notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Babaváró támogatás: mire érdemes, és mire nem érdemes felvenni a babaváró támogatást?

hirdetes

Mire költsem el a babaváró támogatást?

CsN

Mióta a kormány bejelentette (és a Magyar Közlönyben megjelent) a babaváró támogatást, azóta tartja lázban a fél országot a pénz. Fejben már mindenki elköltötte ezt a 10M forintot, de a valódi kérdés az, hogy egy pénzügyi szakértő mihez kezdene ezzel a pénzzel?

Babaváró támogatás: pénzügyi tanácsok

Alapvetően számos lehetőségünk van bármit kezdeni a pénzzel. Nézzük meg a legértelmesebb elköltési módokat, amiken talán még a közgazdaságtanárod is csak csettintene. 

#1 Rendezd a hiteleidet

A leglogikusabb lépés, ha ezzel a kamatmentes hitellel kifizeted a magas kamatozású hiteleidet, mint például személyi kölcsön, diákhitel vagy hitelkártya. Ebben az esetben a babaváró támogatás nem más, mint egy tisztalap, amivel kötelező élned.

Az IFL pénzügyi blog számításai szerint rendkívül jól járhatsz ezzel a lépéssel, hiszen:

10M forint bármilyen hitel, aminek a kamata évi 7% (és hátralevő futamideje 10 év), annak a törlesztője 116 108 forint.

Ezt kötelező lecserélni a babaváró kölcsönre, aminek a törlesztője 20 évre vetítve 41 666 forint + az állami kezességvállalás díja (kb. 4 000 forint) alakul. Igaz, hogy ebben az esetben emelkedik a futamidő, de ez egy kötelező lépés, mivel kamatot nem kell fizetned érte.

Mit nyersz? A családi költségvetésből felszabadul azonnal 74 441 forintos tétel (a példa alapján), amit aztán megtakarítva, befektetve tudunk kamatoztatni. Innentől dolgozik nekünk a pénz.
 

#2 Indítsd el a vállalkozásodat

Pénzt kizárólag pénzből tudsz teremteni. Éppen ezért megfontolandó, hogy valamilyen vállalkozást indítasz, aminek a fedezete lehet a 10M forint. Ez pontosan az az összeg, amiből már önfenntartó vállalkozásokat lehet felépíteni 1 éven belül. 

hirdetes

Azonban fontos mérlegelned a kockázatokat, hiszen a vállalkozás rendkívül veszélyes műfaj, mivel nem elég a jó ötlet. Kellően alázatosnak és kitartónak kell lenned és a munka mellett folyamatosan képezned kell magadat és kilépni a komfortzónádból.

Mit nyersz vele? A lehetőségét annak, hogy lesz egy jól működő, bevételt generáló vállalkozásod, ahol a saját maga ura vagy.

#3 Vegyél belőle egy kisgarzont

hirdetes

A mai ingatlanpiacot alapvetően mindenki remek befektetési lehetőségnek tekinti, noha tudjuk, hogy egyszer minden növekedés végetér / lassul. Ettől függetlenül az ingatlan egy értékálló befektetés, amivel érdemes foglalkoznunk.

A babaváró támogatás 10M forintjából vidéki központi helyeken már találhatunk megfelelő kisgarzont. Másik megoldás lehet a 10M forintot kipótolni önerővel vagy piaci alapú hitellel. Így megnöveljük a tőkénket és nagyobb, több szöbás lakást tudunk vásárolni, amit már nagyobb eséllyel tudunk kiadni vagy később értékesíteni.

Mit nyersz vele? Hosszútávon lehet egy megnyugtató, ámbár passzív bevételt termelő befektetésed, amiből gyakorlatilag veszteség nélkül, árfolyamnövekedési potenciállal tudsz kiszálni.

#4 Helyezd el a start számlán

Lesznek olyanok, akik nem szeretnék kockáztatni semmilyen szinten ezt az összeget. Sokkal inkább szeretnék, ha a gyermekünk számára tudnák félretenni a következő 10-18 évben. 

Jelenleg kivételes lehetőséget jelent a start számlán való elhelyezése ennek az összegnek, amiért cserébe kifejezetten vonzó és garantált állampapír kamatra számíthatunk. Amennyiben ez a kamatszint megmaradna (mondjuk évi 5%) a következő 15 évben, akkor a kamatos kamat elvnek köszönhetően a 10M forintunkból összegyűlne 20 789 281 forint!

Mit nyersz vele? Gyakorlatilag kockázatmentesen, rejtett költségek nélkül tudod a pénzt kamatoztatni a gyermeked számára.

Fontos

Bárhogyan is döntesz, mérlegelned kell a kockázatokat. A legjobb feltételek mellett (felfüggesztett törlesztés) is képesnek kell lenned elvi szinten saját magadtól kifizetni a kötelező törlesztést, ami a 10M forintos babaváró kölcsönnel együtt jár.

Mindenféleképpen érdemes a pénzzel valamit kezdeni, amiből potenciálisan pénzt “termelhetsz”. Gondos tervezés és alapos megfontolás szükséges a felvétel előtt-után egyaránt.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Lakberendezési szakszótár

Kerti pajta

A pajta egy nagyméretű, istállószerű épület, ahová a jószágot rossz időben, télen... Tovább

Madáretető

Madáretető legnagyobb haszna a téli hidegekben van, amikor is a kerti madaraknak nincs mit... Tovább

Tovább a lexikonra