshez

LK

A házépítés és a teljes felújítás után egy egész háztartás új helyre költöztetése a legmegterhelőbb otthonnal kapcsolatos feladat, amivel az ember élete során találkozhat. Persze mint minden más összetettebb folyamat, úgy a költözés is egyszerűbbé tehető, ha az ember felkészülten vág bele és rendszert visz bele. A következő néhány tipp azoknak szól, akik szeretnék megkönnyíteni következő költözésüket!

Nézd meg, hogy hogyan lehet egyszerűbb a költözés!

Rendszerezz minél előbb

Igyekezz semmit nem hagyni az utolsó percre. Hacsak nem kell rögtön költöznöd, valószínűleg 1-2 hónappal előre tudni fogod, hogy pontosan melyik nap bonyolítod majd le az átpakolást. Készíts egy hetekre lebontott listát és végezz el mindent a nagy napig!

Állíts fel egy költözési stratégiát

Hogyan fogsz eljutni eddigi otthonodból az új helyre? Ha kisebb kaliberű költözésről van szó, akkor valószínűleg elég lesz a család és barátok segítségét kérni, de ha egy egész kis család (több fő és mindenki holmija) is mozgatásra kell kerüljön, akkor valószínűleg nem tudod majd megkerülni a költöztetőket – ezt vedd figyelembe a költségvetésnél!

Tartsd naprakészen költöztetőidet

A feliratozott dobozokon mindenki el tudja olvasni, hogy törékeny van-e benne, de ha nagyobb, nehezebb dolgok is mennek veled (szekrények, ágy, stb.), akkor fontos előre szólni a költöztetőknek, hogy mire számítsanak. Még az előtt említs meg minden különleges kérést, hogy megegyeznél egy árban és időpontban a költöztetőkkel – ne a helyszínen derüljön ki, hogy valamit nem tudnak vállalni! Említsd meg az összes nehéz és nagy tárgyat; hogy nehezíti-e valami ezek ki- vagy bepakolását a régi vagy az új helyen (keskeny lépcsőház, szűkös lift, stb.), illetve hogy tudnak-e segíteni a dolgok szét- és összeszerelésében.

hirdetes
Nézd meg, hogy hogyan lehet egyszerűbb a költözés!

Válaszd a megfelelő szállítási módot

A költözéshez használt teherautók mérete attól függjön, hogy milyen messzire kívánod szállíttatni a holmikat. Ha viszonylag rövid távról van szó, akkor működhet a két-három fordulós megoldás. Ha azonban messzebb van egymástól a start és a cél, akkor mindenképpen győződj meg róla hogy egy kör alatt el tudtok vinni magatokkal mindent. Nagyobb távolságokban jóval költségesebb többet fordulni.

Használd ki a lehetőséget a szelektálásra

A költözés páratlan lehetőséget kínál arra, hogy kiválogasd azokat a dolgokat, amiket már nem használsz és nincs szükséged rájuk. A feleslegessé vált dolgokat meghirdetheted az interneten, elajándékozhatod különböző nonprofit szervezeteknek, vagy magad mögött is hagyhatod őket, előző otthonodban.

Készíts csomagolókészletet

Ha több mint egy személy végzi a csomagolást, akkor érdemes valamilyen rendszert készíteni ehhez. Legyen kéznél néhány üres leltárpapír, és egy-egy személynek egy-egy szoba vagy helység legyen kiosztva. Mindenki kapjon a papírhoz tollat vagy ceruzát, fekete ragasztószalagot és csomagoláshoz szükséges kellékeket (újságpapír, dobozok, ragasztóadagoló, stb.)

Nézd meg, hogy hogyan lehet egyszerűbb a költözés!

Mindent címkézz fel

Minden doboz oldalát (ne a tetejüket) címkézd fel, vagy jelöld meg valamilyen módon. Az sem baj, ha a dobozok minden oldalára ráírod, hogy mi van bennük, így nem kell majd a dobozoszlopok között bujkálni, míg meg nem találod a megjelölt oldalt.

hirdetes

Használd a meglévő dolgaidat a szállításhoz

Nagy valószínűséggel lesz néhány táskád és utazótáskád, amit magaddal viszel majd – ezekben is elfér egy jó pár dolog! Ugyan ez vonatkozik a könnyebb szekrényekre is. Nagyobb bútorok esetén érdemes kiszedni belőlük mindent, de rövidebb költözéseknél, és ahol kevesebbet kell pakolni (és nem kell lépcsőzni) sokat segíthetnek.

Várd készen a költöztetőket (vagy a családot és barátokat)

Hacsak nem segítenek a költöztetők (vagy a meghívott ismerősök) a csomagolásban, ne tartsd fel őket azzal, hogy még nagyban csomagolsz, amikor megérkeznek a megbeszélt időpontra. Ezzel csak elhúzod majd a költözést, ami valószínűleg nagyobb költséggel is jár majd.

Vigyázz az értékeidre

Először is ügyelj rá, hogy az értékes, törékeny dolgokat alaposan és biztonságosan csomagolj be. Ha törékeny holmikat is viszel magaddal, és a költöztetőkre bízod őket akkor ajánlott előzőleg biztosítást kötni rájuk. Továbbá ha számítógépet (vagy laptopot) is költöztetsz, akkor ments le róluk minden fontosabb fájlt arra az esetre, ha bármi történne vele költözéskor.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Takarítócég budapest

Magánlakások, irodák, üzletek, lépcsőházak, iparterületek: napi, alkalmankénti... Tovább

Tovább a lexikonra
Színes ötletek