notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

A borok iránti szenvedély, és az az igény, hogy az otthon melegében hódolhassanak a borkedvelők bor iránt érzett rajongásuknak, egyre inkább teret nyer. Borospince, borospince hőmérséklete, borospince páratartalma

hirdetes

A jó borospince – funkció és stílus találkozása (második rész)

Szita Lili

A borok iránti szenvedély, és az az igény, hogy az otthon melegében hódolhassanak a borkedvelők bor iránt érzett rajongásuknak, egyre inkább teret nyer.

Borospince páratartalom, hőmérséklet

 

 

Borospince páratartalma

A páratartalom 60 és 70 százalék között kell legyen. A nedves levegő ugyanis megakadályozza a dugók kiszáradását, ami a tökéletes záródáshoz kell. Azáltal, hogy fekve tároljuk a palackokat azt biztosítjuk, hogy nedvesen maradjon belülről a dugó.
A hygrometer nevű berendezés képes mérni a borospince páratartalmát. Egy párásító persze biztosíthatja a nedvességet, de a 90 százalék feletti páratartalom a dugók penészedéséhez vezethet. 
A bor érzékeny a fényre is, tehát a palackokra eső meleg, éles fény a tárolás közben a borok korai öregedéséhez vezet. Ehelyett, olyan tárolórendszerek alkalmazása javasolható, amelyek Sapele mahagóni fa polcokból állnak – mivel ennek a fának a tartóssága, illetve kisebb penészedési hajlandósága alkalmassá teszi a borospincékben való használatra. A világítást illetően a nem melegedő LED-ek alkalmazása a javasolt.
hirdetes
 
Borospince páratartalom, hőmérséklet

Bortároló rendszerek

Már olyan erős, szögletes rozsdamentes acélból készülő polcrendszereket is terveztem, amelynek alapvetően a modern, esztétikus megjelenésében rejlett a vonzereje - egyre kevesebb ember akar a borospincében ódivatú boltíveket látni – nyilatkozta Bass. Az emberek a szórakozást akarják összekötni a bor élvezetével, ami egy borospince melletti kóstoló helyiség kialakítását is szükségessé teheti.
A vörös és fehér borokat ugyanolyan hőmérsékleten tárolhatjuk, de fogyasztásuk más-más hőmérsékleten kell történjen. A fehér borokat 7 C fokra kell hűteni fogyasztás előtt. A vörös boroknak még dugózottan és kicsit levegőztetve 18 C fokot kell elérnie fogyasztás előtt. Néhány borospincében hűtésre alkalmas berendezés segíti a fehér borok és pezsgők fogyasztásra való előkészítését.
hirdetes
A borospincében minden egyes palackcímke hozzájárul a műértők élvezetéhez, ezért a palackokat úgy érdemes tárolni, hogy a címkék látszódjanak.
A borhűtő csak egy berendezés, de a bor kiválasztása a pincében már egy olyan tevékenység, amelybe érdemes bevonni a vendégeket is. Egy jó palack bor kinyitása családi körben vagy barátokkal egy társasági esemény méltó kezdete lehet.
 
Borospince páratartalom, hőmérséklet
 
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Minimál stílus

A minimál stílust letisztultság, sík felületek, derékszögek, élek jellemzik. Néhány... Tovább

Tökéletes esküvőhelyszínek Budapesten

Most készülsz az esküvődre de nem találod a tökéletes helyszínt? A főváros dugig van... Tovább

Tovább a lexikonra
Építészet