notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Álmiank Otthona - Avagy a hely, ahol a legjobban érezzük magunkat

hirdetes

Álmaid otthona - Mitől lesz az?

Piszter Henriett

Gondolkoztál már azon, hogy mitől lesz egy otthon "Álom otthon"? Természetesen vannak olyan lakások, házak, amik minden kényelemmel felszereltek, de mégis! Mindannyian mások vagyunk és mások a szokásaink, életvitelünk, ami nagyban befolyásolja, hogy kinek mi az álomotthon?

Ebből  acikkből megtudhatod, hogy szakmai, lakberendező szemmel nézve lélektanilag mitől lesz a Te otthonod álomszerű!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Álom otthon - De kinek?

Az otthon saját magunk képe is egyben. Minket jellemez, olyanná válik ,amilyenek mi vagyunk. A legfontosabb és első szempont, amitől a Te otthonod álomszerű lesz, az az, hogy Te miben érzed jól magad? Milyen hangulat az, amit képviselsz, amikor otthon vagy?

Legtöbb emberben a melegség fogalmazódik meg, amikor az otthonáról beszél. Ennek legősibb és leggyakoribb megjelenítője a fa. A fából épült házak, fa burkolatok falon, padlón, mennyezeten kétségkívül ezért lett a legkedveltebb anyag. A fa a legősibb anyag, amit megmunkált az ember, az első otthonok alapanyagaként jelent meg. Mára kifinomult minőségben juthatunk hozzá, amit könnyen lehet takarítani is.

Világosban is gondolkozhatsz, sőt egészen modernben. Sok ember nem vonzódik a kifejezetten rusztikus külsőhöz, viszont a természetshez igen. Nekik is tudom ajánlani a fát, csak más kidolgozásban. Hoztam erre is példát, lent.

Fiatalos, modern, viszont részleteiben természetes

Álom otthon - De kinek?

A második legfontosabb kérdés az, hogy hol helyezkedjen el? Mivel bent vagyunk leginkább, ezért egy fokkal fontosabb az, hogy közvetlen körülöttünk milyen hangulat uralkodik, viszont majdnem ezzel egyforma fontosságot élvez az, hogy hova tervezzük otthonunkat?

Ebben is ahányan vagyunk, annyi félék is! Sokan szeretnek a természethez közel lenni, olyan helyet választanak, ahol inkább a csend és a természet uralkodik. Ahol munka után magába szívhatja az ember a friss levegőt és feltöltődhet. Ezért sokan azt választják, hogy inkább utaznak többet egy nap kétszer. Neked megér annyit az ilyesfajta környezet, hogy akár egy órát utazz reggel és este?

hirdetes

                                     

Álom otthon - De kinek?

A harmadik legfontosabb tényező az, hogy mekkora otthonra van szükséged? Sokan túlméretezik álmaik beteljesülésére a ház, vagy lakás méretét, pedig valójában nincs szükségük akkora terekre, amikre vágynak! Tipp, hogy hogyan jöhetsz rá arra, neked mekkora terekre van szükséged, ha leméred azt, hogy mihez mennyi hely kell. Gondold végig, hogy mik azok a bútorok, elfoglaltságok otthon, amik nagyobb helyet igényelnek. Menj el akkora méretű ingatlanokba, lakásnézőbe, amekkorát tervezel, hogy lásd kell-e neked ekkora?

A jól eltalált méretektől azt fogod érezni, hogy minden tökéletesen akkora lett, amekkorának lennie kell! Minden a helyén van és kézre áll. Ehhez azt kell tudnod, hogy helyiségenként mire van igényed? Bővülni fog-e a család, vagy nem?

Amikor ezek letisztultak benned, akkor olyan döntést hozol meg, amit később nem bánsz meg - és itt van a lényeg! A tervezésnek az a fő célja, hogy átgondoltan dönts, hogy egy - öt vagy akár 10 év múlva is azt mondd, hogy jól döntöttél! Megéri!

Álom otthon - De kinek?

A negyedik kérdés, hogy akarsz-e kertkapcsolatot, vagy sem? Ha lakásról van szó, akkor is fennáll ez a kérdés, mert sok lakáshoz tartozik kert. A kert nagyon vonzó, de sokan nem gondolják, hogy mennyi fáradsággal jár egy kert rendben tartása! Át kell gondolni, hogy mikor fogsz foglalkozni a kerttel a munkád után? Hétvégi program marad, vagy esetleg felfogadsz kertészt a feladatra. Sok törődést igényel, amit nem tud az, aki még nem lakott kertkapcsolatos lakásban, házban. Ezt is nagyon fontos végiggondolni, hogy olyan terhet ne vegyél a válladra, amit nem muszáj.

hirdetes

Aki nem szeret a kerttel sokat foglalkozni, annak gyep való és olyan sziklakert, amire három havonta egyszer kell időt szánni. Automata öntözőrendszer, esetleg esőszenzorral ellátva, hogy még azt se kelljen figyelni, esett-e az eső, vagy sem. Mindenre van megoldás! :)

 

Álom otthon - De kinek?

Az ötödik legfontosabb szempont a tájolás. Ez stílustól teljesen független, olyan fontos tényező, amin később nemigen tudsz változtatni, ha már megvetted az ingatlant! Minél világosabb, annál jobb, mert rendkívül nyomasztó, amikor egy helyiség sötét! Az általánosan ajánlott tájolás az északi oldalra tervezi a háló helyiségeket, a déli oldalra a nappalit, konyhát. Ez a legfontosabb, amit ezzel kapcsolatban tudni kell! A részletesebb tájékozódásért szakembert kell megkérdezni, legjobb, ha helyszínen. 

Ugye milyen szép a világos szoba?

Ha ezekre az alapvető szempontokra odafigyelsz, amikor kialakítod otthonodat, akkor a legfontosabbak megvannak. Ezek után már a részletekre is fordíthatsz időt, hogy megvalósítsd álmaid otthonát!

Sok sikert hozzá!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Adventi koszorú

Adventkor a 19–20. század óta szokás koszorút készíteni. Az adventi koszorú ősét... Tovább

Kőház

Kőből a XV. századtól egészen a XIX. századig építettek házakat, amik nagyon tartósak... Tovább

Tovább a lexikonra
Lakberendezési ötletek