notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Egyre több háztulajdonos avatja fel saját borospincéjét új otthonában. És mint ahogyan a finom bor esetében is, itt is igaz, hogy minél egyedibb, és minél inkább a tulajdonos szája íze szerinti a design, legyen szó akár rusztikus akár modern kialakításról

hirdetes

A jó borospince – funkció és stílus találkozása (első rész)

Szita Lili

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Egyre több háztulajdonos avatja fel saját borospincéjét új otthonában. És mint ahogyan a finom bor esetében is, itt is igaz, hogy minél egyedibb, és minél inkább a tulajdonos szája íze szerinti a design, legyen szó akár rusztikus akár modern kialakításról, annál exkluzívabb lehet a végeredmény.

Borospince - funkció és stílus

Funkcionalitás a borospincében

Ez a funkcionalitás és egyedi formavilág egyesül ebben a borospincében is. A fa polcrendszer egyrészről tökéletes kiegészítője a kő pultnak, másrészről ugyanakkor magas színvonalon rendszerezett, és mégis könnyen elérhető palackelrendezést is lehetővé tesz.

 

borospince

A borok iránti szenvedély, és az az igény, hogy az otthon melegében hódolhassanak a borkedvelők bor iránt érzett rajongásuknak, egyre inkább teret nyer – nyilatkozta Robert Bass, a Kessick Wine Cellars társtulajdonosa, amely cég bor tároló rendszerek tervezésével és gyártásával foglalkozik. A borok iránti vonzalom, és az a tény, hogy milyen nagy értéket képviselhet egy-egy kivételes minőségű, illetve évjáratú palack, arra ösztönzi a vásárlókat, hogy különös gondot fordítsanak a tárolásra, hogy a bor érése a borban rejlő lehetőségek kiteljesedését jelenthesse, és ne azt, hogy megsavanyodik az üvegben.

Hőmérséklet szabályozás a borospincében

hirdetes
A bor tárolására dedikált pince mondhatjuk, hogy státusz szimbólum, amely kevesek számára adatik meg. Manapság, amikor fejlettebb hőmérséklet szabályozó technológiák léteznek, a bort nem feltétlenül kell alagsorban tárolni. Sok borospincének méltán nevezett helyiség elhelyezkedését tekintve nem a föld alatt kerül ma már kialakításra. Valóban olyan helyiségre van szükség, amely hűvös, sötét és magas relatív páratartalommal bír. De a borospince iránti vágyunk valóra válhat akár egy hőmérséklet szabályozó rendszerrel ellátott,  szekrénybe épített 50 palackos tároló rendszer beépítésével is, a konyhai éléskamra részeként. Persze lehet a borospince egy több száz palack tárolására alkalmas speciálisan üvegezett szoba is. Az egyik legfontosabb tényező azonban a folyamatosan szinten tartott hőmérséklet.
 
borospince
 
Az 55 Fahrenheit (12,77 C) mágikus szám, ez az a hőmérséklet, amely leginkább közelíti egy természetes barlang hőmérsékletét. Ennél alacsonyabb hőmérséklet, mint pl. a hűtőé, borunkat nyugalmi állapotába taszíthatja. A 75 Fahrenheit (23,88 C) feletti hőmérséklet pedig gyorsítja a bor érési folyamatát. 
hirdetes
A hőmérséklet tartása talán fontosabb, mint az, hogy tökéletes legyen a hőmérséklet, amely néha ingadozik. A meleg és hideg váltakozása ugyanis a bort tágítja illetve összehúzza, ami a dugón keresztül levegő bejutását eredményezi. Ez a folyamat pedig idővel, a bor oxidációjához vezet – ihatatlanná téve borainkat.
Egy szigetelt helyiség (vagy szekrény) beépített légkondicionálóval kell, hogy biztosítsa a folyamatos 13 C körüli hőmérsékletet. Egy önálló, hőmérséklet szabályozós szekrény már 1000 dollár körüli áron beszerezhető, attól függően, hogy hány palack tárolására alkalmas, illetve, hogy milyen a design-ja.
 
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Építészet

Lakberendezési szakszótár

Mosódió

A mosódió a mosódiófa vagy szappanfa termése, melyet előszeretettel használnak mosás során.... Tovább

Járda

A járda vagy gyalogjáró a gyalogosok közlekedésére... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 217

Átlagos értékelés: 5.0