notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Ilyen épületek maradtak ránk a 18. századból

hirdetes

Barokk épületek Magyarországon

Petra

Magyarországon a reneszánsz stílust a barokk követte. Ebből az időszakból gyönyörű barokk stílusú épületek maradtak fenn.

Barokk stílús

A barokk stílus Magyarországon kezdetben a reneszánsszal élt együtt, azonban a 150 éves török uralom után az egész országban barokk épületeket emeltek. Az 1620-as években indult meg igazán a barokk stílusú templomok és kastélyok építése. Az első ilyen remekmű a nagyszombati jezsuita templom volt, amit a képen is láthatunk. Hasonló épület a győri Szent Ignác-templom és a kassai volt jezsuita templom. A kor templomépítészetére jellemző volt, hogy kiemelték a tornyokat és a kapukat, a középhajót pedig oldalkápolnákkal tagolták, amiket ablakok világítottak meg.

Barokk stílús

Ebben a korban olasz mesterekre bízták a templomok és kastélyok építését, közülük a két legkiemelkedőbb mester Carlone és Martinelli voltak. Carlone építette az első barokk kastélyt hazánkban Kismartonban Esterházy Pál nádor kívánságára – ezt láthatjuk a képen. Viszont ez a stílus csak a hosszú török elnyomás után tudott igazán kibontakozni.

Barokk stílús

A századfordulón, pontosabban 1700-ban kezdték el építeni Savoyai Jenő kastélyát Ráckevén. Ez a kastély lényegesen különbözött azoktól, amiket eddig építettek. Ez az épület ugyanis U alakú, ami egy díszudvart fog közre. Viszont ez a kastély nem hozott gyökeres változásokat a magyar építészetbe, mert a legtöbb kastély nem ilyen minta szerint épült.

Barokk stílús

Mária Terézia uralkodása alatt a barokk a virágkorát élte. Az uralkodónő átépítette a budai királyi palotát, de ezzel egy időben új püspöki paloták is épültek a Szombathelyen, Nagyváradon, Kalocsán és Vácon. De igazi barokk templomok az egri minorita templom és a Szent Anna-templom Budán. Újra felerősödött a francia hatás az építészetben. Például a fertődi Esterházy-kastély nagyon hasonlít a versailles-i kastélyra: ezt a képen is jól láthatjuk.

Barokk stílús

Igazi barokk remekmű a gödöllői Grassalkovich-kastély, ami lényeges hatással volt az építészetre: a főurak hasonlóképp építették meg a palotáikat. Viszont a barokk stílus nemcsak az egyház és az arisztokraták kiváltsága volt, ugyanis a köznapi emberek is elkezdték hasonló stílusban megépíteni a lakóházaikat. Számtalan barokk stílusú lakóházat találunk Egerben, Sopronban, a budai és a veszprémi várban. Sőt, még kialakult a népies parasztbarokk is, ami a falusi építészetre volt jellemző.

Forrás: Wikipédia

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Helytakarékos

A helytakarékos ötletek divatjukat élik, mert sokkal több embernek van kis lakása, ahol persze... Tovább

Loft lakás

A loft, mint ingatlantrend az 1970-es években, Angliából indult ki. Ekkoriban a nagy... Tovább

Tovább a lexikonra
Építészet