notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Kicsi lakás tökéletes elrendezéssel - panel méretű otthon kreatív megoldásokkal inspirációként

hirdetes

Nem egészen 50 négyzetméter ez az otthon, mégis imádjuk! Hogy hogyan lehet ez? Nézd meg Te is a praktikus megoldásokat, kreatív designt!

CsN

Ha neked is pici otthonod van, bizonyára rengeteg kérdés merül fel benned a lakberendezésről. Most egy olyan, alig 50 négyzetméteres lakást mutatunk be inspirációként, amelyből minden panel-tulajdonos rengeteget tanulhat!

Megoldások kis lakáshoz - panel méretű otthon inspirációként, tökéletes elrendezéssel

Rengeteg érdekes, tartalmas cikket készítettünk már, és fogunk is még a kicsi lakások berendezésével kapcsolatban - ugyan is ez az, amelyet talán a legnehezebb szépen megoldani. Számtalan tippet és ötletet olvashattál már a tükrökről, a világos festék előnyeiről - de hogyan is néz ki ez a gyakorlatban?!

Épp erre a kérdésre szeretnék most választ adni Neked. Az e cikkben bemutatott lakás 50 négyzetméter alatt van, tehát belefér a "panel-méretű" kifejezésbe. Természetesen ennél is vannak kisebb lakások, amelyeket szintén jól be lehet rendezni - de ez az otthon lakberendezői szemmel példaértékű! Éppen ezért választottam ezt, amelyen keresztül bemutatom neked a kicsi lakásokra vonatkozó alapszabályokat, a legjobb trükköket és tippeket, amelyekkel neked is lehet álomotthonod 50 négyzetméteren!

Lapozz a részletekért!

Megoldások kis lakáshoz - panel méretű otthon inspirációként, tökéletes elrendezéssel

Talán ez a praktika már elterjedt, és a legtöbben ismerik is. Az apró terek gyakran szűknek hatnak, amelytől zsúfoltnak érezzük otthonunk - ez pedig a mindennapok hanuglatára is kiterjed, és a berendezést is megnehezíti. Minél kisebbnek érzed ugyanis a teret, annál zavaróbb egy-egy apró dekoráció, vagy akár egy kép - amelyre szükségünk van ahhoz, hogy személyes legyen otthonunk.

Sokszor ajánljuk a kisebb méretű tükrök elhelyezését is, de ahogy a fenti képen láthatod, nem kell félned a nagyságtól sem! Ebben az otthonban egy egész falat borít tükör - amelytől ez a valóban aprócska nappali tágasnak hat - és nem utolsó sorban a világítást is elősegíti - hiszen visszatükrözi mind a lámpa fényét, mind az ablakon bejövő napsugarakat! 

De mi lehet emögött a hatalmas tükör mögött?! Lapozz és megtudod, le fog esni az állad!

Megoldások kis lakáshoz - panel méretű otthon inspirációként, tökéletes elrendezéssel

Igen, a tükör valójában egy tolóajtó, amely mögé a hálószobát rejtették!

Egy lakás vásárlásakor - főleg ha panelben gondolkodunk - gyakran nincs túl sok választásunk az elrendezést illetően. Talán nem túlzás azt állítanom, hogy a legtöbb ilyen lakás egyszobás, és a nappaliban kell elhelyezni az ágyat is. Természetesen a kihúzható kanapé is megoldás - így marad egy hatalmas nappalink - és pakolhatunk minden reggel és este, a kényelemről nem is beszélve...

És mit gondolsz a színekről? Talán nem ez a legszínesebb lakás, de nézd meg, miért!

hirdetes
Megoldások kis lakáshoz - panel méretű otthon inspirációként, tökéletes elrendezéssel

Ha megnézed a bemutatott lakás dominánsan fehér falakkal rendelkezik szürke és fekete kiegészítőkkel. Ez egy nagyon fontos eleme a tágasnak tűnő tér kialakításának: hiába imádod a színeket, és szereted akár a vadabb, sötétebb árnyalatokat is, azok egy ekkora otthonban nem mutatnak jól. Az erős, sok vagy épp sötét színek ugyanis optikailag összenyomják a teret, zsúfoltnak hatnak!

Helyette válassz világos színeket, és maximum két szín árnyalatait használd: fehér alapon a pasztell árnyalatai is kiválóan mutatnak, de ha ragaszkodsz hozzá néhány élénkebb kiegészítővel vidámabbá teheted otthonod.

Ne tévesszen meg a szürkeség! Természetesen a fotózás nem egy "lakott" otthonban készült - képzelj oda egy-egy szép virágcsokrot, növényt, és máris sokkal barátságosabb az összkép.

