notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Így ültess ananászt egyszerűen

hirdetes

Ültess ananászt! – lépésről lépésre

vcs

 

Bár a mi kontinentális éghajlatunk nem a legkedvezőbb az ananász termesztéséhez, mégis megpróbálkozhatunk vele otthonunkban. Nem muszáj, hogy termést hozzon, dísznövényként is megállja a helyét, mivel roppant mutatós darab.

Ananász otthonodban

Termesztéséhez mindössze egy érett ananászra van szükséged, melyet bármelyik zöldségesnél beszerezhetsz. Az ananász ültetésének első lépése, hogy különítsd el a leveleket a gyümölcstől egy határozott csavaros mozdulattal.

Ezt a kis csonkot kell vízbe áztatni, néhány nap múlva pedig megjelennek majd rajta a gyökerek, melyet már elültethetsz.

 Elképesztően hangzik? Mutatjuk lépésről lépésre mit kell tenned, hogy biztosan sikerrel járj.

1. Megfelelő ananász kiválasztása

Először is, mint már leírtuk válassz egy friss ananászt a zöldségestől. Célszerű olyat választani, amely kemény, zöld levelekkel rendelkezik, maga a gyümölcs pedig aranybarna színű.

Szagold meg az ananászt, hogy lásd elég érett-e: akkor tökéletes az ananász, ha édeskés illatot áraszt. Ez azért fontos, mert csak akkor lesz eredményes az ananásznevelés, ha teljesen érett gyümölcsöt választunk, ellenkező esetben hiába áztatjuk majd vízbe a leveleket, nem fog gyökeret ereszteni.

Természetesen az sem jó, ha túl érett gyümölccsel van dolgunk. Ebben az esetben a levelek már lefelé konyulnak és a gyümölcs húsa is érezhetően sokkal puhább.

 

 

 

 

2. Távolítsuk el a leveleket!

Fogd meg az ananász testét az egyik kezeddel, a másikkal pedig fogd meg a leveleket és kezd el ellentétes irányba csavarni őket, hasonlóan ahhoz, mint mikor egy palackot nyitsz ki.

Ez a módszer biztosítja azt, hogy a levelek alapja érintetlen maradjon. Fontos, hogy csavaros mozdulattal távolítsuk hát el a leveleket, máskülönben szintén nem járunk majd sikerrel.

 

 

Abban az esetben, ha akármennyire is próbálkozunk, nem sikerül csavaros mozdulattal megszabadítani a leveleket a gyümölcstől, bevethetjük azt a praktikát, hogy levágjuk az ananász felső részét és kikanalazzuk belőle a gyümölcsöt, egészen a levelekig.

hirdetes

A lényeg az, hogy az a kis csúcs, ahol a levelek összeérnek sértetlen maradjon, ellenkező esetben vehetünk új ananászt, és próbálkozhatunk meg vele újra.

 

Folytatásért lapozz a következő oldalra!

Ananász otthonodban

3. Szabadítsd meg az alsó levelektől a szárat

 

Ezzel a módszerrel a szárnak nagyobb teret adunk, de óvatosan vágjuk le őket, nehogy a csonk megsérüljön!

 

4. Szárítsd a csonkot!

Fordítsd fejjel lefelé a leveleket és egy héten keresztül szárítsd őket. A levágott levelek helye ennyi idő alatt megkeményednek ami fontos a továbbiakat illetően.

Mikor ezzel végeztünk készen is áll a csonkunk az gyökerezésére. Fogjuk meg az ananász koronáját és tegyük vízbe, hogy a víz csak a kis alsó csonkot érje, ha a többi részt is éri, akkor könnyen bepenészedhet.

A legeslegjobb módszer ehhez, ha veszünk négy fogpiszkálót és beleszúrjuk a növénybe. Ezek tartást adnak majd neki és nem engedik, hogy az egész korona belesüllyedjen a vízbe. Ezzel garantálhatjuk, hogy csak a csonkot éri majd a víz.

 

hirdetes

 

5. Várjuk, hogy gyökeret eresszen!

 

Az üveget helyezzük napos helyre, míg a gyökerek kibújnak. Néhány napra, de akár néhány hétre is szükségünk lesz ehhez, de ne adjuk fel, legyünk türelmesek!

A növény nem kedveli a szélsőséges hőmérsékletet, így óvjuk őt a huzattól, a túl forró és túl hideg levegőtől is.

 

Vizét néhány naponta cseréljük ki, hogy elkerüljük a penészedést!

 

Az ültetés menetéért kattints a következő oldalra!

Ananász otthonodban

6. Ültessük el!

 

Mikor kibújtak a gyökerek és körülbelül 3 centiméter hosszúak nincs más dolgunk, mint elültetni a kis csemeténket.

Töltsünk meg egy cserepet könnyű kerti földdel, amely 30%-os szerves anyagot tartalmaz, ez biztosítja a megfelelő tápanyag-szükségletet az ananász számára.

Ültetés közben győződj meg róla, hogy a levelek a talaj fölött néhány centivel feljebb helyezkednek el, semmiképp se érjenek a földhöz.

Nyomj rá az ananász gyökerénél egyet a földre, hogy a korona szilárd talpakon álljon.

 

 

 

7. További törődés

 

A növény a meleg és nedves helyeket szereti, azaz párás környezetre van szüksége. Mivel éghajlatunk nem teszi feltétlenül lehetővé ezt számára így külön kell gondoskodnunk erről, azaz spray flakonba helyezzünk vizet és alkalomadtán permetezzük be vele a leveleket.

Ezen kívül jó megoldás, ha egy műanyag zacskót helyezünk a cserépre és általa próbáljuk imitálni a trópusi időjárást.

Locsolása heti egyszer-kétszer javasolt, nem viseli jól a túlöntözést. Ne tegyük tűző napra!

Növényünk fejlődéssel hálálja majd meg a törődést.

 

7. Élvezzük a növény fejlődését!

Már önmagában is nagyon kellemes látványt nyújt ananász csemeténk, viszont néhány év elteltével ha elég türelmesek vagyunk és továbbra is megfelelően gondozzuk azt, piros kúp jelenhet meg a levelek közepén, amelyből végül kék virágok bújnak majd ki.

Ha szeretnénk gyümölcsöt is, akkor elengedhetetlen, hogy beoltassuk a növényünket, de dísznövényként sokáig boldogság lesz rápillantanunk.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Esküvő helyszín Budapesten

Az esküvő esetében is mint bármely rendezvénynél, a tökéletes helyszín megtalálása... Tovább

Takarítás

Takarítás A takarítás teljes spektrumát lefedjük! Csapatunk megbízható és profi,... Tovább

Tovább a lexikonra
Kert