notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Tűzifa tárolási probléma: bogarak

hirdetes

Bogarak a tűzifában!

VZS

Az elmúlt néhány év során a tűzifa benti tárolása önálló trenddé, sőt, igazi művészetté nőtte ki magát. Viszont van egy nagy probléma ezzel, amiről senki nem beszél!

Tűzifa tárolási probléma: bogarak

Sokan manapság nem csupán praktikai, hanem dekorációs célokból is könnyen elérhető, jó látható helyen tartják a felhasogatott tűzifát. Egyes designerek már a kezdetektől fogva úgy tervezik meg az otthonokat, hogy külön helyet hagynak a tüzelőnek, valahol a kandallótól biztos távolságra. Persze nem kell designernek lenni ahhoz, hogy az ember kreatív helyeket találhasson tűzifájának. Egyesek direkt erre a célra alakítják át beépített szekrényeiket, vagy alakítanak ki „tűzifatartó” részt a benti padok alatt. Persze a boltban kapható tűzifatartók is a lehetőségek közé tartoznak.

Nem vitás tehát, hogy a tűzifák stílusos és mutatós látványelemekké váltak az otthonokban. Azonban mivel természetes alapanyagról van szó, a fa mindenféle káros rovar és bogár rejtekhelyéül szolgál, ideértve a szúkat, az asztalos hangyákat és még számos más hívatlan betolakodót is. Bizonyára nem kell elkezdenünk azt ecsetelni, hogy ezek milyen rémálomba illő dolgokat okozhatnak egy otthonban.

Mi a megoldás? Eláruljuk!

Mi tehát a megoldás? Pontosabban: hogyan vihetjük be otthonunkba a tűzifát anélkül, hogy a rovarokat is behoznánk vele? Sokak szerint nem érdemes házon belül tárolni a fát, és közvetlenül elégetés előtt kell behozni azt. Egyes szakértők szerint egy, legfeljebb két napig biztonságos bent tartani a felhasogatott farönköket, mielőtt a tűzre kerülnének.

hirdetes

A tűzifát tartósabb időre a ház szerkezetétől legalább másfél méternyire érdemes tárolni. Nem javasolt fák mellé vagy közvetlenül a földre helyezni őket – néhány raklapból jó vízelvezetésű emelvény alakítható ki számukra.

Milyen a jó tűzifa?

A kiérlelt fának nincs illata és kérge sem, és csak minimális nedvességtartalommal rendelkezik. A rovarok pedig ezeket kedvelik a leginkább, ezért érdemes kiérlelt fát szerezni, ha az ember hosszabb ideig tervezi tárolni azt.

A megfelelően érlelt faanyag nedvességtartalma 20%-nál kisebb, így kisebb eséllyel penészesedik be. A kiérlelt fa továbbá jobban is ég, és kevesebb füstöt termel, mint a frissen vágott fák – ez a kémények szempontjából is kíméletesebb, ugyanis így csökken a bennük lerakódó kreozot mennyisége is.

hirdetes

Mikor érdemes beszerezni?

Ideális esetben már nyár végén, vagy ősz elején érdemes beszerezni (vágni/vásárolni), ha az ember minimalizálni szeretné a fában található rovarok számát. Bizonyos helyeken előre szárított fát kaphatsz, míg máshol (a legtöbb helyen) frissen vágott anyaghoz juthatsz csak hozzá, amelyet saját magadnak kell majd kiszárítanod. A frissen vágott fát napos helyen, letakarva érdemes tartani – így minimalizálható a benne fészkelő kártevők száma.

A szárítás ideje a fa típusától függ. A puhább változatok 6-8 hónapot, a keményebb fák akár 1-2 évet is igényelhetnek.

Végezetül, a legfontosabb, hogy a biztonsági előintézkedések ellenére is érdemes mindig alaposan átvizsgálni a tűzifát, mielőtt bevinnéd otthonodba. Nem csak a magukat a fába beásó rovarok rejtőzködhetnek közöttük. Ne feledd: soha ne fújd be a tűzifát légfrissítőkkel vagy rovarirtó szerekkel, ezek ugyanis rendkívül gyúlékonyak, és tűzzel érintkezve még a befújt fadarabok is balesetet okozhatnak!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Pavilon

Egy kerti pavilon számtalan jó programnak adhat helyet, akár csak összeülni alatta, akár... Tovább

Karácsony előtti nagytakarítás

Minden évszakban érdemes egy nagyobb takarítást elvégezned, hiszen ezzel teszed igazán... Tovább

Tovább a lexikonra
Dekoráció DIY Háztartás Kert