notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Biocellulóz helyettesítheti a műanyagot

hirdetes

A biocellulóz lehet a jövő csomagolóanyaga a műanyag helyett!

Ez a csomagolóanyag helyettesítheti az egyszer használatos műanyag csomagolóanyagokat, zacskókat és a frissen tartó fóliákat is! A biocellulóz segítségével megszűnhet a műanyag hulladék a világban!

Biocellulóz helyettesítheti a műanyagot

Mezőgazdasági hulladékből előállítottak egy újfajta növényi anyagot, a biocellulózt, ami a jövőben akár helyettesítheti a környezetünkre rendkívül káros műanyagcsomagolásokat. Természetesen ez teljes mértékben környezetbarát módszer, mivel minden része lebomlik. 

A biocellulózt egy lengyel cég fejlesztette ki, Roza Janusz ötlete alapján, Josh Brito környezetvédelmi szakmérnök segítségével. 

Biocellulóz helyettesítheti a műanyagot a jövőben!

Az impressmagazin.hu szerint a „feltalálók” legfőbb célja az volt, hogy végre előállítsanak valamit, ami helyettesítheti majd az egyszer használatos műanyagokat, például a zacskókat és frissen tartó fóliákat. Ezenkívül pedig, hogy a mezőgazdaságban felhalmozódó feleslegtől is megszabadítson minket. 

hirdetes

Az anyagot a helyi mezőgazdasági hulladék feldolgozásával állítják elő, úgynevezett fermentációs eljárással. Josh Brito elárulta, hogy például a piacokon megmaradó, akár selejtes növényi felesleget, illetve a szüreti időszak után megmaradt fürtöket, leveleket, növényszárakat remekül fel tudják használni a biocellulóz előállításhoz. 

A biocellulóz felhasználása

A kapott anyag, elsősorban a gyümölcsök, zöldségek tárolására, illetve az ételek frissen tartására alkalmas csomagoló.

Hogyan készül a biocellulóz?

A folyamat természetesen laboratóriumi körülmények között, ellenőrzés mellett zajlik. 

hirdetes

Először készítenek egy speciális keveréket cukorból, Kombucha-teából és már szerves anyagokból. Ezt az elegyet hozzáadják a biohulladékhoz, mely ezután elkezd erjedni. Ezt követően először kocsonyás állagúvá változik, majd teljesen megszilárdul. Körülbelül 2 hétre van szükség, hogy létrejöjjön a biocellulóz. 

Bár elsőre talán kissé megosztó, az élő biocellulóz, mint csomagolóanyag, de alacsony PH értékének hála, akár fél évig is felhasználható. Miután pedig már nincs rá többé szükségünk, a többi zöldséggel és gyümölccsel együtt mehet a komposztba, hisz 100%-osan lebomlik és a környezetet sem terheli. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Eladó apartman Balaton különlegességei

A Balaton egész évben lenyűgöző, ezért érdemes nem csak nyáron, hanem télen is ellátogatni... Tovább

Csernobil

Az elmúlt 60 évben számos helyen volt teljes vagy részleges főreaktor meghibásodás, ám az... Tovább

Tovább a lexikonra
DIY Háztartás Konyha