notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Az analóg színsémák a lakberendezésben

hirdetes

Analóg színsémák felhasználása az otthonodban

CsN

Ha szeretnél egy kis színt vinni az otthonodba, érdemes megismerkedni a színek törvényeivel. Ha egy kicsit beleásod magad a témába máris találkozhatsz az analóg színsémákkal, amelyeknek felhasználását most bemutatjuk!

Analóg színsémák felhasználása

Mi is az az analóg színséma?

Amikor a színeket vizsgáljuk, a különböző, szabályszerű összeállításokat a színkörben való elhelyezkedéssel magyarázzuk. Analóg színsémának azon színek együttesét nevezzük, amelyek egymás mellett találhatóak a színkörön.

Az alábbi ábrán láthatsz erre példát:

 

 

Ezek a színek harmonikus hatást keltenek együtt, és szépen lehet játszani a hideg és meleg párok találkozásával – vagy éppen annak hiányával is.

De nézzük a gyakorlatban az analóg színek használatát!

Lapozz egyet, és ilyen módszerrel dekorált otthonokat láthatsz.

Analóg színsémák felhasználása

Kékeszöld – zöld- sárgászöld

Ez a színkombináció egy igazán fiatalos, élettel teli hatást kelt otthonodban. Ez egyike azon analóg színösszeállításoknak, amelyet viszonylag könnyű használni, és a végeredmény általában populáris is, hiszen nagyon élhető, könnyű színekről beszélünk.

hirdetes

 

 

 

Kék – kékes ibolya – ibolya

Ez már egy kicsit nehezebben kombinálható darab, és ahogy a képen is láthatod, érdemes egy kicsit túlnézni ezen a három, egymáshoz nagyon hasonló árnyalaton. Mindazonáltal ha jól eltalálod az egyensúlyt és a kiegészítőket, nagyon elegáns hatást kelt.

Analóg színsémák felhasználása

Piros – pirosas narancssárga – narancssárga

Talán elsőre nem hangzik túl jól ez a színkombináció, a gyakorlatban mégis kivitelezhető az ízléses megvalósítás. Nagyon fontos azonban ebben az esetben játszani kicsit az árnyalatokkal, hiszen ezek a harsány színek együtt már nagyon töménynek hatnak.

 

 

 

Zöld – sárgászöld – sárga

Ez már sokkal könnyedebb, igazi tavasz-hangulatú otthont alkot. Természetesen itt is érvényes az, hogy a túl rikító árnyalatokkal nem, vagy csak nagyon mérsékelve érdemes próbálkozni. Akár fehérrel kombinálva, azzal fellazítva is érdemes kipróbálni!

hirdetes
Analóg színsémák felhasználása

Kék – zöldeskék – zöld

Ezt nem csak érdemes, de egyenesen ajánlott fehérrel kombinálni, hiszen anélkül nagyon erős a kontraszt, hiszen épp a hideg-meleg árnyalatok határán járunk. Ez talán az egyik legnehezebben kivitelezhető összeállítás, de szakértő segítségével nagyon különleges lehet a végeredmény.

 

 

 

Piros – pirosas narancs és ibolya

Ez már igazi ínyencség, amely valószínűleg csak kevesek tetszését nyeri el. Nagyon harsány, merész árnyalatkombinációról beszélünk, de természetesen a halványabb színekkel, fehérrel kombinálva ez is jól érvényesíthető otthonodban.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

függöny

Függöny: lakástextilek csoportjába tartozó textília, melyet az ablakok, ajtók elé... Tovább

Szekrény

A szekrény bútordarab, mely használati tárgyak tárolására szolgál. A szekrények... Tovább

Tovább a lexikonra
Dekoráció