notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Ezekben az esetekben nem érdemes használni az aludóliát - komoly problémákhoz vezethetnek

hirdetes

Ezekre ne használd soha az alufóliát, komoly probléma lehet belőle…

TK

Az alufólia rendkívül praktikus lehet otthonodban, mégis vannak esetek, amikor nem érdemes használata mellett dönteni. Alábbi cikkünkben nézzük végig, mik lehetnek ezek.

Alufólia használat

Az alufólia elsősorban a konyhában számít hű társunknak, ahol sokoldalúan fel tudjuk majd használni – legyen szó csomagolásról, főzésről, arról nem is beszélve, hogy egyesek a házimunka kapcsán is gyakran előveszik.


Mégis, akármennyire sokféleképpen felhasználhatjuk, a látszat ellenére akadnak olyan dolgok, melyek során érdemesebb hanyagolni, ugyanis komoly problémákhoz vezethet konyhádban.


Miért nem érdemes mindig az alufólia után nyúlni?


Sokan használják főzés során is az alufóliát, sütéskor vagy grillezéskor – ebbe helyeik bele a hozzávalókat, hiszen így saját gőzükben képesek megpuhulni, ízletessé válni. Mégis, mivel hőkezelésről van szó, valamint az alufólia alumíniumból van, felmerülhet a kérdés, hogy ez egészségünkre nézve nem káros-e.


Ennek kapcsán érdemes azt kiemelni, hogy kisebb mennyiségű alumínium a mindennapok során is szervezetünkbe juthat – levegőből, ivóvízből, egyes zöldségekből, húsokból, halból, akár tejtermékekből is. Arról nem is beszélve, hogy az alumínium evőkészletekből is származhat egy kevés.

hirdetes


Ezeknek bizonyos mennyiséget szervezetünk képes könnyedén kiszűrni, testsúlytömegenként heti 2 mg bevitele egyáltalán nem lesz káros ezáltal egészségünkre nézve. Mégis, érdemes tenni azért, hogy minél kevesebbel küzdjön meg szervezetünk.


Érdemes tehát az alufóliás sütést, ha lehet, elkerülni, mert a magas hőkezelés, a savas ételek, valamint a fűszerezés végett több alumínium válhat ki belőle, amit már nagyobb mértékben szennyezheti az elfogyasztandó ételt.


De mire nem érdemes még használni az alufóliát?

hirdetes


Maradék ételek kapcsán


Igen, kézenfekvő megoldás, hogy a maradék ételeinket alufóliával fedjük le – mégis jó tudni, hogy az nem fog légmentesen zárni. Mivel így az ételhez levegő jut be, a baktériumok is könnyebben szaporodnak el, aminek ételmérgezés lehet a vége.


Süteménykészítéskor


Sokan terítenek alufóliát a tepsibe sütőpapír helyett – ezt sem érdemes csinálni, a már említett hőkezeléshez köthető okból, de emellett más probléma is felmerülhet. Az alufólia ugyanis nem tapadásmentes, egy-egy darabaj könnyedén rá fog majd ragadni tehát a süteményre. Emellett pedig a sütemény is könnyedén megéghet rajta.


Melegítéskor


Mindenki tudja, hogy fémedények, fém evőeszközök nem kerülhetnek a mikróba – miben is különbözik az alufólia, ha esetében egy vékony fémfóliáról van szó? Esetében könnyedén szikrák, rosszabb esetben tűz is keletkezhet.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Salgó polc

Salgó polc Minden, ami a salgó polc. A salgó polc az egyik legjobb és legerősebb polc... Tovább

Mészkő

A mészkő színe   A mészkő színe anyagi összetételétől függően nagyon... Tovább

Tovább a lexikonra
Egészséges táplálkozás Háztartás Konyha