notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

40 négyzetméteren nyomorognak a hong kong-i családok

hirdetes

Dobozokban nyomorgó családok

Petra

Ez a fotósorozat a Society for Community Organization felkérésére készült és azt hivatott bemutatni, hogy egyes ázsiai nagyvárosokban milyen elképesztő körülmények között élnek az emberek. Ezek a családok például 40 négyzetméteres szobákba kényszerültek és sajnos ez nem egy egyedi történet, hanem milliók élnek így.

Családok

Ugyan ez a fotósorozat Hong Kongban készült, viszont ez nem jelenti azt, hogy csak ebben a városban kénytelenek ilyen szűk helyeken nyomorogni az emberek. Ezek a családok olyan toronyházakban élnek, ahol szűk 40 négyzetméter jut nekik. Ez azt jelenti, hogy ebbe a kis dobozba zsúfolják bele a konyhát, a fürdőszobát, a hálószobát és a nappalit – magyarán minden életterüket. A fotósok szándékosan fényképeztek felülnézetből, mert így jobban átlátjuk, hogy mennyi élettér jut ezeknek az embereknek. Ha mondjuk a szoba egyik sarkából fotóztak volna, akkor lehet, hogy ennek az életformának csak egy részletét tudták volna megragadni.

 

Ha szeretnéd látni ezeket a panelházakat kívülről, kattints IDE!

Családok

Hongkongban és más ázsiai nagyvárosokban családok milliói kénytelenek ilyen szűk dobozokon osztozni egymással. Ráadásul ezeket a szűkös életkörülményeket Ázsia egyik leggazdagabb városában fedezték fel. Hong Kongban iszonyat magasak a lakásárak, még a legkisebb és leglepukkantabb lakás ára is az egekben van. Emiatt akiknek nincs magas fizetésük, vagyis az alsó-és középosztálybelieknek táborát erősítik - ami ugye mindenhol a többséget jelenti - csak ezek a szűk panellakások maradtak, mert ezek még megfizethetőek és amellett, hogy van hol lakni, jut a napi betevőre is. Innen is látszik, hogy Hong Kongban mekkora szakadék van a különböző társadalmi osztályok között.

Családok

Hong Kong lakossága mintegy 7 millió fő, ami rengeteg – Magyarországon 10 millióan élnek. Mivel túl sok ember él egyetlen városba tömörülve, ezért egyre magasabb házakat építenek és persze egyre kevesebb hely jut mindenkinek. Ráadásul ahelyett, hogy ez a létszám csökkenne, csak tovább növekszik, mert sokan költöznek fel vidékről a fővárosba egy jobb élet reményében és még többen vannak, akik végül egy kis dobozban kötnek ki a századik emeleten. Viszont a magas lakásárak mellett meglepően jók a bérek, úgyhogy van, ami idevonzza az embereket.

Családok

Elég komoly problémát jelent, hogy ez a 7 millió fő egyre csak növekszik, a város viszont nem elég nagy ahhoz, hogy ennyi embert képes legyen befogadni - legalábbis normális körülmények között. Éppen ezért inkább felfelé terjeszkednek és magasabbnál magasabb felhőkarcolókat építenek. Kínában találálhatóak a legmagasabb felhőkarcolók. Viszont most már azt is láthattuk, hogyan él az emberek többsége ezekben a toronyházakban.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Hűtőszekrény

A hűtőszekrény olyan szerkezet, mellyel mesterségesen a környezetnél alacsonyabb... Tovább

Üveglámpás

Egy ilyen szép üveglámpással nem csak a benti helyiségeket dobhatod fel, hanem akár kültéren... Tovább

Tovább a lexikonra
Épületek