notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Tűzifa tárolási probléma: bogarak

hirdetes

Bogarak a tűzifában!

VZS, GE.

Az elmúlt néhány év során a tűzifa benti tárolása önálló trenddé, sőt, igazi művészetté nőtte ki magát. Viszont van egy nagy probléma ezzel, amiről senki nem beszél!

Tűzifa tárolási probléma: bogarak

Sokan manapság nem csupán praktikai, hanem dekorációs célokból is könnyen elérhető, jó látható helyen tartják a felhasogatott tűzifát. Egyes designerek már a kezdetektől fogva úgy tervezik meg az otthonokat, hogy külön helyet hagynak a tüzelőnek, valahol a kandallótól biztos távolságra.

Persze nem kell designernek lenni ahhoz, hogy az ember kreatív helyeket találhasson tűzifájának. Egyesek direkt erre a célra alakítják át beépített szekrényeiket, vagy alakítanak ki „tűzifatartó” részt a benti padok alatt. Persze a boltban kapható tűzifatartók is a lehetőségek közé tartoznak.

Nem vitás tehát, hogy a tűzifák stílusos és mutatós látványelemekké váltak az otthonokban. Azonban mivel természetes alapanyagról van szó, a fa mindenféle káros rovar és bogár rejtekhelyéül szolgál, ideértve a szúkat, az asztalos hangyákat és még számos más hívatlan betolakodót is. Bizonyára nem kell elkezdenünk azt ecsetelni, hogy ezek milyen rémálomba illő dolgokat okozhatnak egy otthonban.

Mi a megoldás? Eláruljuk!

Mi tehát a megoldás? Pontosabban: hogyan vihetjük be otthonunkba a tűzifát anélkül, hogy a rovarokat is behoznánk vele? Sokak szerint nem érdemes házon belül tárolni a fát, és közvetlenül elégetés előtt kell behozni azt. Egyes szakértők szerint egy, legfeljebb két napig biztonságos bent tartani a felhasogatott farönköket, mielőtt a tűzre kerülnének.

hirdetes

A tűzifát tartósabb időre a ház szerkezetétől legalább másfél méternyire érdemes tárolni. Nem javasolt fák mellé vagy közvetlenül a földre helyezni őket – néhány raklapból jó vízelvezetésű emelvény alakítható ki számukra.

hirdetes

Milyen a jó tűzifa?

A kiérlelt fának nincs illata és kérge sem, és csak minimális nedvességtartalommal rendelkezik. A rovarok pedig ezeket kedvelik a leginkább, ezért érdemes kiérlelt fát szerezni, ha az ember hosszabb ideig tervezi tárolni azt.

A megfelelően érlelt faanyag nedvességtartalma 20%-nál kisebb, így kisebb eséllyel penészesedik be. A kiérlelt fa továbbá jobban is ég, és kevesebb füstöt termel, mint a frissen vágott fák – ez a kémények szempontjából is kíméletesebb, ugyanis így csökken a bennük lerakódó kreozot mennyisége is.

Mikor érdemes beszerezni?

Ideális esetben már nyár végén, vagy ősz elején érdemes beszerezni (vágni/vásárolni), ha az ember minimalizálni szeretné a fában található rovarok számát. Bizonyos helyeken előre szárított fát kaphatsz, míg máshol (a legtöbb helyen) frissen vágott anyaghoz juthatsz csak hozzá, amelyet saját magadnak kell majd kiszárítanod. A frissen vágott fát napos helyen, letakarva érdemes tartani – így minimalizálható a benne fészkelő kártevők száma.

A szárítás ideje a fa típusától függ. A puhább változatok 6-8 hónapot, a keményebb fák akár 1-2 évet is igényelhetnek.

Végezetül, a legfontosabb, hogy a biztonsági előintézkedések ellenére is érdemes mindig alaposan átvizsgálni a tűzifát, mielőtt bevinnéd otthonodba. Nem csak a magukat a fába beásó rovarok rejtőzködhetnek közöttük. Ne feledd: soha ne fújd be a tűzifát légfrissítőkkel vagy rovarirtó szerekkel, ezek ugyanis rendkívül gyúlékonyak, és tűzzel érintkezve még a befújt fadarabok is balesetet okozhatnak!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Karácsonyi desszert

A karácsonyi desszert kihagyhatatlan a szeretet ünnepekor. Megtaláljátok a legfinomabb... Tovább

Tégla

A tégla a legrégebbi építőanyag, története egyidős a civilizációéval. Az agyagtéglát... Tovább

Tovább a lexikonra
Dekoráció DIY Háztartás Kert