notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Sajó István és Bédy-Schwimmer Rózsa. Az elfeledett magyarok.

hirdetes

Egy elfeledett férfi és egy elfedett nő, akikről érdemes lenne többet tudnunk.

Bettina

Egy elfeledett férfi és egy elfeledett nő, akikről nem tudunk sokat, pedig róluk igazán érdemes lenne tudnunk. 

elfeledett magyarok

Sajó István

Egy asszimilálódó zsidó családba született Sajó István 1896-ban. Sajó István tizenévesen már a vívótehetségéről volt ismert, de az élet más irányba vitte. Sajó István sorra szerezte a kitüntetéseket az első világháborúban főhadnagyként, majd a háború utáni évben diplomát szerez a József nádor Műegyetem építészmérnöki szakán. Breuer Lajos Marcell társaságában Németországba utazott. Sajó Dortmundban három évet töltött. Ez idő alatt kisebb-nagyobb munkákban vett részt, valamint geometrikus stílusát csiszolta. Később Hugo Steinbach munkatársa lett és az építészprofesszorral közösen több családi ház terveit készítették el.  Sajó István bejárta Európát, szabadúszóként bútorterveket készített és dekoratőrként is dolgozott.

Sajó István még mindig a huszas éveiben járt csak amikor bejárta az Egyesült Államok több államát. 1923-1926 közt Florida állam műszaki egyetemén tanult. Komoly tapasztalatot szerezve a magasépítésben, ami a felhőkarcolólázban élő Amerikában létfontosságú tudásnak bizonyult, ha itt sikeres építészmérnök akart valaki lenni, akkor ehhez fontos volt, hogy értsen Diplomája megszerzése után a Sloan és Robertsonnál kapott álást New Yorkban. Itt haramarosan elkezdett önálló tervezőként dolgozni, Stefan S. Sajo néven.

hirdetes

Nézd meg a képeket Sajó István családjáról és lakásáról, ahol az általa tervezett gyönyörű bútorok vannak.

.

 

Bédy-Schwimmer Rózsa az első nő, akit nagykövetté neveztek ki!

schwimmer rózsa

Felső középosztálybeli zsidó családban született.  Temesváron és Szabadkán nőtt fel a polgári leányiskolába járt, és egy kereskedelmi esti iskolát végzett el. Nevelőnőként, majd könyvelőként és kereskedelmi levelezőként próbált elhelyezkedni, de negatív tapasztalatai az induló magyar feminista mozgalom felé sodorták.

1897-ben csatlakozott az újonnan indult Nőtisztviselők Országos Egyesületéhez, késöbb ennek az elnöke is lett 1901-ban.  Berlinben alakult Nemzetközi Szüfrazsett Szövetség.Ezen a konferencián a magyar munkásnők helyzetét mutatta be, és sikeres előadása eredményeként, munkatársával Glücklich Vilmával (az első nő Magyarországon bölcsészdiplomát szerzett ) megalapították a Feministák Egyesületét hazánkban, és előadásával Európa szerete ismert lett. Vilmával hamar felismerték, hogy folyóiratra lesz szükségk, így elkészült a A Nő és a Társadalom, aminek az volt a célja, hogy megszerezzék a választójogot a nők számára. Többszer kitértek írásaikban az egészség- és nővédelemre is, de nagy hangsúlyt fektettek az oktatásra és arra, hogy az iskolák koedukáltak legyenek.

hirdetes

Rózsa 1910-re világszerte ismert aktivistává vált, aki figyelmezetette a társadalmat arra, hogy férfiközpontú világ miatt hamarosan világháború fog lenni, de ha a nők választójogot kapnak, akkor ez elkerülhető lehetne. 

„Háborús zaj, kétségbeesett családok százezreinek jajgatása, pótolhatatlanul elpusztult értékek, Európa lángbaborulásának lehetősége: ez az egyoldalúan hímnemű állami berendezés eredménye”

1913-ban Bédy-Schwimmer Rózsa depressziós lett, Londonban költözött és  és a szövetség sajtótitkári pozícióját töltötte be. Egyesült Államokban költözött ahol aktivistaként működött, a női egyenjogúsági mozgalom vezetőjeként, késöbb Carrie Chapman Catt kérésére beszédeket tartott és a mozgalom eseményeit szervezte.

Később a nemzetközi nőkongresszuson a megalakuló Állandó Béke Nemzetközi Női Bizottsága (Women’s International Comittee for Permanent Peace) egyik alelnöke lett. Ezt az alelnöki pozíciót két éven át birtokolta, majd végül belső ellentétek miatt lemondott. 

Csöppet sem élt ez a hölgy unalmas életet, bejárta a világot és ott hagyta a lábnyomát mindenhol. Hetvenegyedik születésnapja előtt néhány héttel, 1948. augusztus 3-án, tüdőgyulladásban hunyt el.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Lakberendezési szakszótár

Bohém

Könnyelmű életvitelű személy. Rendszerint festő, színész vagy írói hajlamú ember, aki... Tovább

Kőház

Kőből a XV. századtól egészen a XIX. századig építettek házakat, amik nagyon tartósak... Tovább

Tovább a lexikonra