notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Az előző cikkemben a kályhák belső szerkezete szerint a vegyes és a fatüzeléses rendszerű cserépkályhák közti azonosságot és különbségeket részleteztem. Most a mindkét variációra érvényes külcsín, illetve a megjelenési formáinak különböző formáiról írok.

hirdetes

Cserépkályha fajtái – 2. rész

Az előző cikkemben a kályhák belső szerkezete szerint a vegyes és a fatüzeléses rendszerű cserépkályhák közti azonosságot és különbségeket részleteztem. Most a mindkét variációra érvényes külcsín, illetve a megjelenési formáinak különböző formáiról írok.

Az előző cikkemben a kályhák belső szerkezete szerint a vegyes és a fatüzeléses rendszerű cserépkályhák közti azonosságot és különbségeket részleteztem. Most a mindkét variációra érvényes külcsín, illetve a megjelenési formáinak különböző formáiról írok.

A cikk első részét IDE KATTINTVA olvashatod el: A cserépkályha fajtái

 
Fontos már a cserépkályha tervezés fázisában alaposan feltérképezni, megismerni, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a cserépkályha elhelyezésére és kialakítására.
 
Amikor egy cserépkályhát építünk, akkor egy olyan berendezést költöztetünk a helységbe, amely meghatározó szerepet fog betölteni. A cserépkályha, még ha nem is a legnagyobb méretű kályháról van szó jelenős építmény és a szoba dísze. Éppen ezért is nem mindegy a külső megjelenése.
Egy kályha lehet nyúlánk és magas, testes és zömök, ülőpadkás vagy nem, az ülőpadka lehet fűtött vagy éppen nem fűtött, lehet körbeépített, falra épített vagy fal közé épített.
 
Mindig a meglévő hely adottságaihoz és az egyéni igényekhez igazítva szoktuk a kályháinkat tervezni. A cserépkályha külsejét illetően épülhet új kályhacsempéből, bontott kályhacsempéből, vagy falazottan téglából.
 

Cserépkályha új kályhacsempéből

 
Cserépkályha fajtáiA ma piacon lévő kályhacsempe gyártók széles palettájából biztos vagyok benne, hogy mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb csempét. A gyártók között színben, mintában és méretben is találunk meglehetősen széles választékot. A hagyományos kályhacsempéktől a rusztikus mintázatú csempéken keresztül a ma egyre divatosabb duplaméretű vagy minimalista stílusú csempékig az egyéni igényekhez igazítva. A sokféle gyártó közül mégis érdemes a minőségi csempék irányába gondolkodni. Ebben a választásban érdemes szakember tanácsát kérni. Nem mindegy ugyanis, egy új csempés cserépkályha összes bekerülési költségének sokszor a fel vagy még több csak a kályha csempeanyaga. Ha már az áraknál tartunk, fontosnak tartom megjegyezni, hogy ez a variáció a legköltségesebb a cserépkályha fajták között. Igaz, hogy ugyanakkor a leg időt állóbb is. 
hirdetes
Egy új csempés kályha külső kialakításának lehetősége szinte korlátlan, illetve amit a kályhacsempéből ki lehet hozni. Lehet körkályha, szinteltolásos, középpárkányos, ülőpadkás, falra épített vagy körbeépített.
 
 

Még több információt és érdekességet találsz a cserépkályhákról, IDE KATTINTVA: Kályhamester.hu

Falazott (vakolt) új cserépkályha téglából

 
Cserépkályha fajtáiA falazott cserépkályha téglából épül. A téglát az építés során olyanra formáljuk, amilyenre akarjuk, illetve annak megfelelően, hogy milyen kialakítású kályhát szeretnénk belőle építeni.
Sokszor találkozom azzal a dilemmával, hogy valaki nagyon szeretne cserépkályhát használni házában, de nem tudja elképzelni, hogy kályhacsempét lásson a lakásban. Ezekben az esetekben jó megoldás lehet egy falazott cserépkályha.
Ezeknek a kályháknak az összerakása, építése több idő és munka, mint a csempés variáció, viszont az ára lényegesen kedvezőbb, mert nem kell megvásárolni a drága kályhacsempét. Egy azonos felépítményű csempés és a falazott cserépkályha összes bekerülési költségénél 200-300-ezer forint árkülönbözet lehet természetesen a falazott cserépkályha javára. 
A falazott cserépkályha kialakítását tekintve is elmondható, hogy szinte korlátlan lehetőségeket rejt magában. Legyen az körkályha, szinteltolásos, középpárkányos, ülőpadkás, falra épített vagy körbeépített.
hirdetes
 

Új cserépkályha bontott csempéből

 
Cserépkályha fajtáiA bontott cserépkályha kialakításának lehetőségei korlátozottak. Ennek az a fő oka, hogy egy rendelkezésre álló csempeanyagból általában vagy ugyanazt, vagy kisebbet lehet építeni. Bár már olyan is előfordult, hogy egy meglévő bontott kályhához gyártattunk párkányokat, így mégis más lett a felépítmény. A bontott csempéből is széles a választék, mert az antik kályháktól a hagyományos kályhákon keresztül a néhány éves kályhákig lehet találni eladót. Azt pedig, hogy milyen bontott csempét érdemes megvenni általában az állapota és az ára határozza meg.
Amennyiben egy jó állapotú és elfogadható árú bontott kályhát sikerül megvásárolni, úgy vélem a három kategória közül a bontott csempés cserépkályha lesz a leg költséghatékonyabb megoldás. 
Ugyan a kialakítását tekintve erősen korlátok közé szorul, de azért egy ülőpadkával mégis fel lehet dobni.
 

Kinek mit érdemes választani?

 
Ez mindig a hely adottságaitól, a rendelkezésre álló lehetőségektől és az egyéni igényektől függ.
Ebben tudok az Önök segítségére lenni!
 

Tervezzük meg együtt cserépkályháját!

Állok rendelkezésükre!

 
Samu Nagy Bence
06 20 5 231-094
 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Kerti pajta

A pajta egy nagyméretű, istállószerű épület, ahová a jószágot rossz időben, télen... Tovább

Hanuka

A hanuka a fények ünnepe zsidó ünnep. A Makkabeusoknak a szíriai görögök feletti... Tovább

Tovább a lexikonra
Építészet