notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Vannak tárgyak, anyagok amiket tilos felporszívózni: ezeket a dolgokat soha se porszívózd fel, mert csak kárt okozol a porszívódban vele!

hirdetes

Ezeket a dolgokat soha nem szabad felporszívózni!

NA

A porszívó az egyik legfontosabb eszköz az otthoni takarítás során. A porszívók azonban gépek, és minden más típusú eszközhöz hasonlóan vannak biztonsági és működési feltételek, amelyekkel tisztában kell lenni, beleértve azt is, hogy mikor nem a legjobb döntés használnod a porszívót. Legyen szó önmagad védelméről vagy a porszívó károsodásának megelőzéséről, ezek azok a dolgok, amelyeket soha nem szabad felszívnod porszívóval.

Ne porszívózd fel ezeket

Üveg

Ha csak egy elemet jegyzel meg ezen a listán, amit soha nem szabad felporszívózni, legyen az üveg. Ha eltörik az üveg, nyúlj egy seprűért – és hagyd magad mögött a porszívót. Az éles üvegdarabok, beleértve a szilánkokat is, átszúrhatják a porszívó részeit; ez más éles tárgyakra is igaz.

Kiömlött folyadék 

Ez a „hajszárító a fürdőkádban” szabály hatálya alá tartozik – soha ne tedd ki az elektromos készülékeket víznek vagy más folyadéknak a biztonságod érdekében; ez magában foglalja a nedves szőnyeg porszívózását is. A biztonsági megfontolások mellett a folyadékok felszívása rövidzárlatot okozhat a gépben, és ha a zsákban marad, a víz és más folyadékok penészt okozhatnak – csakis kifejezetten erre a célra használható, úgynevezett kárpittisztító porszívót használ vizes, nedves dolgokra.

Ragadós szennyeződések

A ragadós szennyeződések ragadós rendetlenséget okoznak a porszívóban. Az olyan dolgok, mint a rágógumi, a ragasztó vagy a méz, minden vákuumos részhez hozzáragadnak útközben, és mindent eltömítenek a kefehengertől a porzsákig.

hirdetes

Hajcsomók vagy állati szőr

A porszívó fantasztikus eszköz a haj felszedésére, de van, amikor a legjobb, ha inkább egy seprűért nyúlsz. A hölgyek esetében ismerős jelenség a sok hajszál jelenléte a földön, vagy sokan tudjuk egy kisállat mennyi szőrt képes maga után hagyni a kanapén – inkább kerüld el ezeknél a porszívó használatát, ugyanis a hosszú szálak összegabalyodhatnak a porszívódban. 

Papír darabkák

A papírhalmok, fecnik és darabkák, akárcsak a hajcsomók, eltömíthetik a porszívott, és ami még rosszabb – kiégethetik a motort. Kíméld meg porszívódat, és használd a seprűt a munka nagy részéhez.

Érmék

Amellett, hogy felporszívózva szörnyű hangot csinálnak, az érmék a porszívó belső részein karcolásokat és repedéseket okoznak, valamint a motoron is.
Gémkapcsok, rajzszegek és egyéb kis asztali kellékek
A szúrt sebek kialakulása a porszívódon gyorsan kialakulhatnak, amikor apró, éles tárgyak áthaladnak a vákuum tömlőjén. Porszívózás előtt pakold el a kis asztali kellékeket, például gémkapcsokat vagy rajzszögeket, hogy elkerüld a gép károsodását.

hirdetes

Kávézacc

A nedves kávézacc a "nedves szennyeződések" kategóriába tartozik, de elég problémát jelent ahhoz, hogy megérdemelje a saját helyet ezen a listán. A nedves kávézacc felszívása eltömítheti a vákuum részeit, így szerves anyagok maradhatnak hátra, amelyek penészt okozhatnak, és túlórára kényszerítheti a motort, ami kiégéshez vezethet.

Fűrészpor, gipszkarton és egyéb építési törmelék

Finom részecskék, például fűrészpor, gipszkarton és egyéb építési törmelék nagy mennyiségben történő felszívása a motor kiégését okozhatja, ami gyakorlatilag véget vet a porszívó életének. Ezenkívül ezek a finom részecskék a végén visszakerülhetnek a levegőbe, ami ugyanolyan veszélyes lehet a számodra, mint a porszívódnak is. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Mézeskalács

A mézeskalács olyan sütemény, mely változatos alakjával és díszítésével... Tovább

Bohém

Könnyelmű életvitelű személy. Rendszerint festő, színész vagy írói hajlamú ember, aki... Tovább

Tovább a lexikonra
Háztartás