notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A bútorokat, kárpitokat ha nem megfelelően kezeled, több kárt okozhatsz, mint gondolnád! Minden anyagnak és típusnak megvannak a maga „szabályai”, hogyan kell tisztítani őket. Bútorok takarítása, kárpitok takarítása, szövetek takarítása, kanapé takarítása

hirdetes

Bútorok, kárpitok takarítása

Király Réka

A bútorokat, kárpitokat ha nem megfelelően kezeled, több kárt okozhatsz, mint gondolnád! Minden anyagnak és típusnak megvannak a maga „szabályai”, hogyan kell tisztítani őket. Mi most megmutatjuk Nektek a leggyakoribb darabokat.

A bútorokat, kárpitokat ha nem megfelelően kezeled, több kárt okozhatsz, mint gondolnád! Minden anyagnak és típusnak megvannak a maga „szabályai”, hogyan kell tisztítani őket. Bútorok takarítása, kárpitok takarítása, szövetek takarítása, kanapé takarítása

 

Használt bútorok tisztítása

 
Akár örököltél egy régi bútort, akár egy ingatlan vásárlás során maradt rád egy régebbi darab, fontos, hogy alaposan tisztítsd meg! Először próbáld enyhébb szerekkel, majd ha nem működik, erősebbekkel, a lényeg a fokozatosság. Antik bútorok esetén mindig konzultálj egy szakértővel!

Bútorok, kárpitok tisztítása

Amire szükséged lesz a használt bútorok tisztítása során:

 
- tiszta szesz
- puha törlőkendők
- puha sörtéjű kefe vagy fogkefe
- szódabikarbóna
- folyékony mosogatószer
- ecet
 

Használt bútorok tisztítása lépésről lépésre:

 
1. Egy puha ronggyal töröld le a port és egyéb felszíni szennyeződést a bútorról.
2. Dörzsöld át a viaszos, ragadós, piszkos területeket egy kis mennyiségű tiszta szesszel.
3. Alkalmazd a tiszta szeszt a hasadékokban és nehezen hozzáférhető helyeken egy puha sörtéjű kefével vagy fogkefével, majd töröld le egy puha ronggyal. 
4. Keverj össze fél csésze folyékony mosogatószert két csésze meleg vízzel. Töröld át ezzel a keverékkel a bútort, majd egy másik törlőkendővel, sima vízzel is.
5. Helyezz legalább egy hétre egy kis tál szódabikarbónát a fiókokba vagy szekrényekbe, hogy eltűnjenek a kellemetlen, dohos szagok. 
 

Használt kárpitozott bútorok tisztítása lépésről lépésre:

 
1. Porszívózd át a kárpitozott részeket első lépésként.
2. Nézd át a bútort, hátha rajta van még a címke, hogy milyen anyagból is készült és hogyan lehet tisztítani, nehogy olyat tegyél, amit nem szabad.
3. Keverj össze egy kis folyékony mosogatószert, két kanál ecetet és két csésze meleg vizet: ezzel mosd át a foltokat. Ne dörzsöld túlságosan, nehogy kárt tegyél! Öblítsd le egy kis hideg vízzel majd itasd fel a maradékot és hagyd alaposan megszáradni nyitott ablak vagy fűtőtest közelében.
 

Poliészter bútorok tisztítása

 
A poliészter, azaz a műszálas anyagú bútorok nem tolerálják a vízzel tisztítást. Ha előfordulnak ezen az anyagon foltok, a vízzel való tisztítás során még nagyobb foltokat okozhatsz! Megfelelő termékekkel és eljárásokkal, valamint egy porszívózással újjá varázsolhatod a poliészter anyagokat is!
hirdetes
 

Amire szükséged lesz poliészter bútorok tisztítása során:

 
- szőnyegseprű
- törlőkendők
- tiszta szesz
- tiszta fogkefe
 

Poliészter bútorok tisztítása lépésről lépésre:

