notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Csináld magad: hangulatos térelválasztó kötélből!

hirdetes

Csináld magad: hangulatos térelválasztó kötélből!

CsN

Gyönyörű, ugye? A térelválasztó rendszerek nem csak nagyon praktikusak, de jól is néznek ki. Ráadásul most pontos leírást kapsz ehhez a darabhoz, hiszen egy kis munkával akár te is elkészítheted!

Csináld magad: hangulatos térelválasztó kötélből!

 A térelválasztó nagyon sok lakásba jelent olyan praktikus megoldást, amelyet mással el sem tudnánk érni. Egy-egy szoba elválasztása, még ha a szeparálás csak szimbolikus is, nagyon sokat tud javítani a lakás felépítésén.

 

Mivel ilyen megoldásokra általában inkább a kisebb otthonokban van igény, ezért én fontosnak tartom, hogy egy szimbolikus térelválasztó rendszer legyen kicsit szellős, légies, hiszen a tömör, esetleg sötétebb darab a teret optikailag még kisebbé teszik, és ez egyáltalán nem kívánatos – kivéve persze ha egy óriása szobáról beszélünk.

 

Ez a térelválasztó rendszer minden szempontból nagyon jó megoldás: szép és stabil, átlátszó, ezért nem kell attól félni, hogy optikailag összenyomja a szobát, mégis funkciója is van. Ráadásul akár te is elkészítheted, bár itt nem állítom, hogy gyerekjáték a dolog, de ha a fúrót tudod kezelni már nem lehet nagy probléma:)

 

Lapozz, és nézd meg, hogyan készítheted el!

Csináld magad: hangulatos térelválasztó kötélből!

Először is, döntsd el, hogy hova szeretnéd elkészíteni a térelválasztót, és mérd le, hogy milyen hosszúnak kell lennie. Ilyen hosszúságú, kb 10 cm széles deszkalapokra lesz szükséged, amelyet bármely nagyobb barkácsboltban megvehetsz.

hirdetes

 

Ha megvan a léc, elő a fúróval! A kötél sűrűségét itt határozhatod meg, ha ritkábbra szeretnéd kb 10 centire, ha sűrűbbre kb 3-4 centire egymástól fúrj lukakat a lécre. Ezt nem árt előtte ceruzával bejelölni, hogy biztos pontosan dolgozz. Két lyukasztott lécre lesz szükséged, amelyeknél figyelj rá, hogy nagyon szimmetrikusra fúrd a lyukakat.

 

Következő lépésként mérd le a belmagasságod, és kezd el vagdosni a köteleket. Kicsit hosszabbra hagyd az egyes szálakat mint a belmagasság, hogy simán tudj rá még két csomót kötni. Ha hosszabb mint szükséges az nem baj, hiszen akár később is méretre szabhatod.

Csináld magad: hangulatos térelválasztó kötélből!

Az egyik kilyukasztott lécbe fűzd bele a kötelet, és köss erős csomót a végére, hogy ne csússzon ki később sem.

 

Most jöhet a tartó felszerelése a falra és a padlóra, ez talán a legnehezebb része a dolognak. A felső léc lesz az, amelybe már most rögzítetted a kötelet: Készítsd el a képen látható módon, sín-szerűen a tartót: ehhez két hosszú lécre lesz szükséged, amelyet olyan távolságra tegyél egymástól, hogy a kötelet tartó léc éppen közéférjen. Fúrd fel párhuzamosan a plafonra a két lécet.

hirdetes

 

A felső sínbe illeszd be a kötelet tartó lécet, és rögzítsd néhány helyen csavarral, vagy akár szöggel. Így most a plafonról szabadon lelógnak a felül rögzített kötelek.

Csináld magad: hangulatos térelválasztó kötélből!

Alulra először csak a sínpár egyik felét rögzítsd, így könnyebb lesz megigazítani a kötelek hosszúságát, nem kell majd szemre kötnöd a csomókat. A lyukasztott lécbe fűzd bele a köteleket, és rögzítsd az oldalsó deszkalaphoz szögekkel. Így a felső képen látható eredményt kell kapnod, amelyen könnyedén megfeszítheted a köteleket a kívánt mértékben.

 

Ha elkészült, helyezd oda az oldalsó lapot is, és rögzítsd szögekkel a léceket egymáshoz. Ha nem szeretnéd a padlót kilyukasztani a térelválasztó készítésekor, elég ha jó erős kétoldalas ragasztóval mindenhol odatapasztod az alsó léceket!

Csináld magad: hangulatos térelválasztó kötélből!

Ha mindent jól csináltál, már el is készült a remekmű, és élvezheted a szeparált terek nyújtotta érzést!:)

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Húsvéti dekoráció

Húsvétra könnyedén készíthetünk házilag is dekorációkat, melyek meghozzák az ünnep... Tovább

Terasz téliesítése

A terasz téliesítése alatt azt értjük, mikor a környezeti hatásoktól (esőtől, hótól ,... Tovább

Tovább a lexikonra
DIY