Beton kontra cement

Cement kontra beton - különbségek

hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A betont és a cementet gyakran összetévesztik egymással. Valójában azonban két különböző építőanyagról van szó. Mik a különbségek, melyik mire jobb? Elmondjuk!

Beton kontra cement

A betont és a cementet gyakran összetévesztik egymással. Valójában azonban két különböző építőanyagról van szó, legnagyobb különbségük pedig az elkészítésükhöz felhasznált anyagokban rejlik. A cement egy finom por, amit többek között mészkőből, illetve számos más ásványból, és vízből készítenek. A beton ezzel szemben sóderból, cementből és vízből áll össze. Habár a cement önmagában használható építőanyagként, a beton elkészítése nem lehetséges cement nélkül.

 

Cement

A cement mészkövet, alumíniumot, kalciumot, vasat, szilíciumot és egyéb más összetevőt tartalmaz. Ezt a keveréket égetőkemencében közel 1500°C-ra hevítik, amely során egy szilárd anyaggá, úgynevezett klinkerré alakul át. A klinkereket ezután finom porrá őrlik, majd gipszet adnak hozzá, így készül el végül a lisztszerű cement. Felhasználásakor vízzel elegyítik – a víz indítja meg azt a kémiai reakciót, amely hatására a cement megkeményedik.

hirdetes

A cementnek két fajtája van: a hidraulikus, és a nem hidraulikus. A hidraulikus változatban víz hatására megindul egy kémiai reakció, amitől a cement megkeményedik és vízállóvá válik. Ez a cementfajta felhasználhatóságát tekintve rendkívül sokoldalú, éppen ezért a leggyakrabban használt cement termékek hidraulikusak.

 

 

A nem hidraulikus cement az a változat, amely nem keményedik meg, ha vizet adnak hozzá. Ez a fajta cement olcsóbb, azonban sokkal több időre van szüksége a száradáshoz, és nem alkalmas nedves körülmények közötti alkalmazásra.

hirdetes

A cementet számos célra felhasználható. A kőműves szakmában gyakran alkalmazzák vakoláshoz habarcsként. Használják még cső- és lefolyóillesztések elkészítéséhez is. Amikor egy épületnek védelemre van szüksége az időjárási elemektől és a kémiai eróziótól, akkor egy kemény cement védőréteget alkalmaznak rajta. A cementet használják még kutak, alagutak, utak, gátak, hidak és átereszek előkészítéséhez is.

 

Lapozz egyet és olvasd el a beton jellemzését!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Építészet Háztartás Lakásfelújítás

Lakberendezési szakszótár

Párna

Az ideális párna kellő alátámasztást biztosít a nyak számára, így az nem lehet se túl... Tovább

Adventi koszorú

Adventkor a 19–20. század óta szokás koszorút készíteni. Az adventi koszorú ősét... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes

Legnépszerűbb cikkeink

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb lakberendezési hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.