 
1. Vedd le a párnákat a bútorról, majd a seprűvel söpörd át alaposan az egészet: ez nemcsak eltünteti a morzsákat és egyéb szennyeződéseket, de ki is simítja a szövetet.
2. A bútor alját is söpörd át alaposan, ha szükséges, fordítsd fejjel lefelé.
3. Nedvesíts meg egy fehér ruhát alkohollal, majd ezzel töröld át az egész bútort – ez nem hagy semmilyen foltot a poliészter anyagon. Egy tiszta, száraz ruhával itasd fel a maradékot.
4. Dörzsöld át a foltos területeket fogkefével. Mivel a poliészter megkeményedik folteltávolítás után, a fogkefe lágyítja az anyagot.
 

Fehér bútorok tisztítása

 
A fehér bútorok tiszta, elegáns megjelenést biztosít a szobának, mellyel a sok színes vagy mintás szövet nem tud versenyezni. Bár gyönyörűen mutat egy fehér bútor, a szennyeződések és kopások gyorsan el tudják venni szépségét. Ha egy bútor már túl szennyezett, érdemes szakértőhöz fordulni, de ha még nem olyan nagy a baj, elvégezheted Te magad is a tisztítását!
Bútorok, kárpitok tisztítása

Amire szükséged lesz fehér bútorok tisztítása során:

 
- törölköző
- puha sörtéjű kefe
- porszívó
- sütőpor
- fél csésze, lágy mosópor
- anyag specifikus tisztítószer vagy gőztisztító
 

Fehér bútorok tisztítása lépésről lépésre:

 
1. Tisztítsd meg a bútorokat rendszeresen, hetente! A fehér kanapét porszívózd át hetente, hogy eltávolítsd a felgyülemlett szennyeződéseket. Ha van háziállatod, keféld át rendszeresen a fehér kanapét. A fából vagy műanyagból készült fehér bútorokat mosd át nedves törlőkendővel majd egy másikkal töröld szárazra.
hirdetes
2. Ha bármilyen folt kerülne a kanapéra, itasd át tiszta, hideg vizes törölközővel. A bor és kávé szennyeződéseket szódabikarbónából és vízből készült pasztával tüntetheted el. A zsír és olajfoltokra használj kukoricakeményítőt. 
3. Keverj össze fél csésze mosóport és egy negyed csésze vizet egy tálba. Keverd addig, míg habos nem lesz! Töröld át ezzel a pasztával a foltokat, majd egy sima vizes ronggyal töröld át még egyszer. Hagyd teljesen megszáradni, mielőtt átporszívózod.
4. Tisztítsd meg a bútorokat 4-6 havonta, hogy szépek legyenek állandóan. Használhatsz kifejezetten erre a célra készített termékeket is vagy gőztisztítót.
 

Pamut bútorok tisztítása

 
A pamut is hasonló a poliészter anyaghoz: nem tesz jót neki a víz. Védd élettartamát gyengéd, kárpitos tisztítószerrel. Megmutatjuk, hogyan:
 

Amire szükséged lesz pamut bútorok tisztítása során:

 
- porszívó
- vízmentes oldószer
- rongy vagy papír törlőkendő
- hajszárító
 

Pamut bútorok tisztítása lépésről lépésre:

 
1. Porszívózz rendszeresen, így könnyebben tisztán tarthatod pamut bútoraid.
2. A foltokat ne kezeld vízzel, mert nyomot hagy! Kezeld inkább vízmentes oldószerrel, melyet aztán itass fel egy száraz ronggyal vagy papír törlőkendővel és szárítsd meg hajszárítóval.
3. Semmiképp se tedd mosógépbe a pamut kárpitokat! Összemehetnek, elszíneződhetnek, deformálódhatnak vagy összegyűrődhetnek.
 
 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Madártej

Gyerekkorom nagy kedvence a madártej. Gondolom sokan így vagyunk még ezzel :) Nem is csoda,... Tovább

Levendula

A levendula az egyik legkedveltebb kerti növényünk, ami nem csak, hogy csodálatos dísze lesz... Tovább

Tovább a lexikonra
Bútorok