notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

A világ legdrágább lakóházai!

hirdetes

A világ 10 legdrágább lakóépülete és tulajdonosaik

Szélesi Ferenc

A világ legfényűzőbb házainak tulajdonosai nagyon titokzatos emberek. Azt ugyan mindannyian tudjuk, hogy ki lakik a Buckingham Palotában, de vajon hányan ismerik Tim Blixseth nevét? Vagy hányan hallottak már az indiai milliárdosról, aki saját magának építtetett egy 27 emeletes, külön apartmanokból álló lakóházat? Azt hiszem, nem sokan...

Elképesztő fényűzés

Nos, a titoknak most vége. A Forbes tavaly év végén összeállított egy listát a világ 10 legdrágább lakóingatlanairól és azokról az emberekről, akik elég szerencsések és gazdagok ahhoz, hogy ezek tulajdonosai legyenek. Íme...

1. Buckingham Palota

Elhelyezkedés: London, Egyesült Királyság

Értéke: 1,55 Milliárd Dollár

A listát az angol királyi család rezidenciája vezeti. A palota alapját az eredetileg 1703-ban Buckingham hercegének épült ház adja, melyet III. György király 58 évvel később, 1761-ben kisajátított. A következő 75 évben az épületet kibővítették, és 1837 óta ez a mindenkori brit uralkodó hivatalos lakhelye.

A palotának 775 helyisége van. Ebből 19 úgynevezett Dísz szoba, itt fogadják állami vendégeiket hivatalos látogatásuk alkalmával a királyi család tagjai. Emellett a kétszintes épületben 52 királyi- és vendég-hálószoba, 188 szoba az alkalmazottaknak, 92 dolgozószoba és 78 fürdőszoba található.

Érdekesség, hogy a Buckingham Palota nem a legdíszesebb vagy a legfényűzőbb a világon – hiszen a szaúdi sejkek sokkal pazarabb palotákban élnek –, ám értékét nagyban megnöveli, hogy Őfelsége, az angol királynő, II. Erzsébet él itt 1952. február 6-a óta.

hirdetes

 

2. Antillia Mumbai

Elhelyezkedés: Dél-Mumbai, India

Értéke: 1 Milliárd Dollár

Dél-Mumbaiban, Indiában van egy szokatlan kinézetű ház, mely olyan mintha még el sem készült volna.

Az épület különlegességét a különböző alapterületű, elcsúsztatott szintek és az extra nagy belmagasság adja: a 27 emeletes épület 170 méteres magassága egy átlagos, 60 emeletes épület magasságának felel meg. A házat a chicago-i Perks + Will építész iroda tervezte, a kivitelező pedig az ausztrál Leighton Holdings cég volt. Az épület alapterülete 372.000 m2. A felszín alatt 6 parkolószint található, az épület tetején pedig 3 helikopter-leszállópálya kapott helyet. A mindennapos működést a 600 fős személyzet biztosítja, akiket a szintek között 21 lift szállít.

A 2010-ben elkészült magán lakóingatlan tulajdonosa Mukesh Ambani, India második legjövedelmezőbb vállalatának, a Reliance Industries Ltd. elnöke, aki 2013-ban India leggazdagabb és Ázsia második leggazdagabb embere volt.

 

3. Villa Leopolda

Elhelyezkedés: Cote D'Azure, Franciaország

Értéke: 750 millió Dollár

A villa eredetileg II. Leopold, belga király egyik szeretőjének, Caroline Lacroix-nak készült. Az uralkodó1909-ben bekövetkezett halálkor azonban a nőt kilakoltatták, és az épület I. Albert király tulajdonába került, az I. világháború alatt pedig katonai kórházként üzemelt. Mai, végleges állapotát az 1929 és 1931 közötti helyreállítási munkák során nyerte el.

hirdetes

A villának az évek alatt sok neves tulajdonosa volt. Lakott itt Izaak Walton Killam, kanada legkiemelkedőbb bankára, majd az 1950-es évek végétől a Fiat cég akkori elnöke, Gianni Agnelli élt itt feleségével. Mai tulajdonosa Lily Safra, brazil filantrópus, a libanoni származású svájci bankár, Edmond Safra özvegye.

A Villa Leopolda egy nagyjából 200.000 m2-es birtokon fekszik, alapterülete pedig 72.000 m2. Az épület mellett helyet kapott egy úszómedence, egy fedett uszoda, egy kültéri konyha, egy helikopter-leszállópálya és egy vendégház is, mely nagyobb, mint a legtöbb milliomos háza.

A birtokon és az épületben több filmet is forgattak, leghíresebb közülük Alfred Hitchcock 1955-ös klasszikusa, a Fogjunk tolvajt! (To Catch a Thief).

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Új építésű eladó lakás

Új építésű eladó lakás Egy új építésű eladó lakás tökéletes befektetés, ha... Tovább

Babamasszázs

A babamasszázs és annak pozitív hatásai A masszázs segítségével szavak nélkül, csupán... Tovább

Tovább a lexikonra
Dekoráció DIY Előszoba Építészet Épületek