notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

5 érdekesség Fővárosról, Budapestről.

hirdetes

Mi rejlik a Hősök tere alatt? 5 érdekesség amit nem tudtál Budapestről

Bettina

Budapest tele van érdekességekkel, mégis elenyésző az ismeretünk arról, hogy a rengeteg történelmi helyszín milyen múlttal rendelkezik. Tartunk egy rövid utazást a múltban, ahol szó lesz gyógyfürdőinkről és arról, hogy miképp kapta fővárosunk a Budapest nevet. 

 

Amiket érdemes tudni Budapestről

Mi rejlik a Hősök tere alatt?

Gondoltad volna, hogy a Hősök tere alatt van egy kút? 1877-ben Zsigmond Vilmos bányamérnök talált itt hévizet. A74 fokos gyógyvizet több mint 800 méter mélyről hozták a felszínre. Ybl Miklós tervei alapján 1884-ben egy gyönyörű épület épült a kút fölé, de a milleneumi építkezések során sajnos elbontották. Ma már csak egy egyszerű réztábla mutatja a téren a kút egykori helyét.Kíváncsiak vagy az elbontott Gloriette kút épületére? Látogass el a XII. kerületi Széchenyi-hegyre, ahová áttelepítették és ahol kilátóként ma is látogatható.

Mi legyen a neve?

hirdetes

Széchenyi városfejlesztési programjának fontos része volt Buda,Pest és Óbuda egyesítése egy név alatt. Egykori honatyáink sokat vitatkoztak a főváros elnevezéséről, a legnagyobb magyarnak ugyanis nem tetszett a Pest szó, ugyanis a német dögmirigy és kártevő szavakra emlékeztette. A nyelvújítás idején több változat is elhangzott, például: Dunagyöngye, Bájkert, Etelvár, Hunvár és Honderű – de végül a mai Budapest nyert.

hirdetes

A világon az elsők voltunk ebben!

Tudtad, hogy a Városliget történelme hosszú évszázadokra nyúlik vissza? Ez a terület erdetileg egy mocsaras terület volt, amelyet Mária Terézia utasítására parkosítottak. A XVIII. század végén készült el az első sétány, amelyek abban a korban meglepő módon bárki előtt nyitva volt. Ekkor jött létre a világon az első közpark, amit Városligetként ismerünk. Mai formáját a milleniumi ünnepségsorozat részeként nyerte el, ekkor jött létre a Vajdahunyad vára, a Műcsarnok és az Állatkert is. A Városliget régen és most is romantikus hangulatú atmoszférája minden oda látogatót gyönyörködtet. 

Következő oldalon további érdekességeket tuhatsz meg a Budapestről.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Új építésű eladó lakás

Új építésű eladó lakás Egy új építésű eladó lakás tökéletes befektetés, ha... Tovább

Tovább a lexikonra
Utazás