notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Csempézési hibák

hirdetes

Leggyakoribb hibák csempézés során

VZS

Egy új csempe teljesen megváltoztathatja otthonod hangulatát. Van viszont néhány olyan buktató, amelyekről jó tudni, mielőtt fejest ugranál az átalakításba. 

Csempézési hibák

A csempék lerakása aprólékos, hosszadalmas munka, amelyhez odafigyelésre, megfelelő technikára és előrelátásra van szükség. Egyetlen apró baki képes veszélybe sodorni a projekt sikerét. A következő 6 lépésből álló rövid útmutató segít végignavigálni a csempézés leggyakrabban elvétett hibáin.

1. Nekifutás előzetes tervezés nélkül

A csempézés nem egy csettintésre elkezdhető feladat. Minden projektnek megvannak a saját kihívásai, amelyeket figyelembe kell venni. Mielőtt belekezdenél a munkálatokba, nézz utána különböző anyagoknak és készíts egy tervet, amely a lehető leginkább alkalmazkodik szükségleteidhez. Használd az alábbi ellenőrzőlistát:

Döntsd el, hogy csempére vagy kőre van inkább szükséged

Vizsgáld meg, hogy a kőnek szüksége van-e külön szigetelésre a lefektetés előtt

Győződj meg róla, hogy a kő nem érzékeny a nedvességre, mert a lefektetés után hullámossá válhat

Győződj meg róla, hogy minden szükséges eszköz és anyag megvan-e

Lapozz egyet és ismerd meg a további leggyakoribb hibákat, amelyeket elkövetnek csempézés során!

Csempézési hibák

2. A vízállóság ellenőrzésének kihagyása

A csempézés egyik legfontosabb szempontja a vízálló kialakítás biztosítása. Ha erről megfeledkezel, akkor költséges javításokra és visszafordíthatatlan szerkezeti károkra számíthatsz a későbbiekben. Először azt kell ellenőrizned, hogy megáll-e a víz a burkolatlan padló felszínén, ez ugyanis a csempék lerakása után vízelvezetési problémákat eredményezhet.

Miután meggyőződtél róla, hogy a padlód vízszintben van, fordíts egy kis időt a megfelelő, padlóddal kompatibilis ragasztók felkutatására, és minden esetben légy tisztában a feltűntetett száradási idővel. Ha sötét. vagy bitumen-alapú termékeket használsz, akkor ügyelj a maszatolódásra és szivárgásra. A csempézés megkezdése előtt takarj le minden csapot, lefolyót és hasonló dolgokat, amiket ez veszélyeztethet. Nem éri meg elsietni a dolgokat – addig ne folytasd a munkálatokat, míg nem biztosítottad a szárazságot és vízállóságot.

hirdetes

Lapozz egyet és ismerd meg a további leggyakoribb hibákat, amelyeket elkövetnek csempézés során!

Csempézési hibák

3. A szerkezeti egység biztosításának elhanyagolása

A salétrom egy kristályos lerakódás, amely kő- és betonfelületeken, illetve díszvakolaton jelenhet meg. A fehér lerakódást a lyukacsos felületű csempékről elpárolgó víz után hátramaradó sók okozzák. Az építészek évekig küszködtek ezzel a problémával. A lyukacsos felületű építőanyagokon a salétrom egyszerű szépséghibát jelenthet, de néha belső szerkezeti problémákra (gyenge szerkezet) utal. Hogy megelőzd a kialakulását fektess egy membránt a vakolatrétegre. A csempék lerakása előtt győződj meg róla, hogy a földalatti vízréteg elvezetése megfelelő-e. Kültéri lépcsők csempézésénél biztosítsd, hogy minden csempe és illesztés megfelelően szigetelve van az esővíz ellen.

4. Egy egységes design elképzelés hiánya

A csempézés sokkal több, mint néhány szépen egymás mellé illesztett csempe lerakása egy tökéletesen négyszögletű szobában. Még a legegyszerűbb csempézési mintát követve is megoldást kell találnod a szélekre, sarkokra és szegélyekre. Ha egy burkolóval dolgozol, akkor alaposan beszéld át vele az elképzelésedet még a projekt elkezdése előtt. Sose feltételezd, hogy a szakember elképzelése egyezik a tiéddel – a kommunikáció elengedhetetlen ilyen esetben.

Ha egymagad végzed a csempék lerakását, akkor a következő alapvető szabályokhoz érdemes ragaszkodni:

hirdetes

Használj teljes méretű, vágatlan csempéket a bejárati részeknél, ahol csak lehetséges

Tartózkodj a kisméretű csempék használatától, ha teheted

A ragasztó felvitele előtt helyezz el néhány száraz (nem ragasztózott) csempét, hogy előre láthasd a kész mintát

Minden különböző területen ugyan abból a csomagból származó csempéket használd

Lapozz egyet és ismerd meg a további leggyakoribb hibákat, amelyeket elkövetnek csempézés során!

Csempézési hibák

5. Építkezés piszkos alapra

Mielőtt a csempéket ráhelyeznéd a nyers felszínekre, győződj meg róla, hogy minden tiszta, száraz és nincs jele fennmaradt ragasztóknak és más rászáradt anyagoknak. Ezt könnyedén tesztelheted azzal, hogy egy kis vizet spriccelsz a betonra – ha nem szívja magába a vizet és az nyomot hagy maga után, akkor a felület további tisztítást vagy csiszolást igényel. A felületek előkészítésére csak egyetlen lehetőséged van, ezért győződj meg róla, hogy az első alkalommal tiszta alappal indulsz.

6. A ragasztással kapcsolatos előírások figyelmen kívül hagyása

Csak óvatosan a csemperagasztóval. A különböző csempetípusoknak különböző ragasztókra van szükségük. Ha azt akarod, hogy a csempék a helyükön maradjanak, akkor alkalmazkodj a csempéid előírásaihoz. A nagy csempék közvetlenül rostcement lapokra (vagy egyéb illesztett alapokra) való ragasztása problémás lehet, mert a csempék hajlamosak megrepedni az illesztések felett. Ne ragassz csempét meglévő csemperétegre sem, hacsak előzetesen nem készítetted elő a felületet, illetve a ragasztó is alkalmas ilyen célokra, továbbá az alapot képező csempék is stabilak.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Kerti dekoráció

Minden olyan dekoráció, mellyel növeljük kertünk fényét, szépítjük udvarunkat. Ezek... Tovább

Ételmoly

Az ételmolyok talán még kellemetlenebb élőlények, mint a ruhamolyok. Ezek miatt akár a fél... Tovább

Tovább a lexikonra
DIY Előszoba Kis lakás Konyha Lakásfelújítás