notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Az albérlet árak és a koronavírus: milyen hatást várhatunk?

hirdetes

Albérletben élsz? Mire számíts a koronavírus alatt?

SzSz

Az albérlet árakra és az albérletben élőkre  milyen hatással lesz a koronavírus okozta gazdasági helyzet? Milyen lépéseket várhatunk? Összefoglaltuk!

Az albérlet árak és a koronavírus: milyen hatást várhatunk?

Az albérlet árak csökkenni kezdtek

Ahogyan az várható volt, már most hatást gyakorol az albérlet árakra a jelenlegi gazdasági helyzet. Budapesten 1-4%-os árcsökkenés figyelhető meg az albérlet árakat illetően, az utóbbi két hétben. Emellett jóval több kiadó lakást találhatunk, hiszen a külföldi turisták hiánya miatt a lakások többsége üresen áll. Ugyan egyelőre az ingatlanok átlag bérleti díja nem csökkent, amely 165 ezer Forintra rúg, az olcsóbb lakások száma viszont növekedett az elmúlt időszakban. Több, mint 20 százalékkal több 100 ezer Forint alatti havi bérleti díj áron kapható kiadó ingatlan érhető el a fővárosban. Erről Balogh László nyilatkozott, az ingatlan.com közleményében. 

Egyelőre nincs rendelet

A Pénzügyminisztérium már több rendeletet is hozott, amelyben például a hitellel rendelkező családok is jól jártak. De mi van azokkal, akik albérletben élnek? Egyelőre a minisztérium nem adott ki semmilyen rendeletet az albérlet támogatásokra, árakra vonatkozóan. Állításuk szerint megvárják, hogyan alakul a piac, és annak függvényében döntenek a továbbiakról. 

hirdetes

Mit tegyél, ha albérletben élsz? 

Várhatóan mindenkit érint a jelenlegi gazdasági helyzet, amely a legtöbb ember fizetésében is megmutatkozik, már akit nem bocsátottak el munkahelyéről. Ha albérletben élsz a lehető legjobb, amit most tehetsz, hogy beszélsz a tulajdonossal. Vázold fel neki a jelenlegi helyzetedet, hogyan érintett téged vagy családodat a mostani járvány. Amennyiben szerencséd van és megértő, biztosan segíteni fog azzal, hogy némileg mérsékli az albérlet árát vagy haladékot ad a következő időszakra. Remélhetőleg a kormány hamarosan az albérletben élőkre is gondolni fog és kidolgoz számukra valamilyen kedvezményes lehetőséget. 

A közösségi médiában több helyen is olvastam, hogy volt, akiket kitettek albérletükből, mert nem tudtak fizetni a mostani helyzet miatt. Persze, persze a lakástulajdonosokat is megértem, van, aki csak ebből él. Viszont, nekik is bele kell gondolni, az albérlő szemszögéből kialakult helyzetre. Nem tehet senki arról, hogy megszűnt a munkahelye, vagy a kisvállalkozások nagy része azért, hogy életben tudjon maradni, elbocsátja munkavállalóit. Minden lakástulajdonos legyen emberséges és legalább haladékot vagy némi ár mérséklést kínáljon fel albérlői számára, amíg a járványveszély nem hárul el. 

hirdetes

Ellenpéldát is láttam lakástulajdonosoktól, méghozzá több Facebook csoportban. Voltak, akik ingyen és bérmentve ajánlották fel lakásaikat az egészségügyben dolgozók számára, ezzel is csökkentve számukra az utazás hosszát. Több esetben is felajánlottak budapesti vagy vidéki ingatlanokat egyaránt. Volt olyan is, aki bevallotta, hogy ő csupán kiadó lakásából él, de mégis kedvezményt adott albérlője számára, ezzel is csökkentve terhét. 

Fogjunk össze és legyünk tekintettel egymásra! Aki pedig teheti, maradjon otthon!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Lakberendezési szakszótár

Bioethanol kandalló

A bioethanol kandalló különlegessége, hogy fa helyett bioetanol a tüzelőanyaga. A bioetanol... Tovább

Milyen egy igazi alkalmi takarítás Budapesten? Most megtudhatod!

Mit szólnál hozzá ha az esedékes nagytakarítás helyett csak hátradőlhetnél a fotelben, és... Tovább

Tovább a lexikonra