notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Képkeretek elrendezése - a legjobb tippek

hirdetes

Dekoratív képkompozíciók

CsN

Életünk állomásai, emlékek, pillanatok egy szép nyaralásról, családi fotók szinte bármelyikünk otthonában fellelhetőek, amelyeket nem csak időnként szeretnénk elővenni, de szeretnénk őket nap, mint nap magunk előtt látni. Mi sem egyszerűbb, mint feldíszíteni velük lakásunk csupasz falait, lépcsőfordulókat.

Képkeretek elhelyezése dekoratívan

Általában nem okoz nagy gondot, amíg csak 1-2 darabbal van dolgunk, de amint tetemesebb mennyiséggel állunk szemben, esetleg ezek még méretükben is különbözőek, és ráadásul a keretek stílusukban sem egyeznek meg, az már komolyabb kihívást jelenthet, hisz esztétikailag jó elrendezést kell választanunk.

 

Képkeretek elhelyezése dekoratívan

Azaz ne akarjuk az egész fotóalbumot a falra tenni, inkább szánjunk rá egy kis időt és válogassunk, szelektáljunk. A legjobb kép értéke is el tud veszni a rengetegben. Keressük meg a legjobban sikerült, a számunkra legkedvesebb, leglátványosabb képeket és tegyük azokat közszemlére.

Képkeretek elhelyezése dekoratívan

Mellőzzük az összevisszaság, a zsibvásár hangulatot. Amennyiben különböző méretű képeket használunk, javasolt, hogy a keretek legyenek egy termékcsaládból valók, ezáltal kapcsolatot, egységet teremtünk köztük. Használhatunk különböző színű kereteket, de ezek is legyenek azonos formájúak, ezáltal egy kis játékosságot is csempészünk a kompozíciónkba.

Képkeretek elhelyezése dekoratívan

Amennyiben különböző méretű képeket szeretnénk elhelyezni, úgy próbáljuk rendszerezni őket, válogassuk őket szét méret szerint, így egy kis logikai rendszert teremtünk az elrendezésükben. A fal közepén jól fognak mutatna a nagyobb méretű képek, majd körülöttük a kisebbek, továbbá lehet a kisebb, nagyobb képeket ritmikusan is váltogatni.

hirdetes

 

Képkeretek elhelyezése dekoratívan

Legtöbbünknek a szimmetria jelenti a harmóniát, az egyensúlyt. A felülettől függően a bevállalósabbaknak jó megoldás lehet a direkt aszimmetria alkalmazása is. Kísérletezhetünk bátran az eredmény bizonyosan sajátos és páratlan lesz.

 

Képkeretek elhelyezése dekoratívan

Mielőtt nekirugaszkodnánk a frissen festett falnak gondoljuk át fejben a konstrukciónkat, amennyiben ennek áltátása ilyen módon kissé nehézkes, ne essünk kétségbe, inkább vegyünk elő papírokat, (csomagolópapír, régi újságpapír teljesen megfelel a célnak) és csináljunk papírpróbát. Vágjuk ki méretarányosan a képeinket, ill. kereteinket, számozzuk be őket és a padlón, vagy a falon szabadon variáljuk őket. Amint megvan a nyerő variáció, már csak néhány kalapácskoppintás és gyönyörködhetünk a végeredményben.

Képkeretek elhelyezése dekoratívan

Manapság nagyon elterjedtek a mottók, idézetek esetleg néhány számunkra fontos szó, kifejezés alkalmazása (nem csak noteszünkben). Már matricákban is számtalan ilyen megoldással találkozhatunk, de ha alkotó szellemünket szárnyalni hagyjuk, akár mi is felrajzolhatjuk, festhetjük kedvenc idézetünk a képek közé, fokozva az összhatást.

hirdetes
Képkeretek elhelyezése dekoratívan

A képek és az általuk kiváltott hatás még szebb és eredetibb lesz, ha van felettük fényforrás, azaz képmegvilágítás.

 

+1 ötlet – ha mégsem tudunk választani a fotóink tömkelege közül, akkor sincs veszve semmi, elérhetőek már design falmatrica képkeretek, amelyek önmagukban is díszítenek, felöltöztetik falainkat. Tökéletes dekorációk lehetnek továbbá az üres képkeretek is, ahol a tartalom maga a keret, ezek a képtelenségek ellenére is díszítenek és szinte biztos, hogy megakad rajtuk a szemünk.

 

A variációk száma szinte végtelen. A képkompozíciók létrehozásához nem kell más a hozzávalókon kívül, mint egy kevés szépérzék, arányérzék, színérzék, és formaérzék. Legyünk bátrak, csempésszünk egy kis izgalmat a monotóm helyiségeinkbe, gondoljuk át a konstrukciót, alkalmazzuk a papírpróbát és máris készen van az egyedi és rendhagyó faldekorációnk! Falra fel!

Bodnár M. Rita

Lakberendező/Enteriőr tervező

majzer@alakasfelujitas.eu

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Lakatok

Ha szeretnéd biztonságban tudni otthonod és értékeid, mindenképpen minőségi lakatokra lesz... Tovább

Kerámia

Kerámiaművészetből 1964-ben indult el Gmundenben a nemzetközi szimpozionmozgalom. 1969-ben... Tovább

Tovább a lexikonra
Dekoráció