notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

A borok iránti szenvedély, és az az igény, hogy az otthon melegében hódolhassanak a borkedvelők bor iránt érzett rajongásuknak, egyre inkább teret nyer. Borospince, borospince hőmérséklete, borospince páratartalma

hirdetes

A jó borospince – funkció és stílus találkozása (második rész)

Szita Lili

A borok iránti szenvedély, és az az igény, hogy az otthon melegében hódolhassanak a borkedvelők bor iránt érzett rajongásuknak, egyre inkább teret nyer.

Borospince páratartalom, hőmérséklet

 

 

Borospince páratartalma

A páratartalom 60 és 70 százalék között kell legyen. A nedves levegő ugyanis megakadályozza a dugók kiszáradását, ami a tökéletes záródáshoz kell. Azáltal, hogy fekve tároljuk a palackokat azt biztosítjuk, hogy nedvesen maradjon belülről a dugó.
A hygrometer nevű berendezés képes mérni a borospince páratartalmát. Egy párásító persze biztosíthatja a nedvességet, de a 90 százalék feletti páratartalom a dugók penészedéséhez vezethet. 
A bor érzékeny a fényre is, tehát a palackokra eső meleg, éles fény a tárolás közben a borok korai öregedéséhez vezet. Ehelyett, olyan tárolórendszerek alkalmazása javasolható, amelyek Sapele mahagóni fa polcokból állnak – mivel ennek a fának a tartóssága, illetve kisebb penészedési hajlandósága alkalmassá teszi a borospincékben való használatra. A világítást illetően a nem melegedő LED-ek alkalmazása a javasolt.
hirdetes
 
Borospince páratartalom, hőmérséklet

Bortároló rendszerek

Már olyan erős, szögletes rozsdamentes acélból készülő polcrendszereket is terveztem, amelynek alapvetően a modern, esztétikus megjelenésében rejlett a vonzereje - egyre kevesebb ember akar a borospincében ódivatú boltíveket látni – nyilatkozta Bass. Az emberek a szórakozást akarják összekötni a bor élvezetével, ami egy borospince melletti kóstoló helyiség kialakítását is szükségessé teheti.
A vörös és fehér borokat ugyanolyan hőmérsékleten tárolhatjuk, de fogyasztásuk más-más hőmérsékleten kell történjen. A fehér borokat 7 C fokra kell hűteni fogyasztás előtt. A vörös boroknak még dugózottan és kicsit levegőztetve 18 C fokot kell elérnie fogyasztás előtt. Néhány borospincében hűtésre alkalmas berendezés segíti a fehér borok és pezsgők fogyasztásra való előkészítését.
hirdetes
A borospincében minden egyes palackcímke hozzájárul a műértők élvezetéhez, ezért a palackokat úgy érdemes tárolni, hogy a címkék látszódjanak.
A borhűtő csak egy berendezés, de a bor kiválasztása a pincében már egy olyan tevékenység, amelybe érdemes bevonni a vendégeket is. Egy jó palack bor kinyitása családi körben vagy barátokkal egy társasági esemény méltó kezdete lehet.
 
Borospince páratartalom, hőmérséklet
 
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Indusztriál stílus

Az indusztriál lakberendezési stílus egy olyan egyedi és különleges stílus, amelyet... Tovább

Alvás

Mi az alvás?   Az alvás az egészségünk egyik legfontosabb részét képezi. Egy... Tovább

Tovább a lexikonra
Építészet