notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Így termessz Te is ropogós, egészséges zöldségeket konyhakertedben

hirdetes

Hogyan termessz sikeresen egészséges, isteni zöldségeket kertedben? Most segítünk!

TK, GE.
Egészséges zöldségek

Fontos a megfelelő vetés


Bár a legtöbb növényt hasonló módon kell elvetni, mégis két dologra érdemes odafigyelni – a sortávolságra, illetve a tőtávolságra. A legtöbbjüket sorosan szokás vetni, vagyis több egyenes vonal mentén történik meg a magok földbe szórása. A magok egymástól való távolsága fogja majd meghatározni magát a tőtávolságot, a sortávolság pedig értelemszerűen a sorok távolságát jelöli.


Ezek növényeinknél eltérőek lehetnek, általában maga a növény mérete határozza őket meg.


A vetés előtt mindenképpen érdemes megkeresni területünkön a legmegfelelőbb helyet számukra – ezek a növények mind meleg- és napfényigényesek. Persze, nem minden kertben adott az árnyékmentes, nagyobb terület, mégis igyekezzünk úgy kialakítani konyhakertünk, hogy a lehető legkevesebb növényünk essen árnyékba. Amennyiben túlzottan árnyékolt kertünk, sajnos érdemes lemondani a haszonnövények termesztéséről.

hirdetes


Hogyan érdemes őket nevelni?


A nevelés sikeressége érdekében fontosak az előkészületek – ebbe beletartozik a talaj minősége, annak esetleges feljavítása, valamint a gyomtalanítás, a terület kiválasztása, az ezek után való kapálásnak, kerti gazolásnak is jelen kell lennie.


Érdemes utána olvasnunk az ültetett növények igényeinek, mind tápanyag, mind öntözés szempontjából, hiszen utóbbi is rendkívüli jelentőséggel bír fejlődésük során. Példának okáért a saláták és a leveleszöldségek nagyobb vízigényűek mint zöldségtársaik. Esetleg öntözőrendszerben is gondolkodhatsz, amennyiben nem szeretnél sokat bajlódni kerted locsolásával.

hirdetes


Kísérjük figyelemmel növényeinket, hiszen sok betegség képes lehet őket megtámadni – amennyiben ez megtörténik, érdemes vagy természetes úton készítenünk néhány növényvédőszert, vagy vásárolnunk egyet egy kertészüzletben, és minél hamarabb kezelni az adott kórt.


A kártevők listája is terjedelmes, ellenük ugyanakkor már társültetéssel is lehet védekezni. Amennyiben az nem sikeres, ismét érdemes a növényvédőszerek felé fordulnunk, esetleg egy tapasztaltabb kertbarát, kertész véleményét kikérnünk az üggyel kapcsolatban.

Neked van otthonodban konyhakerted?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Osztott komplementer színek

Ezek azok a színpárok, amelynél a komplementer színpár egyik tagjának a szomszédját... Tovább

Mosószóda

A mosószóda (nátrium-karbonát) fehér színű por, vagy színtelen kristály. Vízlágyító... Tovább

Tovább a lexikonra
Egészséges életmód Egészséges táplálkozás Kert Növények