notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta véleménye

hirdetes

Klinikai szakpszichológus véleménye a stresszkezelésről

Bettina, GE.

Renegeteg váratlan helyzettel és kihívással találkozik. Ha minden ezekből adódó stresszt haza vinne a családnak az bizony sokszor nagyobb káoszt teremthet

Asszertív kommunikáció

Asszertív kommunikációtól a stresszkezelésigPszichológia arra tanít, hogy ha “valamivel bajod van” azt beszéld meg. Kivel, mikor és hogyan ? 

Ma már mondhatni egyre nagyobb divat pszichológushoz fordulni ha úgy érezzük eluralkodik rajtunk a stressz. Rengeteg információ ér nap mint nap és rengeteg felelősséggel kell szembenéznünk. Például egy céget vezető férfő/nő nem csak a saját munkájára van felelősséggel, de minden más emberért is felelős aki alatta dolgozik.

Renegeteg váratlan helyzettel és kihívással találkozik. Ha minden ezekből adódó stresszt haza vinne a családnak az bizony sokszor nagyobb káoszt teremthet. A férj/feleség nem biztos, hogy tud vele azonosulni, vagy nem biztos, hogy megfelelő tanácsokkal tudja ellátni. Ilyenkor a legjobb megoldás felkeresni egy szakembert aki tud segíteni a stresszkezelésben.

Más helyzet amikor a családunkban, barátainkban esetleg párkapcsolatunkban keressük a nyugalmat, de ilyenkor fontos arra figyelnünk, hogy először tisztán lássuk a dolgokat és ne indulatból. Próbáljunk meg akkor beszélgetni a problémáinkról, amikor nyugodt környezet vesz körül és úgy érezzük, hogy a társunk akivel beszélgetünk ennek megfelelően tud figyelni, ne érezze tehernek a beszélgetést. 

hirdetesA rohanó világban a nyugalmunk megóvása komoly feladatot jelent. A stressz fogalma Selye János kutató nevéhez köthető, aki a 30-as években kezdte el vizsgálni, hogy bizonyos hatások amik az érzelmi életünkre hat az károsan befolyásolja szerveinket is. Innen indult el a psziché és a test kapcsolatának a vizsgálata.

Felgyorsult világunkban, ahol naponta ennyi információ ér minket, épp, hogy utolérjük saját magunkat. Ezért váltak ezek a mondatok hétköznaivá: Ne stresszelj, nyugodj le, lazíts. Ezt pedig mindenki tudja, hogy nem egyszerű. Az egészségügyi világszervezet szerint a stressz ma már világméretű járvánnyá nőtte ki magát. 

hirdetes

Tudjuk csökkenteni a stresszfaktorok számát? Valószínűleg nem, de ha mégis akkor csak minimális mennyiséggel, de az is kihívást jelenthet. A legnagyobb változtatást az eredményezheti, ha képesek vagyunk a saját reakciónkat megváltoztatni azokban a helyzetekben amikről előre tudjuk, hogy negatív érzelmeket vált ki belőlünk. 

Utána jártunk, hogy Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, pszichoterapeutának mi a véleménye?

“Én azért tartom nagy jelentőségünkek, hogy már kicsi gyermekeinket meg tudjuk tanítani az asszertív kommunikációra.Amikor a saját szükségleteinket tökéletesen meg tudjuk fogalmazni a másik irányába (nem szembe vele) anélkül, hogy őt bárhogyan is indulatilag leminősítenénk.

5 hosszú kilégzés. A kilégzés hossza alatt ott van egy refleksz ami jelez:lassabban! Kikapcsol a szorongás központ. “ 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Lakás pályázat

Azon ritka alkalmakat meg kell ragadni, amikor például a Nemzeti Eszközkezelő lakásra ír ki... Tovább

Csernobil

Az elmúlt 60 évben számos helyen volt teljes vagy részleges főreaktor meghibásodás, ám az... Tovább

Tovább a lexikonra
Egészséges életmód