notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Csempézési hibák

hirdetes

Leggyakoribb hibák csempézés során

VZS, NA

Egy új csempe teljesen megváltoztathatja otthonod hangulatát. Van viszont néhány olyan buktató, amelyekről jó tudni, mielőtt fejest ugranál az átalakításba. 

Csempézési hibák

A csempék lerakása aprólékos, hosszadalmas munka, amelyhez odafigyelésre, megfelelő technikára és előrelátásra van szükség. Egyetlen apró baki képes veszélybe sodorni a projekt sikerét. A következő 6 lépésből álló rövid útmutató segít végignavigálni a csempézés leggyakrabban elvétett hibáin.

1. Nekifutás előzetes tervezés nélkül

A csempézés nem egy csettintésre elkezdhető feladat. Minden projektnek megvannak a saját kihívásai, amelyeket figyelembe kell venni. Mielőtt belekezdenél a munkálatokba, nézz utána különböző anyagoknak és készíts egy tervet, amely a lehető leginkább alkalmazkodik szükségleteidhez. Használd az alábbi ellenőrzőlistát:

Döntsd el, hogy csempére vagy kőre van inkább szükséged

Vizsgáld meg, hogy a kőnek szüksége van-e külön szigetelésre a lefektetés előtt

Győződj meg róla, hogy a kő nem érzékeny a nedvességre, mert a lefektetés után hullámossá válhat

Győződj meg róla, hogy minden szükséges eszköz és anyag megvan-e

hirdetes

2. A vízállóság ellenőrzésének kihagyása

hirdetes

A csempézés egyik legfontosabb szempontja a vízálló kialakítás biztosítása. Ha erről megfeledkezel, akkor költséges javításokra és visszafordíthatatlan szerkezeti károkra számíthatsz a későbbiekben. Először azt kell ellenőrizned, hogy megáll-e a víz a burkolatlan padló felszínén, ez ugyanis a csempék lerakása után vízelvezetési problémákat eredményezhet.

Miután meggyőződtél róla, hogy a padlód vízszintben van, fordíts egy kis időt a megfelelő, padlóddal kompatibilis ragasztók felkutatására, és minden esetben légy tisztában a feltűntetett száradási idővel. Ha sötét. vagy bitumen-alapú termékeket használsz, akkor ügyelj a maszatolódásra és szivárgásra. A csempézés megkezdése előtt takarj le minden csapot, lefolyót és hasonló dolgokat, amiket ez veszélyeztethet. Nem éri meg elsietni a dolgokat – addig ne folytasd a munkálatokat, míg nem biztosítottad a szárazságot és vízállóságot.

3. A szerkezeti egység biztosításának elhanyagolása

A salétrom egy kristályos lerakódás, amely kő- és betonfelületeken, illetve díszvakolaton jelenhet meg. A fehér lerakódást a lyukacsos felületű csempékről elpárolgó víz után hátramaradó sók okozzák. Az építészek évekig küszködtek ezzel a problémával. A lyukacsos felületű építőanyagokon a salétrom egyszerű szépséghibát jelenthet, de néha belső szerkezeti problémákra (gyenge szerkezet) utal. Hogy megelőzd a kialakulását fektess egy membránt a vakolatrétegre. A csempék lerakása előtt győződj meg róla, hogy a földalatti vízréteg elvezetése megfelelő-e. Kültéri lépcsők csempézésénél biztosítsd, hogy minden csempe és illesztés megfelelően szigetelve van az esővíz ellen.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Drótkerítés

A drótkerítés a legolcsóbb kerítés eszköz, mellyel elkeríthetjük kertünket. Nem a... Tovább

Fotel

Kárpitozott ülőbútor, amely párnázott karosszékhez hasonló, de annál sokkal kényelmesebb,... Tovább

Tovább a lexikonra
DIY Előszoba Kis lakás Konyha Lakásfelújítás