notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Elhunyt Balázs Ferenc, Magyarország elismert énekese, zenésze.

hirdetes

Amikor vége az utolsó dalnak is - Nyugodj Békében Balázs Ferenc

Bettina

Meghalt Balázs Ferenc a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, a Korál együttes alapító-vezetője és énekese.  A zenész napok óta küzdött a koronavírussal, az utolsó napján már lélegeztető gépen volt. Balázs Ferenc vagy ahogy mindenki ismerte, Balázs Fecó sok magyar kedvence és elismert énekese volt. 

Elhunyt Balázs Ferenc

Nagyon szomorú hírt jelentett be az Apostol együttes péntekenPénteken a Facebook oldalon jelentette be az Apostol együttes, hogy 69 éves korában meghalt Balázs Fecó énekes, billentyűs. Balázs Fecó november közepén került súlyos állapotban kórházba, amit a rádióban közöltek.  Intenzív osztályon feküdt az énekes, elkapta a koronavírust. 4 évvel ezelőtt szívritmus zavarral szállították kórházba. A rádióban ezt mondták: „Ő is elkapta a vírust, és jelenleg egy nagyon jól felszerelt intenzív osztályon fekszik.” Fecó nemrégiben azt nyilatkozta, hogy vissza tért az egészsége és reméli, hogy a sors még tartogat neki pár jó évet. 

A zenész 1951-ben született Budapesten. Középiskolai tanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti Középiskolában végezte és 1967-ben a Neoton együttes tagja lett. Ezt követően Som Lajossal megalapították az első magyar hard rock zenekart, a Taurus XT-t, ahol együtt zenélt többek között Radics Bélával is. A Taurus zenekar felbomlott és Koncz Zsuzsa kísérőzenekarában kezdett el zenélni. 1978-ban megalapította a Korál együttest, aminek a leghíresebb száma a Homok a szélben c. dal ami 1981-ben születt. A zenekar 1986-ig működött együtt majd felbomlott. 1997-ben újra összeállt a Korál zenekar, és a Kisstadionban tartott koncertjük elnyerte az Év Koncertje díjat.

hirdetes

Balázs Ferenc egyik legismertebb dala, Maradj velem c dal, ami ezzel a sorral kezdődik: Amikor vége az utolsó dalnak is...”

Balázs Fecó elismert munkásságáért 1998-ban Liszt Ferenc-díjat kapott, egy évvel később a Huszka Jenő-életműdíjat is odaítélték neki. Összesen 10 szólólemezt adott ki, és közreműködött 20 másik kulönböző albumnál. Utolsó szólemeze 2011-ben jelent meg 60 – Csak az évek múltak el... címmel. Feleségével 2008-ban házasodott össze, a házasságból egy fia született. 

hirdetes

Rengeteg díjat, kitüntetést kapott pályafutása során:

  • 2016-ban Kossuth-díjat,
  • 2008-ban Fonogram-díjat (2008)
  • 2010-ben Artisjus Életmű-díjat kapott 
  • 2001-ben pedig a Magyar Köztársaság Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki.

Ötvenéves pályafutását jubileumi turnéval ünnepelte volna a nyáron. Sajnos a járvány miatt a fellépéseinek többségét le kellett mondania, augusztus végén pedig hangszálgyulladása miatt nem tudott színpadra állni. Honlapján lévő információk szerint legközelebb 2020.november 29-én, saját előadóestjével lépett volna fel a sitkei katolikus templomban.

Nyugodj Békében Balázs Fecó!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Lakberendezési szakszótár

Oscar Niemeyer

A brazil oktatási miniszter Lúcio Costa irodáját kérte fel a Nevelési és Egészségügyi... Tovább

Tudor lakberendezési stílus

A Tudor-stílus a Tudor dinasztia uralkodása alatt létező építészeti stílus Angliában, mely... Tovább

Tovább a lexikonra