notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Méhkeréken betiltották a rikító színű házakat

hirdetes

Rendhagyó törvényt hoztak! Betiltották a rikító házakat ezen a magyar településen!

Igazán különös törvényt hoztak ezen a békés megyei, kis, magyarországi településen... Betiltották a rikító, feltűnő színű házakat Méhkeréken. Nem csak az épület maga nem lehet élénk színű, de még a kerítés sem.

Méhkeréken betiltották a rikító színű házakat

Méhkerék egy Békés megyei település, közel a román határhoz. Nemrég egy nagyon furcsa rendeletet fogadott el a helyi képviselőtestület. Miután hatályba lép, tilos lesz a házakat rikító színűre festeni vagy feltűnőre építeni/átépíteni, olvashatjuk a Beol.hu-n. 

A meghatározott jogszabályban pontosan megfogalmazzák, hogy milyen lehet és milyen nem lehet a saját házunk. Trapézlemez burkolatról ne is álmodjunk, hacsak nem egy gazdasági épületben élünk. E mellett pedig nem csak a homlokzatot, de ugyancsak az ablakok, ajtók keretét, de még a kerítésünket sem festhetjük „rikító” színűre. Ezek a szabályozások a településkép védelmét szolgálják.

hirdetes

Például ez a homlokzat már a tiltott kategóriába esne Méhkeréken.

Nem ez az első szokatlan rendelet egyébként Magyarországon. A kedvelt turistahelyen, Visegrádon például külön adózási rendszerbe tartoznak a csúnya ingatlanok. Balatonhenyén a nem megfelelően gondozott és karban tartott házak után kell fizetni, Óbudán pedig azokat a házakat, amik nem illenek az utcaképbe giccsadóval sújtják. 

Szerencsére mióta életbe lépett a giccsadó, nagyon kevés esetben kellett alkalmazni. Az esetek számottevő részében eddig, mindig elértek olyan kisebb-nagyobb változtatásokat például az építési terveken, hogy megmeneküljenek a giccsadótól. 

hirdetes

A rendelet szerint azoknak kell fizetnie, akiknek a háza nagyobb mint 300 négyzetméter alapterülettel rendelkezik. Eddig a hatóságok közbenjárásával sikerült ez alól mentesülnie mindenkinek. Egyetlen tulajdonos volt, aki nem volt hajlandó változtatni a terveken, így ő kénytelen fizetni az adót, mely egy évben maximum fél millió forint lehet. 

Magától értetődő módon a rendelet bevezetésekor sokan fejezték ki nem tetszésüket, de látva, hogy milyen ritka esetekben fordul elő, hogy valaki beleessen a megszabott kritériumokba mára már csillapodtak a kedélyek.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Osztott komplementer színek

Ezek azok a színpárok, amelynél a komplementer színpár egyik tagjának a szomszédját... Tovább

Tovább a lexikonra
Épületek Festés Lakásfelújítás