notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Rend a lelke mindennek! A te lelked is ettől lesz boldogabb.

hirdetes

Boldogabb ember az, akinél mindig rend van

Bettina

Igaz a mondás, hogy rend a lelke mindennek. Legyen nálad is mindig rend. Hogyan érheted el ezt? Könnyen, csak kövesd ezeket az utasításokat. 

rend a lelke mindennek

Rend a lelke mindennek, de mégis állandósul a rendetlenségSzámos tudományos kutatás elemezte már a takarítás, a rendrakás, a tiszta és egyben rendezett, illetve a kevésbé igényes és rendetlen otthonok pszichológiai hatását. Az eredmények pedig sorra támasztották alá a tiszta, rendezett otthon pozitív hatásait: azok, akik tiszta, rendezett otthonban élnek, boldogabbak, egészségesebbek, de még fittebbek is a rendszeres takarítástól. De miért olyan nehéz megfogni a porszívót vagy a felmosót és elkezdeni takarítani? Mi nehezíti meg a rendezettség kialakítását és annak fenttartását ?  A lustaság…

Miért káros szervezetedre a rendetlenség?

Az otthonunkban uralkodó körülmények nagyban befolyásolják lelkiállapotunkat. A zsúfolt, befejezetlen dolgokkal teli szoba depresszióra hajlamosít, és elszívja az energiát. Ezt többek között egy 2010-es kutatás bizonyította, melyből az is kisült, hogy azoknak a nőknek, akik túlzsúfolt otthonban élnek, magasabb a kortizol-, vagyis a stresszhormonszintjük, ami sem a nőkre sem a körülöttük élő férfiakra nincs jó hatással. A rendetlen, zsúfolt otthon rendkívül zavaró akkor is, ha egy bizonyos feladatra kell koncentrálni. A látókérget szó szerint túlterheli azoknak a dolgoknak a látványa, melyek irrelevánsak az elvégzendő feladat szempontjából.

hirdetes


Miért lesz jobb, ha kitakarítasz?


A jelenlegi home office rendszerünkben ez nagyon aktuális. Szeretnél proaktívan otthonról dolgozni? Akkor nem árt előtte  rendet rakni, hogy csak olyan dolgok vegyenek körül, melyek az elvégzendő feladathoz kapcsolódnak. Így jobban tudsz koncentrálni, és eredményesebb leszel. Minden reggel érdemes rendet rakni az íróasztalon otthon és a munkahelyen is, vagy a nap végén.  Tudományos vizsgálatok bizonyítják azt is, hogy a tiszta, rendezett környezet felturbózza a produktivitási szintet is.A takarításnak, a fölösleges dolgok kidobálásának számos pozitív hatása van a mentális egészségre. A takarítás során endorfin szabadul fel a szervezetben, ami már önmagában jó.  Már az olyan hétköznapi feladatok is, mint a porszívózás, vasalás vagy mosogatás is képes elégetni 150-300, egy teljes nagytakarítás pedig 2000 kalóriát, tehát a fogyni kívánóknak ez duplán jótékony hatással lesz. 

hirdetes

Segítünk egy videóval, hogyan tudsz otthonról jól és hatékonyan dolgozni! Ne feledd, fő a rend és tisztaság. :)

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Lakberendezési szakszótár

Télikabát

A télikabát egy általában csípőn alul érő, esetleg derékban szabott, hátul hasított vagy... Tovább

irodatakarítás Budapest

Magánlakások, irodák, üzletek, lépcsőházak,... Tovább

Tovább a lexikonra