notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Álom baldachin alatt

hirdetes

Mesebeli Baldchinos ágyak régen és ma

Piszter Henriett

Eredetileg királyoknak készültek baldachinos megoldások trónokhoz, szószékekhez, oltárokhoz, emelvényekhez. Később főuraik is elkezdték másolni a pompás ernxőszerű mennyezeteket, ami kiemelte az alatta beszédet tartó főúrt. Mára leginkább kültéri esküvők alkalmával, vagy ágyak kiegészítőjeként látjuk. Igaz, átalakult jócskán, viszont a mai korban is megállja helyét, mert kiemelő szerepe semmit sem változott az évszázadok óta.

Baldachinos ágyban más a pihenés is - Nézd meg milyen volt régen és ma!

Eredetileg arannyal átszőtt, bagdadi selyemből készült az ilyen mennyezet. Bagdad városához kötődik eredete. Elnevezése is Bagdad latin nevéből ered, vagyis: Baldacco, Baldac után. A királyi szabadtéri trónjához nagy baldachint készítettek, amit négy ember tartott. Ekkoriban gondoltak arra, hogy a kastélyokban, várakban is ékesíthetné baldachin az oltárokat, ágyakat. A korai építészek, belsőépítészek a koroknak megfelelő legdrágább, főúri körökben elfogadott selyemből, bársonyból varrták. Később, ahogyan elterjedt egyszerűsödött és így sokféle anyagból találhatunk példát rá.

Baldachinos ágyban más a pihenés is - Nézd meg milyen volt régen és ma!

Mai változata a korabeli királyi baldachinos csodáknak, ilyen. Bámulatos, ahogyan minden apró részet kidolgozott, az anyag pontosan úgy redőzik, ahogyan kell. A padló, a tapéták, a tükör éa egyéb kiegészítők pompásan illeszkednek ebbe a fehér álomvilágba!

hirdetes
Baldachinos ágyban más a pihenés is - Nézd meg milyen volt régen és ma!

Ez a keleties hangulatú hálószoba középpontjában a mennyezetről leomló baldachin áll. A világos falakat csodálatosan kiemelik a textíliák sötét tónusai. Az ágytámla is hangsúlyos kárpittal borított, hogy elakadjon a lélegzete annak, aki id belép!

Baldachinos ágyban más a pihenés is - Nézd meg milyen volt régen és ma!

Ennek az ágynak a szépsége magában a kovácsoltvas ágykeret formájában rejlik. Textíliákkal, de azok nélkül gyönyörűen mutat. Az aranykeretes tükrökkel királyi eleganciát ad a szobának, a halmozás a falon pedig erősíti ezt az érzetet.

hirdetes
Baldachinos ágyban más a pihenés is - Nézd meg milyen volt régen és ma!

A királyi pompa legkitűnőbb megtestesítője kétségkívül a francia Napkirály, XIV. Lajos volt. A forradalom előtti korszak, a barokk fényűzését minden más uralkodónál felülmúlta. Ez az ágy csak egy szelet abból, ahogyan élték mindennapjaikat a palotában. A kék tapéta arannyal bevonva, a kristálycsillár monumentalitása páratlan és egyben lenyűgöző példája, aminek csodájára járnak mai napig az emberek a világ minden tájáról. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Adventi koszorú

Adventkor a 19–20. század óta szokás koszorút készíteni. Az adventi koszorú ősét... Tovább

Karácsony előtti nagytakarítás

Minden évszakban érdemes egy nagyobb takarítást elvégezned, hiszen ezzel teszed igazán... Tovább

Tovább a lexikonra
Hálószoba