notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Egyre több háztulajdonos avatja fel saját borospincéjét új otthonában. És mint ahogyan a finom bor esetében is, itt is igaz, hogy minél egyedibb, és minél inkább a tulajdonos szája íze szerinti a design, legyen szó akár rusztikus akár modern kialakításról

hirdetes

A jó borospince – funkció és stílus találkozása (első rész)

Szita Lili

Egyre több háztulajdonos avatja fel saját borospincéjét új otthonában. És mint ahogyan a finom bor esetében is, itt is igaz, hogy minél egyedibb, és minél inkább a tulajdonos szája íze szerinti a design, legyen szó akár rusztikus akár modern kialakításról, annál exkluzívabb lehet a végeredmény.

Borospince - funkció és stílus

Funkcionalitás a borospincében

Ez a funkcionalitás és egyedi formavilág egyesül ebben a borospincében is. A fa polcrendszer egyrészről tökéletes kiegészítője a kő pultnak, másrészről ugyanakkor magas színvonalon rendszerezett, és mégis könnyen elérhető palackelrendezést is lehetővé tesz.

 

borospince

A borok iránti szenvedély, és az az igény, hogy az otthon melegében hódolhassanak a borkedvelők bor iránt érzett rajongásuknak, egyre inkább teret nyer – nyilatkozta Robert Bass, a Kessick Wine Cellars társtulajdonosa, amely cég bor tároló rendszerek tervezésével és gyártásával foglalkozik. A borok iránti vonzalom, és az a tény, hogy milyen nagy értéket képviselhet egy-egy kivételes minőségű, illetve évjáratú palack, arra ösztönzi a vásárlókat, hogy különös gondot fordítsanak a tárolásra, hogy a bor érése a borban rejlő lehetőségek kiteljesedését jelenthesse, és ne azt, hogy megsavanyodik az üvegben.

Hőmérséklet szabályozás a borospincében

hirdetes
A bor tárolására dedikált pince mondhatjuk, hogy státusz szimbólum, amely kevesek számára adatik meg. Manapság, amikor fejlettebb hőmérséklet szabályozó technológiák léteznek, a bort nem feltétlenül kell alagsorban tárolni. Sok borospincének méltán nevezett helyiség elhelyezkedését tekintve nem a föld alatt kerül ma már kialakításra. Valóban olyan helyiségre van szükség, amely hűvös, sötét és magas relatív páratartalommal bír. De a borospince iránti vágyunk valóra válhat akár egy hőmérséklet szabályozó rendszerrel ellátott,  szekrénybe épített 50 palackos tároló rendszer beépítésével is, a konyhai éléskamra részeként. Persze lehet a borospince egy több száz palack tárolására alkalmas speciálisan üvegezett szoba is. Az egyik legfontosabb tényező azonban a folyamatosan szinten tartott hőmérséklet.
 
borospince
 
Az 55 Fahrenheit (12,77 C) mágikus szám, ez az a hőmérséklet, amely leginkább közelíti egy természetes barlang hőmérsékletét. Ennél alacsonyabb hőmérséklet, mint pl. a hűtőé, borunkat nyugalmi állapotába taszíthatja. A 75 Fahrenheit (23,88 C) feletti hőmérséklet pedig gyorsítja a bor érési folyamatát. 
hirdetes
A hőmérséklet tartása talán fontosabb, mint az, hogy tökéletes legyen a hőmérséklet, amely néha ingadozik. A meleg és hideg váltakozása ugyanis a bort tágítja illetve összehúzza, ami a dugón keresztül levegő bejutását eredményezi. Ez a folyamat pedig idővel, a bor oxidációjához vezet – ihatatlanná téve borainkat.
Egy szigetelt helyiség (vagy szekrény) beépített légkondicionálóval kell, hogy biztosítsa a folyamatos 13 C körüli hőmérsékletet. Egy önálló, hőmérséklet szabályozós szekrény már 1000 dollár körüli áron beszerezhető, attól függően, hogy hány palack tárolására alkalmas, illetve, hogy milyen a design-ja.
 
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Bohém

Könnyelmű életvitelű személy. Rendszerint festő, színész vagy írói hajlamú ember, aki... Tovább

Eklektikus stílus

Eklektikus stílus - azaz a stílusok egyvelege. A legjobb az eklektikus stílusban, hogy nem kell... Tovább

Tovább a lexikonra
Építészet