Egy igazi hagyományos, retró finomság, még gyermekkorunkból. Isteni aranygaluska recept diétásan, aminek az íze szinte tökéletesen megegyezik az eredetivel, de tökéletesen beilleszthető fogyókúrába is.
![Diétás aranygaluska recept Aranygaluska recept diétásan](/kep/730x400/2690545.jpg)
Diéta alatt is finomakat
Azért az idei bikiniszezonról még nem kell lemondanunk teljesen, egy kis szerencsével, ha nem is úgy, mint békeidőben, élvezhetjük majd a nap forró sugarait. Éppen ezért nem árt elkezdeni egy picit odafigyelni az alakunkra, a táplálkozásunkra és az elegendő mozgásra, ha szeretnénk jó formában lenni az idei nyárra. Attól függetlenül azonban, hogy diétázunk, nem kell lemondanunk a finom falatokról, hiszen ha odafigyelünk, ezek is tökéletesen beilleszthetők a fogyókúrába.
Én különösen szeretem a hagyományos finomságokat, sokkal jobban, mint például a trendi chia magos, joghurtos, ilyen-olyan édességeket, ezért nagyon szeretem az olyan recepteket – mint amilyen ez is -, ami egy retró finomságot, gyermekkorunk egyik imádott ízét alakítja át alakbarát finomsággá.
Alakítsd át a gyermekkori ízeket diétássá
Minden hagyományos alapanyagnak megtalálhatod a diétás, fogyókúrás változatát, ezért egy kis tapasztalattal és gyakorlással szinte minden ételt, így gyermekkorunk retró ízeit is átalakíthatod. A cukor helyett használj szénhidrátmentes édesítőszert, eritritet, steviat, vagy ezek keverékét, a lisztet helyettesítsd szénhidrátcsökkentett, teljes kiőrlésű vagy valamilyen alternatív (zab, kókusz, stb.) liszttel, a vaníliás cukrot egy kis vanília aromával.
Egy szó mint száz, ha szeretnéd, legkevésbé sem kell hiányolnod a kedvelt ízeket, ráadásul ezeket otthon is könnyedén elkészítheted, nem kell a bolti, tartósítószeres változatok mellé letenned a voksod.
Aranygaluska recept diétásan
Ez a diétás aranygaluska recept szénhidrátcsökkentett lisztből készül, de választhatsz hozzá teljes kiőrlésű lisztet vagy zablisztet is.
Diétás aranygaluska hozzávalói:
- 40 g szénhidrátcsökkentett liszt (vagy zabpehelyliszt)
- 20 g vaníliás protein
- 3 dl tej
- 4 ek cukornak megfelelő édesítőszer
- 3 dkg friss élesztő
- 3 ek olaj
- 8 dkg vaj
- 5 dkg vaj
- 1 citrom reszelt héja
- 30 dkg dió
A diétás aranygaluska elkészítése:
Futtassuk fel a langyos tejben az élesztőt. Ha megkelt, a lisztet, a proteint, a 8 dkg vajat, a tojást, az édesítőszert összekeverjük és hozzáadjuk, majd kelt tésztát gyúrunk belőle, végül meleg helyen 1 órát pihentetjük. Kelesztés után ujjnyi vastagságra nyújtjuk, majd köröket szaggatunk belőle. Vajazzunk ki egy tortaformát, olvasszuk fel az 5 dkg vajat, majd forgassuk bele és az édesítőszeres dióba a galuskákat, és pakoljuk őket szorosan egymás mellé a tortaformába. Szórjuk rá a maradék diót, és hagyjuk még 30 percig pihenni, majd 160 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt süssük készre.
A vaníliasodó hozzávalói:
- 4 dkg szénhidrátcsökkentett liszt
- 5 dl tej
- por állagú édesítőszer ízlés szerint
- 1 teáskanál vanília aroma
- 4 db tojássárgája
A vaníliasodó elkészítése:
Forraljuk fel a tejet. Egy külön edénybe keverjük össze a lisztet, az édesítőszert és a vanília aromát, majd a tojásfehérjét. Keverjük csomómentesre, majd a forralt tejet lassanként adagolva adjuk hozzá a lisztes masszához, és lassú tűzön folyamatosan kevergetve sűrűsítsük be.
Jó étvágyat hozzá!