notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Burkolástechnika cementlappal - nem csak hasznos, de dekoratív is!

hirdetes

Burkolás és dekoráció egyben: a cementlapok szerepe a lakberendezésben

CsN

Nem csak különböző dekorációs elemekkel, de akár az otthonunk burkolásával is kiegészíthetjük, feldobhatjuk a lakás megjelenését! Íme minden a cementlapokról, amelyet tudni érdemes.

Cementlapok

Reneszánszukat élik a cementlapok. Ki gondolná, hogy a ma oly népszerű darabok gyártása ugyanúgy a korabeli, kézműves technika alapján zajlik? Eredetileg Franciaországból származik az 1800-as évek második feléből. (Persze erről az olaszok, vagy a spanyolok másképp vélekednek…:) )

 

 

A hozzávalók:

Portland cement, homok, márványpor és vas-oxid alapú festékanyag. Minden mintázathoz egyedileg készülnek a sablonok, melybe belekerül maga a minta. A végtermék háromrétegű lapokból áll, melyeket hidraulikus préssel tömörítik össze. Az ilyenkor még nagyon érzékeny lapok ezután merítő fürdőt vesznek, majd a szárítási folyamat következik. A kész cementlapok, hogy elérjék megfelelő szilárdságukat és tartósságukat, további 4 hétig pihennek számukra megfelelően temperált környezetben.

 

A további érdekes információkért, tudnivalókért lapozz a következő oldalra!

Cementlapok

Mire ügyeljünk a lerakáskor?

A cementlapokat nem nehéz lerakni, ugyanakkor nagyfokú precizitás szükséges hozzá. Fontos, hogy a burkolandó betonfelület tökéletesen kiegyenlített és száraz legyen. Már a tervezéskor számolni kell vele, hogy a cementlap vastagabb, mint a hagyományos csempék vastagsága.

 

 

 

A lerakáskor használhatunk 1-2 mm vastag fugát, de fuga nélkül is lerakhatóak. Érdemes figyelni a ragasztóanyag vastagságára is! Mindig tisztán dolgozzunk, bármilyen szennyeződést azonnal le kell törölni. Rögzítését kézzel, vagy esetleg puha gumikalapáccsal segítsük, a burkolatot sértő eszközöktől óvakodjunk.

hirdetes

 

 

Miután megvagyunk a lerakással, hagyjuk lélegezni a lapokat, míg a felesleges víz teljesen ki nem szárad belőlük. A közben megjelenő foltoktól ne ijedjünk meg, ez természetes folyamat és pár nap alatt el fognak tűnni a lapokról.

Cementlapok

Hogyan kezeljük a cementlapokkal burkolt felületet?

Amellett, hogy a kezelendő felületen mindig végezzünk egy félreeső helyen a használandó termékkel próbakezelést, ügyeljünk arra, hogy savas, maró termékeket ne használjunk! A kezelés előtt vízzel és semleges szappannal töröljük át a felületet, majd használjuk a speciális kezelőterméket leírásának megfelelően.

 

 

Használatbavétel előtt viszont nem szabad kihagyni a lapok impregnálását, mely segítségével megvédjük a felületet a víztől és a foltoktól. Ez az eljárás nem igényel szakembert, otthon is elvégezhető. Évente érdemes natúr DFN viasszal áttörölni, frissítve ezzel a felületi védelmet.

Cementlapok

Hogyan válasszunk cementlapot?

A cementlapokat színük, méretük, motívumaik alapján tudjuk kiválasztani. Egyszínű és bordűr lapok kombinálásával egyedi megoldásokat érhetünk el. Ma már ugyanúgy megtalálhatóak a modern lakások, mint a klasszikus polgári otthonok hidegburkolataként. Használható padlófűtésnél, ideális lehet konyhapultokhoz, fürdőszobai falburkolathoz is. Készülhet belőlük zuhanytálca, erkély-, teraszburkolat, tehetjük falra, padlóra… a felhasználási lehetőség számtalan.

hirdetes

 

 

Találhatunk 20x20-as cementlapokat, de 20x23-as hatszögletű (hexa) cementlapokat is. Vásárolhatunk új-, vagy régi gyártású, de felújított lapokat is egyaránt.

 

A cementlap éppen annyira patinás, amennyire modern. A stílusok sem vesznek össze rajta, hiszen épp úgy alapja kézműves múltja miatt a vintage-nak, mint ahogyan jelen tud lenni az urbanista loft-lakásokban is. Nem hivalkodó, jellemző földszíneivel rajzolt motívumai bátran kombinálhatóak, így aztán számtalan lehetőség rejlik bennük. Ajánlom hát bátran mindenkinek, aki kedveli az egyediséget - kortól, nemtől, stílustól függetlenül – és akinek rabul ejti érzékeit a varázslatos cementlapok világa!

 

 

Szabó Rita – enteriőrtervező, home stager

Mobil: +36207736333

E-mail: rita@szaborita.hu

Facebook: facebook.com/Lakberendezod

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Hálószoba

A hálószoba otthonunk egyik legfontosabb, ám legkritikusabb pontja is a lakberendezés... Tovább

High tech lakberendezési stílus

A „high-tech” egy építészeti stílus. Olyan acél és üveg épületeket... Tovább

Tovább a lexikonra
Építészet