notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Most egy olyan DIY ötletet mutatunk, ami első látásra szívünk csücske lett.

hirdetes

DIY Zöldbe borult képkeret

Ságodi Anikó

 Nem létezik igazi otthon zöld növények nélkül, és itt a zöld tényleg zöld, nem művirág és társai. Amellett, hogy szépek és mutatósak, még hasznosak is. A cserepes növények néhány fajtája képes megszűrni és tisztítani a levegőt. Fotoszintézisük során szén-dioxidot távolítanak el a levegőből, és oxigént bocsátanak ki, mind emellett kutatások bizonyítják, hogy gyökerük és a talajban lévő baktériumok szintén szerepet játszanak a légtér tisztításában. Így hát duplán van okunk becsempészni egy kis zöld oázis a lakásba. Most egy olyan látványos megoldást mutatunk, ami első látásra szívünk csücske lett.

DIY Zöldbe borult képkeret

 

A „vertical garden” nagyszerűsége a helytakarékoskodásban rejlik. A képkeretbe foglalt oázis a helyiség fókuszpontja lesz, minden szem rá szegeződik. Praktikus, hiszen a növények függőleges szögben lassan nőnek, és víz igényük is kicsi. A felhasznált növényeknél a hangsúly inkább a különleges textúrára kerül, mintsem a virágzatra vagy a színekre. 
 

Milyen növényt válasszunk?

- Lassan növő fajtákat részesítsük előnyben, így nem kell aggódnunk, hogy nem lesz elég helyük. Maradjuk három-négy árnyalatnál, amik harmonizálnak egymással
- Válasszunk ki egy fókuszpontot egy kicsit nagyobb vagy feltűnő színű növénnyel
- Ha túlburjánzik egy-egy fajta, ne ijedjünk meg, egyszerűen húzzuk ki, és rakjunk egy kisebbet a helyére.
- Spórolhatunk, ha bolhapiacon, garázs vásárokon nézünk ki képkeretet.

Mire lesz szükség?

  • Kövirózsák különböző méretben és fajtában. A legjobb, ha az eladó segítségét kérjük. A szerencsésebbeknek elég, ha kimennek a kertbe. 
  • Képkeret, tetszőleges méretben. Szükségünk lesz a hátlapra is, ami ideális esetben rétegelt lemezből készül, de ezt vegyük le róla, ahogy az üveglapot is. 
  • Drótháló a keret méretére szabva. A legjobb az 1x1 cm-es lyukazású, ez elég ahhoz hogy megtartsa a földet és a növényeket is el tudjuk helyezni benne. 
  • hirdetes
  • Kb. 5 cm széles lécekből készítsük keretet, ami illeszkedik a képkeret hátuljába. Ezzel a láthatatlan „virágággyal” helyet csinálunk a földnek és a növényeknek. Az időtállóság érdekében használjunk vízálló páccal kezelt cédrust vagy vörösfenyőt.
  • Festék és ragasztó
  • Kalapács és szeg

Lépésről lépésre

1. A dugványokat vágjuk „rózsáira” egy-két centis szárat hagyva, az alsó leveleket távolítsuk el. Hagyjuk száradni egy pár napig, mielőtt elhelyeznénk őket. Így kissé megkeményedik a szár, könnyebben dolgozhatunk vele. Az sem baj, ha kicsit megszárad. 
DIY Zöldbe borult képkeret
 
2. Az előre elkészített virágágyat illesszük a keret hátuljára, szögezzük rá vagy használjunk csavarokat.
DIY Zöldbe borult képkeret
3. Helyezzük a keretbe a dróthálót, és ragasszuk rá. Majd jöhet a rétegelt lemezből készült hátlap. Ezt szintén szegekkel erősítsük fel. 
DIY Zöldbe borult képkeret
 
4. Fordítsuk meg a keretet, és fessük tetszőleges színűre és stílusúra. Ha vintage mellett döntünk, válasszunk fehér vagy világos színt, festés után pár perccel pedig töröljük át egy ruhadarabbal. 
DIY Zöldbe borult képkeret
 
5. A keret száradása után töltsük fel virágfölddel. Időnként rázogassuk meg a virágágyat, hogy egyenletesen eloszlassuk. Használjunk az ujjainkat, és segítsünk a földet bejuttatni a lyukakon.  
hirdetes
DIY Zöldbe borult képkeret
 
6. Előre tervezzük meg a mintát, rakjuk a növényeket sorba olyan formára, amilyenre szeretnénk. Egy ceruza vagy hurkapálca segítségével fúrjunk lyukakat a földbe a rács mentén, majd dugjuk bele egyenként a választott dugványokat. Nincs szükség tápanyagra, ezek a fajták könnyen „megragadnak” a talajban. 
DIY Zöldbe borult képkeret
 
7. Kezdjük a nagyobb növényekkel, és ültessünk olyan közel egymáshoz, amennyire a rács engedi (nem baj, ha nem minden lyukba jut). Az sem probléma, ha ilyenkor még látszik a háló, hiszen a növények növekedésével gyorsan befedik azt. 
 
DIY Zöldbe borult képkeret
 
8. Műalkotásunkat a következő egy-két hétben ne tegyük közvetlen napfényre és ne is öntözzük, majd szép fokozatosan szoktassuk hozzá. Rakjuk a polcra, asztalra, és támasszuk a falnak, vagy huzalok ráerősítésével tegyük fel a falra. Jól mutat a nappaliban, de akár a téli kertben vagy a teraszon is. Locsoláskor helyezzük vízszintes, sima felületre és óvatosan öntözzük meg a földet. Mielőtt visszaraknánk figyeljünk, hogy ne legyen nedves a hátulja, töröljük át. A napsütöttbe helyiségekben óvjuk a déli napsütéstől. 
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Krumpli spirál

A krumpli spirál egészségesebb, mint bármelyik másik, hétköznapi köret és nem telik sok... Tovább

Eladó ingatlan Balaton

A Balaton egyre népszerűbb nem csak a nyaralók körében, de már a befektetők körében is.... Tovább

Tovább a lexikonra
Növények