notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

A bullet journal kreatívvá, stresszmentessé és produktívabbá tud tenni könnyen: kövesd kezdő tippjeinket és kezdd el te is a naplózást!

hirdetes

Mi az a bullet journaling? – naplózással a stresszmentes napokért

NA

Ha úgy érzed, hogy szeretnél egy rendszeretett és stresszmentesebb életet, jó ötletnek tűnhet egy bullet journal indítása. De ilyen egyszerű? A fejlett elrendezések és tervek inspirálhatnak bennünket, de a BuJo folyamat ijesztő (és stresszes) lehet a kezdők számára. Ez az útmutató elmagyarázza, mi az a bullet journaling és néhány nagyon szükséges információt is megosztunk, hogyan kezdj bele. 

Bullet journal jelentése

Mi az a Bullet Journal?

A Bullet Journaling Ryder Carroll által létrehozott módszer a gondolatok rendszerezésére. Vannak, akik azt feltételezik, hogy a bullet journal egy olyan dolog, ahol véletlenszerű rajzolást, irkálást lehet végezni, aminek látszólag nincs sok értelme. Carroll azonban ragaszkodik ahhoz, hogy létezik egy külön módszertan, amelyet az elmúlt néhány évben fejlesztett ki. 

A Bullet Journaling az éberség gyakorlata

Carroll szerint a bullet journaling "legjobban úgy írható le, mint egy produktív rendszernek álcázott mindfulness gyakorlat". A bullet Journal célja, hogy helyet biztosítson számodra, ahol felfedezheted, mit és miért kell tenned. Mint ilyen, a bullet journal növelheti a produktivitásod, az éberséget, és segíthet elérni céljaidat. Ennél is fontosabb, hogy ez a folyamat akár új célokat és értékeket is felállíthat, amelyeket egyébként nem fedeztél volna fel. 

A felsorlások jobban testreszabhatók

A bullet journal és a szokásos tervező közötti különbség az a képesség, hogy személyre szabhatod a bullet journalt kedved szerint. Először is arra ösztönöz, hogy számba vedd élete elakadt pontjait. Határozd meg, mely mik különösen fontosak a számodra (például a munka-magánélet egyensúlya), majd döntsd el, hogyan lehetnél motiváltabb, produktívabb. Az egyik bullet journal tartalmazhat produktivitás követőt, míg egy másik hangulatkövetőt.  

Mi van, ha nem vagyok művész?

A a bullet journaling a funkcióról szól a kinézet helyett. Mindaddig, amíg a naplózás jobban szervezettebbé tesz téged, nem számít, hogyan néz ki a szöveg, vagy minták. 

hirdetes

Használhatom a bullet journalt naplóként?

Igen. A bullet journalokban sok gyorsírást találsz, de nincs olyan szabály, amely azt mondaná, hogy ne írhatnál alaposabb visszaemlékezéseket a napodról. Vannak, akik költészetet, idézeteket írnak bele, ami inspirálja őket. 

Mi értelme van a bullet journalingnek?

A bullet naplók két célt szolgálnak. Először is, hogy segítsenek szervezettebbé tenni téged. Másodszor, a bullet-naplóírás az éberség gyakorlata. Az aktív reflexió és a pillanat megélése az elrendezések készítése során segíthet tudatosabbá válni, és még a stresszt is csökkentheti.
Hogy kezdd a bullet journal írását?

Gondold át a szándékodat

Ha a nulláról szeretnél bullet naplót létrehozni, gondold át, hogyan szeretnéd használni a bullet naplót. Ragaszkodsz ahhoz, hogy naponta vagy hetente kétszer töltsd ki? Mely oldalak fognak a leginkább motiválni? Ez az áttekintés segít meghatározni, hogy milyen bullet napló-elrendezéseket és gyűjteményeket hozol majd létre.

hirdetes

Vásárold meg a szükséges kellékeket

Ha elkötelezted magadat a bullet naplózás mellett, mindenféle tollat, jelölőt és szalagot vehetsz. Kapaszkodj meg erősen, hogy ne vásárold túl magad. A kezdéshez csak egy üres naplóra vagy jegyzetfüzetre és egy tollra van szükséged. 

Ismerd meg a gyors naplózást és állítsd be a terved

A bullet naplókban használt gyorsírási nyelv praktikus, időt és helyet takarítasz meg vele. A felsorolásnaplónak konkrét gyűjteményeket kell tartalmaznia, amelyeket személyre szabhatsz. Ideális esetben minden bullet napló indexszel, havi naplóval, napi naplóval és jövőbeli naplóval kezdődik. 

Ismerkedj meg a szimbólumokkal

A gyors naplózás mellett meg kell tanulni a gyakori BuJo szimbólumokat és kontextusukat. Felsoroláskor minden egyes jelöléshez más-más szimbólumot fogsz használni. Ha megjegyzed ezeket a szimbólumokat, egy napi bejegyzés kevesebb időt vesz igénybe, és sokkal kevésbé fog rosszul kinézni. A fő szimbólumok a következők: 

•    Feladatok: a "•" pont szimbólum a befejezetlen feladat jelzésére szolgál. 
•    Események: az „O” kör szimbólum egy esemény rövid leírását jelöli. 
•    Megjegyzések: a „–” kötőjel tényeket, ötleteket, gondolatokat és megfigyeléseket tartalmaz.
•    Prioritás: a „*” csillagszimbólum kiemel minden olyan sort, amely kiemelt fontosságú, és jelző szimbólumként ismert. 
•    Inspiráció: a "!" A felkiáltójel célja, hogy kiemelje a bullet naplózás során szerzett értékes betekintést. 

Ha megvan az alapvető elrendezés és néhány ötlet, nézz meg néhány bullet journal ihletet a Pinteresten, és ne félj kísérletezni. Sok szerencsét!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Zabpehely

A zabpelyhet az emberek leginkább élelmiszerként fogyasztják, pedig sok más felhasználási... Tovább

Ruha rendelés

A ruha rendelésnek számos előnye van, többek között rengeteg időt spórolhatunk a... Tovább

Tovább a lexikonra
DIY