notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Betonozás hideg időben

hirdetes

Betonozás hideg időben: ezeket a tanácsokat kövesd!

Kiskovács Etelka, NA

Ha elérkezik a hideg idõ, újra foglalkoznunk kell a téli betonozással, hogy a lehetõ legjobb betonkeverékbõl a lehetõ legjobb betonszerkezetek készüljenek. Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy milyen hatása van a hûvös, hideg idõjárásnak a betonra, a beton gyártására, a kivitelezésre, illetve miként elõzhetõk meg a káros folyamatok.

 

Hideg betonozás

A Cement-Beton Zsebkönyv szerint a beton készítése szempontjából hidegnek tekintjük azt az időjárást, amikor a környezeti hőmérséklet átlaga három napon át legfeljebb +15 °C. A várható környezeti hőmérsékleteket a meteorológiai előrejelzés alapján kell megállapítani a beton keverésének, bedolgozásának és szilárdulása kezdeti szakaszának az időtartamára. Ez általában a beton keverését követő három nap.
 


Milyen hatása van a betonozásra a hideg időnek, amely ellen védekezni kell?

A beton kötése, a cement szilárdulása hőtermelő folyamat. A hidratáció fenntartásához +5 °C feletti környezeti hőmérsékletre van szükség. Ez alatti hőmérsékleten a hidratáció lelassul, leáll. Ezt kell a védekezésre használt intézkedésekkel elkerülni. A beton összetételének tervezésekor milyen lehetőségek vannak a várható alacsony hőmérséklet figyelembe vételére?

A hidegben is használható összetételekkel szemben kettős a követelmény. Egyrészt biztosítson kellően magas hőfejlődést, amikor arra van szükség (zsaluzatba töltés után), másrészt az ipari transzportbeton gyártás követelményei szerint legyen legalább másfél órán keresztül bedolgoz ható, eltartható. Az alkalmazott intézkedés általában az alacsony v/c, magas hőfejlesztésű cement használata, és lehetőleg alacsony víztartalmú keverék szokott lenni.

Szokás-e melegíteni a beton összetevőit, pl. a vizet vagy az adalékanyagot?

Igen szokás. A keverőtelep önvéde lem ből, az üzemképesség fenntartásáért melegíti az üzemet. Ez még nem meleg beton gyártás, csak a fagyott anyagok felhasználásának elkerülése, üzemképesség biztosítása. Ide tartozik a vízvezetékek, a mérleg környezetének fagypont felett tartása. Ehhez egyszerű, kevés hőt termelő elektromos fűtőszálak megfelelnek. A meleg beton gyártás ezen túlmenően nagy energiaigényű feladat. A sarkalatos kérdés az, hogy mennyi és milyen hőmérsékletű betont tud előállítani egy üzem. A meleg beton előállításhoz komoly kazánra van szükség, mellyel általában meleg vizet állítanak elő és tárolnak.

hirdetes

Ezt fel tudja használni keverővíznek. Ezen kívül melegíteni szokták az adalékanyagot is, melynek legcélszerűbb módja a gőzölés. Ehhez a kazánon kívül gőzfejlesztő is kell. Az adalékanyag melegítése átfolyó rendszerűen sokkal több energiát igényelne, ezért nem ezt szokták használni. Ehelyett a tárolt anyagot szokták gyártáson kívüli ciklusban, leginkább éjszaka előmelegíteni, általában az anyagtárolóban (soradagoló vagy siló).Jellemzően egy műszaknál rövidebb idő alatt elfogy a melegített anyag, utána már csak a melegített vízzel keverés marad, ezért a meleg beton kapacitás télen fontos mutató szám.

A fejlődés ezen a téren azt kívánná, hogy a fűtési teljesítmény szabályozható legyen, ne csak ki- és bekapcsolható. Azt érnénk el ezáltal, hogy a betont adott hőmérsékletűre lehetne szabályozottan gyártani. Ma gyakran előfordul, hogy enyhébb időben a betont a bekapcsolt fűtés túl melegre fűti, hőmérséklete elérheti a +30 - +40 °C-ot is. Erre nincs szükség, enyhe időben pláne nem, sőt a betora káros is lehet.

hirdetesMi a teendő a szállítás folyamán?
 

Szállítás folyamán is alapfeladat a beton lehűlés elleni védelme. Ehhez jó lenne hőszigetelt mixerekkel dolgozni, ami sajnos nálunk még nem divat. Marad a szállítási idő lerövidítése annak érdekében, hogy a beton a lehető legkevesebb ideig hűljön a mixerben.

Mire figyeljünk bedolgozáskor?

 

A bedolgozás során is a gyorsaságra kell gondolni. Csak annyi betont várakoztatni, ami feltétlenül szükséges, a megérkezett betont pedig rövid idő alatt a helyére juttatni. Így megelőzhetjük, hogy a beton a felesleges várakozás közben lehűljön.

Miként előzhető meg a bedolgozott beton felületének gyors lehűlése?

 

Télen alapfeladat a bedolgozott szerkezetek takarással való védelme. Ezzel egyrészt elkerülhetjük a felület gyors lehűlését, másrészt megakadályoz hatjuk a kész betonfelület közvetlen érintkezését a ráhulló hóval. A hóréteg olvadáskor a takarás nélküli betonfelületet tovább hűti.

Mikor ajánlatos megkezdeni a kizsaluzást?

 

Vannak technológiai szabályoknak megfelelő határszilárdságok, más függőleges felületnél és más vízszintes felületnél. Ezek betartásával a kizsaluzást már biztonsággal végezhetjük. A szilárdságok elérését helyszíni méréssel kell ellenőrizni.

További képek

Forrás: www.betonujsag.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Lakberendezési szakszótár

Pihenés

Mi a pihenés?   A pihenés fizikai és szellemi erők teljes értékű... Tovább

Vízkereszt

A vízkereszt, más néven háromkirályok vagy epifánia egy keresztény ünnep, amelyet... Tovább

Tovább a lexikonra