notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az orchidea gondozása könnyű feladat, ha szem előtt tartasz néhány apróságot. Légy te is egy gyönyörű orchidea tulajdonosa!

hirdetes

Az orchidea gondozása

CZs
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Az orchideák igénye típusuktól is függ, így vásárlás előtt érdemes megismerni az egyes fajtákat. Néhány egyszerű tipp betartásával és egy kis odafigyeléssel azonban a legtöbb orchidea szívesen virágzik majd az otthonunkban!

Az orchidea igényei

Az orchidea

Az orchideafélék, vagy más néven kosborfélék családja a spárgavirágúak rendjébe tartozik. Gyönyörű növényekről van szó, amelyek csaknem minden szárazföldi élőhelyen megtalálhatóak. Az orchideák élőhelyükről való begyűjtése olykor valódi iparág volt, köszönhetően a virág szépségének és kereskedelmi értékének. Mesterséges körülmények között való tartását nehezíti, hogy életben maradásukhoz egy társ gombafaj, a mikorrhiza megléte szükséges. Ha odafigyelünk a növény megfelelő gondozására, akkor ma már könnyedén lehet lakásunk dísze is.

Hogyan gondozzuk az orchideát?

Az orchidea fényigénye

Az orchide kedveli a fényt, ha pedig eleget kap, meg is hálálja. Érdemes így a párkányra helyezni, vagy olyan helyre, ahol bőven éri napfény. Melegebb időben a kertbe is nyugodtan kitehetjük, arra azonban figyelnünk kell, hogy ne érje órákon át a tűző nap. Ellenkező esetben a növény sérülhet, levelei elszíneződhetnek.

hirdetes

 

Hőmérséklet és páratartalom

A fényigény biztosításánál is fontosabb a megfelelő hőmérséklet és páratartalom a növény számára. Az 50-70%-os páratartalmat kedveli, kellemes meleggel párosítva. A cserép alá helyezett kaviccsal vagy agyaggranulátummal biztosíthatjuk a cserepes orchidea számára az igénye szerinti páratartalmat.

hirdetes

 

Az orchidea igényei

Vízigény és átültetés

Célszerű az orchideát átlátszó műanyag cserépbe ültetni, így könnyedén eleget tehetünk vízigényének is. Az orchidea kedveli a folyadékot, a túl sok víz azonban tönkre teheti a gyökérzetet, hiszen a növény légző gyökerekkel rendelkezik, vagyis a levegőből is nyeri a nedvességet. A műanyag lyukacsos cserépből könnyedén kiszivárog a felesleges folyadék. Ajánlott a növényt 2-3 évente átültetni speciális ültetőközegbe, amely szintén jó vízáteresztő képességgel bír. Az orchidea eredeti élőhelyét figyelembe véve célszerű locsolni, hetente egyszer azonban mindenképpen szükséges.

 

A leggyakoribb betegségek

A vízhiány és a túlöntözés is az orchidea elpusztulásának oka lehet, ahogy a túltáplálás, a csigajárás, vagy a nem elegendő gyökérzet is. A növényt állati kártevők, tetvek és atkák is megtámadhatják. Vírusos és baktériumos betegségek is kínozhatják, ezek megállapításában a gyökérzeten, a száron és a virágokon keletkező foltok megjelenése segíthet. A betegséget ugyanis időben fel kell ismerni ahhoz, hogy a növényt megmentsük. Érdemes tisztában lenni nem csupán az igényekkel, de az esetleges betegségek kialakulásával is, ha virágzó és csodaszép orchideát szeretnénk.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Dekoráció Kert Növények Természet

Lakberendezési szakszótár

Szódabikarbóna

A nátrium-hidrogénkarbonát (nátrium-bikarbóna, régiesen kettedszénsavas szikeny vagy köznapi... Tovább

Kert

A kert haszon- vagy dísznövények termesztésére szolgáló, rendesen bekerített... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 244

Átlagos értékelés: 4.9