notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Bazsarózsa gondozása, hogy tele legyen virággal

hirdetes

Bazsarózsa gondozása

VZS, NA

A bazsarózsa a tavasz kedvenc növénye, színes virágai és kellemes illata mindenkit elvarázsol. Most eláruljuk hogyan ültesd és gondozd, hogy tele legyen virággal!

Bazsarózsa gondozása, hogy tele legyen virággal

A bazarózsát tavasszal is elültethetjük 

Ez a virág tavasz elejétől őszig virágzik, ha a megfelelő módon van elültetve akkor a bazsarózsa 10 évig is elél. Most pedig lássunk néhány hasznos tanácsot a bazsarózsa ültetésével és gondozásával kapcsolatban. Az ideális időpont a bazsarózsa ültetéséhez az ősz, így lesz ideje akklimatizálódni a tél folyamán, de elültethetjük tavasszal is de ekkor már feltétlenül palántáról.

A bazarózsa kiválóan alkalmazkodik 

Ha a bazsarózsa cserépbe van, akkor az ültetést bármikor elvégezhetjük májustól októberig. Ez a növény nagyon jól alkalmazkodik, azonban szüksége van gazdag és laza talajra ezért egy évben egyszer ássuk fel a földet a bazsarózsa sorai között. A talajt termékenyíteni kell ősszel és tavasszal, csak vigyázzunk a növényre trágyázás közben. A bazsarózsát olyan helyre ültessük ahol éri a napfény és védve van a széltől, ilyen hely általában a kerítés mellett vagy a kert szélén található. Miután a bazsarózsát elültettük feltétlenül locsoljuk, tavasszal nem sok vízre van szüksége ezért vigyázzunk ne öntözzük túl nagy mennyiségű vízzel, mert ez a növény érzékeny, nem szereti a túl sok vizet.

hirdetes

A baazrózsát csak a harmadik év után szakíthatjuk le

A bazsarózsa az ültetéstől számított egy éven belül virágzik de több bimbó csak az ültetés után számított három éven belül jelenik meg rajta. Semmiképpen ne szakítsuk le a virágot első virágzás után, mert akkor nem fog többé virágozni. A bazsarózsa virágját ültetés utáni harmadik évben, virágzáskor már leszakíthatjuk, a szárát és a gyökerét is három év elteltével mozdíthatjuk.

Néhány jó tanács a bazsarózsa szaporításához

Erre a legjobb módszer a bazsarózsa bokrok szétültetése, amit ősszel kell elvégeznünk. Egy öt éve elültetett bazsarózsa bokrot kb. hét részre lehet osztani. Az a gyökér amelyet a szaporításhoz használunk legalább két darab fejlett rüggyel kell rendelkezzen, 5-10 cm-nél lejjebb pedig ne ássuk a földben, mert akkor nem fog virágozni csak 2 – 4 év múlva.

Egy olyan területen ahová csak bazsarózsa van ültetve 80-100 cm-es távolságra kell kerüljenek egymástól a tövek. Egy hatásos módszer nagy mennyiségű bazsarózsa eléréséhez a dugványozás, amelyet májusban kell elvégeznünk úgy, hogy a fiatal hajtásokat homokos talajba ültetjük kevésbé napos helyre, ezek a hajtások őszre gyökerét eresztenek és akkor elültethetjük őket a végleges helyükre. A dugványozás általi szaporításnál legyünk türelemmel, ha egy palánta elkezd virágozni törjük le a bimbót mert majd később kb. három év múlva nem fogja bírni a virágzással járó megerőltetést. A bazsarózsák nyírása ősszel történik, amikor is majdnem a földig lenyírjuk őket.

hirdetes

Mit kell tennünk annak érdekében, hogy a bazsarózsa hosszabb ideig bírja vázában?

Mielőtt a bazsarózsát vázába tesszük vágjunk le a szárából és a leveleiből azért, hogy hosszabb ideig elálljon a vázában. A vizébe tegyünk egy kiskanál cukrot, a vizet minden nap cseréljük és minden második nap vágjunk még egy keveset a szárából.A bazsarózsa felfrissültebb lesz, ha a szárát 1 percre forró vízbe mártjuk. A bazsarózsa szereti a fényt, ezért érdemes a vázát napfényes helyre tenni és szellőztessünk minél sűrűbben.

Forrás

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Új építésű eladó lakás

Új építésű eladó lakás Egy új építésű eladó lakás tökéletes befektetés, ha... Tovább

Üvegfal jelentése

Az üvegfal egy olyan üvegből készült szerkezet, amelyet irodákban, középületekben... Tovább

Tovább a lexikonra
Kert Növények Természet