notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Hagyománytisztelet, praktikum, tartósság, jó alapanyagok és kiváló munka. Ez az angol lakberendezés!

hirdetes

Milyen a hagyományőrző angol stílus?

Csordás Anna

 Hagyománytisztelet és praktikum. A britek szélsőségesen mérsékeltek, szenvedélyesen békések, elvakult középutat járók" - írja George Mikes. Az ironikus megfogalmazást a szigetország lakóinak a mienktől eltérő gondolkodásmódja, olykor furcsa szokásai indokolják. 

Angol lakberendezés

A hagyománytisztelő angol stílus eredete

A brit szigetekre tévedő turisták számára általában néhány napos sokkot jelent a helyi szokásokkal való szembesülés: a magyar vasárnapi ebédet is megszégyenítően bőséges reggeli, az ötórai tea, a Mikes által "nemzeti szenvedélynek" nevezett sorban állás sokszor meghökkenti a kontinens lakóit, de még inkább megdöbbentő az a konokság, amivel az angolok ragaszkodnak is ezekhez a szokásokhoz, hagyományokhoz.
 
 
Leszögezhetjük, hogy az angolos stílus egyik legalapvetőbb jellemzője a hagyománytisztelet. Pedig ezek a hagyományok, szokások nem mentesek a különféle hatásoktól. Az Egyesült Királyság hatalmas birodalom volt az elmúlt évszázadokban, egészen távoli földrészeken is voltak gyarmataik. Igaz, hogy a hódító britek igyekeztek e messzi területeken is kialakítani maguknak egy kis Angliát, de az éghajlat és a gyakorlati szempontok, melyek szintén fontosak az angol stílusban, erőteljesen befolyásolták szokásaikat. 
 
 
A 18. században Thomas Chippendale, aki az első angol bútortervezési kézikönyv szerzője, egy sajátos, a keleties hatásoktól sem mentes rokokó stílust alakított ki, a 18-19. század fordulóján az olasz klasszicizmus, majd a francia Empire, a század második felében az indonéz, japán vagy kínai hatásokat, gótikus és reneszánsz elemeket integráló viktoriánus stílus uralkodott. 
 
 

Angol lakberendezés

Egyszerű, ugyanakkor néha túlzó stílus

Az angol stílust tehát nem formai jegyek alapján lehet meghatározni, inkább egyfajta gondolkodásmódot, életszemléletet tükröz, melynek alapjai a már említett hagyománytisztelet, a célszerűség szem előtt tartása. Emellett fontos a tartósság, tehát a jó alapanyagok és a kiváló megmunkálás. A díszítés, a formák időnként túlzók, időnként a puritánságig egyszerűek. A belső terek általában a rendeltetésüknek megfelelő hangulatot tükrözik, minden jól átgondolt. Egy középület vagy egy bank épülete az állam vagy a cég nagyságát hirdetik, míg a magánszféra, a lakások otthonosak, kényelmesek, de egy centivel sem nagyobbak a szükségesnél. 
 
 
Az angolok nemcsak szokásaikat, de tárgyaikat is őrzik. Ritkán dobnak ki bármit is, különösen, ha az már generációk óta a család tulajdona. Egy angol otthon már-már zsúfoltnak tűnő szalonja vagy ebédlője sokszor nemcsak a család, de egész Anglia történetét is elmeséli nekünk.

Forrás: stiluseseletmod.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Takarítócég budapest

Magánlakások, irodák, üzletek, lépcsőházak, iparterületek: napi, alkalmankénti... Tovább

Virágcserép

A hagyományos fazekasság legfontosabb alapanyaga az agyag, melyet kiégetve a... Tovább

Tovább a lexikonra
Bútorok