notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Bodza szörp és bodza lekvár recept, amit mindenki szeret! Mutatjuk, hogyan tudod megcsinálni ezeket te is könnyedén, hiszen most mindenhol virágzik a bodza!

hirdetes

Virágzik a bodza: csináljunk szörpöt és lekvárt ezek a receptek alapján!

NA

Cikkünkben bemutatjuk a bodza szörp és lekvár elkészítésének egyszerű módjait. A bodza, vagy más néven fekete bodza (Sambucus nigra), hosszú idő óta kedvelt növény a hagyományos gyógyászatban és a kulináris világban egyaránt. A bodza virágai és bogyói rendkívül aromásak és gazdagok tápanyagokban, amelyek számos jótékony hatást gyakorolhatnak a szervezetre. A bodza szörp frissítő italként kiváló nyári választás, míg a bodza lekvár ízletes csemegévé varázsolhatja a reggelit vagy a desszerteket. A következőkben felfedezhetjük, hogyan gazdagíthatják életünket ezek az ízletes és egészséges bodza alapú finomságok.
 

Bodzalekvár recept

Bodzaszörp recept

Hozzávalók:


•    20-25 bodzavirág ernyő
•    1,5 liter víz
•    1 kg cukor
•    2 citrom
•    50 g citromsav (opcionális)

Elkészítés:


1.    Először gyűjts össze 20-25 bodzavirág ernyőt. Fontos, hogy csak friss és tiszta virágokat használj.
2.    Mossd meg alaposan a virágokat hideg vízben, majd hagyd őket lecsepegni.
3.    Vágd le az ernyők nagyobb szárát, hogy csak a virágok maradjanak meg.
4.    Tegyél egy nagy fazékba 1,5 liter vizet, és forrald fel.
5.    Amikor a víz felforrt, add hozzá a cukrot, majd keverd, amíg teljesen feloldódik.
6.    Ezután tedd bele a bodzavirág ernyőket a fazékba, majd alacsony lángon hagyd főzni kb. 10-15 percig. Közben néha keverd meg.
7.    A főzési idő letelte után kapcsold ki a hőforrást, és hagyd állni a bodza szirupot a fazékban, amíg teljesen kihűl.
8.    Miután a szirup kihűlt, szűrd le a virágokat egy szűrővel vagy gézzel. Lényeges, hogy csak a tiszta szirup maradjon meg.
9.    A szűrt sziruphoz add hozzá a frissen facsart citromlevet. Ez azért szükséges, hogy az ital friss és savanykás ízt kapjon.
10.    Ha szeretnéd, hozzáadhatsz citromsavat is a sziruphoz, hogy megtartsa frissességét és tartósabb legyen.
11.    Végül töltsd a bodza szirupot üvegekbe vagy palackokba, és hűtsd le a hűtőszekrényben.

hirdetes
A bodzaszörpöt hígíthatod vízzel vagy szódavízzel, és jéggel tálalhatod. Frissítő italként élvezheted nyáron, vagy akár koktélokhoz is használhatod.

Bodzalekvár recept

Itt van egy finom bodzalekvár recept:

Hozzávalók:

•    20-25 bodzavirág ernyő
•    1 kg bodzabogyó
•    500 g cukor
•    2 citrom
•    1 csomag zselésítő cukor (opcionális)

Elkészítés:

1.    Először gyűjts össze 20-25 bodzavirág ernyőt. Győződj meg róla, hogy csak friss és tiszta virágokat használsz.
2.    Mossd meg a bodzavirág ernyőket alaposan hideg vízben, majd hagyd lecsepegni.
3.    Vágd le az ernyők nagyobb szárát, hogy csak a virágok maradjanak meg.
4.    Vegyél egy nagy fazekat, és tegyél bele 1 kg bodzabogyót. Add hozzá egy kevés vizet, csak annyit, hogy ellepje a bogyókat.
5.    Lassú tűzön főzd a bodzabogyókat, amíg megpuhulnak. Időnként keverd meg, hogy ne ragadjanak le a bogyók a fazék aljára.
6.    Miután a bodzabogyók megpuhultak, tedd bele a bodzavirág ernyőket a fazékba, majd főzd együtt a bogyókkal kb. 10-15 percig. Közben keverd meg időnként.

hirdetes
7.    Ezután kapcsold ki a hőforrást, és hagyd állni a bodza keveréket a fazékban, amíg teljesen kihűl.
8.    Ha a keverék kihűlt, szűrd le a bodzabogyókat és a virágokat egy szűrővel vagy gézzel. A cél az, hogy csak a tiszta levet tartsd meg.
9.    A szűrt bodza levet tedd vissza a tűzre egy tiszta fazékba, majd add hozzá a cukrot és a frissen facsart citromlevet.
10.    Ha szeretnéd, ebben a pontban hozzáadhatsz egy csomag zselésítő cukrot is, ami segít abban, hogy a lekvár sűrűbbé váljon. Ez azonban opcionális, ha inkább folyékonyabb lekvárt szeretnél.
11.    Forrald fel a keveréket közepes lángon, majd főzd további 10-15 percig, amíg a lekvár besűrűsödik. Győződj meg róla, hogy közben kevered a lekvárt, hogy elkerüld az odaégést.
12.    Miután a lekvár megfelelő sűrűségű lett, kapcsold ki a hőforrást, és hagyd állni néhány percig.
13.    Ezután kanalazd át a bodza lekvárt sterilizált üvegekbe, és azonnal zárd le őket. Ha hosszabb távon szeretnéd tárolni, akkor a lekvárt lezárás előtt forró vízfürdőben szterilizált üvegekben zárd le.

A bodzalekvárt pirítósra, palacsintára vagy sütikre kenve élvezheted. Élvezd a friss, gyümölcsös ízét!

 

Jó étvágyat és jó szórakozást kívánok a bodzalekvár és szörp elkészítéséhez!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Panorámás apartman

Egy panorámás apartman saját célú használatra és befektetés szempontjából is ideális... Tovább

Sárgatúró

Az ünnepi asztal egyik legfinomabb eleme a sárgatúró, aminek a legnagyobb hagyománya a... Tovább

Tovább a lexikonra
Desszert