notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Így tisztítsd meg a bársony kanapédat hatásosan: bársony kanapé takarítási tippek, hogy foltmentes és sima maradjon a bársony kanapéd kárpitja!

hirdetes

Így tisztítsd meg a bársony kanapéd hatásosan

NA

A bársony kanapék nagyon divatosak, éppen fénykorukat élik a lakberendezési trendekben. A bársony azonban nyűgös anyagként ismert, és bár igaz, hogy vannak gyakori problémák, a bársony sok szempontból meglehetősen könnyen ápolható kárpitszövet. Ez az útmutató részletezi a bársony kanapé karbantartásának legjobb módjait, a foltok kezelését és a bársony kanapé szükség szerinti mélytisztítását.

Bársony kanapé tisztítása

Mit kell tudni a bársonykárpit tisztítása előtt

A bársony kanapék tisztítására és gondozására négy elsődleges módszer létezik: porszívózás, folteltávolítás, gőzölés és mélytisztítás. Ezeknek a módszereknek biztonságosnak kell lenniük a legtöbb szintetikus és természetes bársony esetében, azonban fontos, hogy ellenőrizd az adott bútor ápolási utasításait, és/vagy végezzen helyszíni tesztet a kanapé egy nem feltűnő részén.

Használj porszívót a bársony kanapé napi karbantartáshoz

Ha a rutinszerű karbantartásról van szó, a porszívózás a legjobb módja annak, hogy a bársony kanapét tisztán és frissen tartsuk. Rendszeresen porszívózd ki a kanapét egy kárpitkefe rögzítésével és enyhe érintéssel; ne nyomd be a vákuumot a szálakba, mert ez foltokat vagy egyéb károkat okozhat. A kanapé varratai mentén történő porszívózást se hagyjuk ki, ahol a morzsák, a haj és a por összegyűlik. Míg a bársony elnéző, ha folteltávolításról van szó, jobban látszik rajta a por és a törmelék, mint más kárpitszövetek általában, így a rendszeres és célzott porszívózás kötelező.

Folttisztítás a bársony kanapén

Ha kiömlik a kanapéra valami, azonnal itasd fel egy nedvszívó, világos színű ruhával vagy papírtörlővel. A bársony meglepően elnéző anyag lehet, ha foltokról van szó, és előfordulhat, hogy ha felitatod a friss kiömlést és átmész rajta porszívóval, akkor megoldottad a problémát. 

hirdetes
Ha folt marad a bársony kanapén, hígíts fel kis mennyiségű mosogatószert vagy gyengéd folyékony mosószert vízben, és keverd fel az oldatot, hogy hab keletkezzen. Márts egy világos színű rongyot a habba úgy, hogy az alig legyen nedves, és finom érintéssel a szálak irányába dörzsölje be a mosószert a foltos vagy szennyezett területre. Ne dörzsöld körkörös mozdulatokkal vagy ne súrold a foltot, hogy elkerüld az anyag károsodását.
hirdetes
Amikor a folt eltűnt, öblítsd le tiszta vízzel a ruhát, és csavard ki jól, hogy csak nedves legyen, majd menj végig a területen, hogy eltávolítsd a mosószer-maradványokat.

Használj gőzölőt a bársony helyreállításához

Míg a bársony meglepően elnéző a folteltávolítás terén, mégis szenved egy olyan problémától, amely más típusú kárpitszöveteknél általában nem: hajlamos összenyomódni, és ráncokat és fehér csíkokat hagy maga után, ahol a szundikálás vagy sok ülés nyomásnak volt kitéve. Használj gőztisztítót a legalacsonyabb fokozaton a gyűrődések finom kisimításához. Ezután használj kárpitos kefét, hogy visszaállítsd az eredeti állapotát.

Mélytisztítás kárpittisztító géppel

A kárpittisztító gépek úgy működnek, hogy a tisztítóoldatot mélyen a bútorokba nyomják, majd szívással eltávolítják a tisztítóoldatot, a szennyeződéseket és a foltokat az anyagból és a párnákból. Feltéve, ha a kanapéd bársony kárpitja biztonságosan tisztítható vízbázisú termékekkel, ezek a gépek kiváló módszert jelentenek a bársony kanapé mélytisztítására. A kárpittisztító géppel végzett mélytisztítást évente legalább egy-két alkalommal kell elvégezni. Azokban a háztartásokban, ahol háziállatok vagy gyerekek vannak, szükségessé válhat a bársonybútorok gyakrabban történő mélytisztítása. A kárpittisztító gépek a kézi modellektől a nagy, álló gépekig terjedő méretben kaphatók; a közepes méretű hordozható kárpittisztító ennek a gépnek a legnépszerűbb típusai, és a legtöbb háztartás számára megfelelő választást jelentenek, de bérelni is lehet őket. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Irodatakarítás

Irodatakarítás Budapest és oszrágszerte   Célunk: megteremteni a harmóniát az... Tovább

függöny

Függöny: lakástextilek csoportjába tartozó textília, melyet az ablakok, ajtók elé... Tovább

Tovább a lexikonra
Bútorok