Geometriai formák kis lakásokban

A geometriai formák szintén jó választásnak bizonyulnak kis lakásokban. Az indás, bonyolultabb mintákat itt érdemes elkerülni, hiszen az is csak kisebbnek mutatja a teret, de az egyszerűbb formák szép összhangot alkotnak majd, és otthonod letisztult, tágas lesz - legalábbis optikalilag :)

De nézzük a konyhát... Lehet még az is praktikus egy ilyen kicsi helyen?!

Megoldások kis lakáshoz - panel méretű otthon inspirációként, tökéletes elrendezéssel

Az egyterű lakások legjobb megoldásai minden bizonnyal a térelválasztók. Ezzel tovább bonthatod a teret kedvedre, így kialakítva egy külön helyiséget pl. a konyhának - vagy ahogy előbb láthattad, a hálószobának.

Rendben, de milyen térelválasztót érdemes használni?

A térelválasztó nagy felületet ad egy ilyen kicsi otthonnak, így érdemes azt is okosan megválasztani. Számtalan megoldás létezik a függönytől a tükrökön át a polcokig... Ha nagyon kicsi a tér érdemes keskeny térelválasztót vásárolni, amely nem foglal még több helyet.

Itt sem mindegy azonban a szín. Ahogy a fenti képen láthatod, az üveg tökéletes megoldást nyújt! Ha nem szeretnéd hogy átlátszó legyen, válasz homokfúvott vagy fóliázott üveget, amely a fényt átengedi, a teret nem szűkíti optikailag, mégis kiváló szolgálatot tesz.

Ha már elrendezted a lakás és kialakítottad a tereket, a bútorválasztás a következő lépés... Lapozz, erre is van tippünk! :)

Megoldások kis lakáshoz - panel méretű otthon inspirációként, tökéletes elrendezéssel

A fenti képen és lakásban a konyhabútor az, amelyet még mindenképpen megemlítenénk. Ugyan ezek a szabályok vonatkoznak az egyéb bútorokra is!

hirdetes

A kicsi, szűkös otthonba válasz világos színű, egysíkú, ha lehet fényes felületű bútorokat. Ezektől nem tűnik még zsúfoltabbnak a tér, és pakolásra is kiválóan alkalmasak (gondolj csak pl. egy teljes falas beépített szekrényre, mondjuk komplex tükör-ajtóval!)

A sok polccal, nyitott felülettel rendelkező megoldások, a nagy, magas, robosztus bútorok semmiképp sem neked valóak, ha kicsi az otthonod. A polcoktól raktárszerűnek, zsúfoltnak fog tűnni lakásod - és úgy sem állod meg, hogy telepakold emlékekkel:)

Ez nem jelenti azt, hogy egy-egy "lebegő polc" ne férne el a családi fotók kedvéért, hiszen végül is csak az emlékekkel, vidámsággal teli otthon a boldog otthon!

Tovább a bútorokról a következő oldalon!

Megoldások kis lakáshoz - panel méretű otthon inspirációként, tökéletes elrendezéssel

Még egy fontos szabály a bútorok kiválasztásakor: minél alacsonyabb, annál jobb!

Vonatkozik ez mindenre az ágytól kezdve a komódokig. Természetesen a gardrób szekrény más kérdés, a kicsi otthonokba érdemes egy darab, plafonig érő és keskeny, praktikai szempontból lehetőleg tolóajtós gardróbot választani - de minden más bútornál alapszabály, hogy ne érjen derék fölé!

A magas bútorok ugyanis szintén szűkítik a teret, nem engedik, hogy tekinteted átjárja azt. Ha megnézed a fenti képen is ez a kulcs - még a kanapé is igen alacsony, ahogy a hálsózoba komódja is!

A világítás szintén nem elhanyagolható, lapozz a részletekért!

Megoldások kis lakáshoz - panel méretű otthon inspirációként, tökéletes elrendezéssel

Talán az utolsó kulcsfontosságú kérdés amelyet tárgyalnunk kell: a fények a kis otthonokban.

Az ilyen lakásokon általában csak kevés is kis ablak van, amely szükségessé teszi a megfelelő megvilágítást. Ezen nem érdemes spórolni, hiszen hosszú távon nagyon zavaró a félhomály és nem is tesz jót! Talán a minél több, annál jobb elve érvényesül fényből - de nem feltétlen lámpából. Válassz olyan világítótestet, amely kellőképpen bevilágítja a szobát! Kiegészítő fénynek természetesen szuper megoldás pl a bútorok élvilágítása, de a rejtett fények is jó szolgálatot tesznek.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Papírfonás

A papírfonás egy olyan folyamat, mely alatt papírból készítünk csodálatosan szép és nagyon... Tovább

Tiszta terek takarítása

Ha tiszta terek takarítására van szükséged, alaposan nézz utána a felhasználandó anyagoknak... Tovább

Tovább a lexikonra
DIY Kis lakás Lakberendezési ötletek