notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Így tartsd tisztán akváriumod könnyedén!

hirdetes

Ezek a trükkök segítenek az akvárium könnyebb tisztításához

NA

Sokan nem veszik észre, hogy finom határ van a tisztaság és a túltisztítás között az akváriumok terén, és több órát is képesek eltölteni egy takarítás során vele. A túlzott tisztítás azonban eltüntetheti a hasznos baktériumokat, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a tartály káros melléktermékei kevésbé káros anyagokká alakuljanak, amelyek később vízzel eltávolíthatók. Az alábbiakban 12 gyors tipp található, amelyek segíthetnek csökkenteni az akvárium tisztításának a gyakoriságát. 

Akvárium tisztítás

1. VÁSÁROLJ AKVÁRIUMI VÍZVIZSGÁLÓ KÉSZLETET

Függetlenül attól, hogy sós vagy édesvízzel rendelkezik, hetente egyszer ellenőrizni kell a tartály paramétereit. Ehhez vásárolni kell egy akváriumi vízmérő készletet. Ha végeztél a teszteléssel, jegyezd fel az eredményeket, és hétről hétre hasonlítsd össze azokat. Ha vannak jelentős eltérések, akkor tudni fogod, hogy van egy probléma, amelyet azonnal orvosolni kell.

2. CSERÉLD KI A TARTÁLY VIZÉT 2 HETENTE, NEM PEDIG HAVONTA

Azt javaslom, hogy rendszeres, 20-30%-kos vízcserét végezz 2 hetente, ahelyett, hogy havonta egyszer megtennéd ezt az összes vízzel. Ez jelentős időt takarít meg, és jobb a halak egészsége szempontjából!

3. HASZNÁLJ KAVICSPORSZÍVÓT A VÍZCSERE SORÁN

A tartály teljes tisztításához kavicsporszívóra van szükséged. A kavicsos porszívó finoman eltávolítja az összes felgyülemlett méreganyagot, törmeléket és szilárd salakanyagokat az akvárium aljzatáról, és segít fenntartani a természetes egyensúlyt az akváriumban.

4. KÉSZÍTS DIY VÍZCSERE RENDSZERT

Időigényes, ha minden tisztításkor több liter vizet kell kicserélni az akváriumból. Ha van egy nagy akváriumod, akkor a probléma pedig még nagyobb. A vízcsere megkönnyítése érdekében készíthetsz barkácsolt vízcserélő rendszert PVC csővel. A barkácsolás szépsége abban rejlik, hogy ezt a rendszert a tartály méretéhez igazíthatod. A videóban láthatod az elkészítés menetét!

5. KÉSZÍTS (VAGY VÁSÁROLJ) EGY MÁGNESES ALGATISZTÍTÓ ESZKÖZT

hirdetes

Mivel barkácsolásról beszélünk, itt van egy másik elképesztően hasznos eszköz, amelyet a semmiből készíthetsz. Csak vásárolj egyszerű súrolópárnákat, aztán rögzíts rá egy erős mágnest halbiztos ragasztóval. Most behelyezheted a súrolót a tartályba, és egy másik mágnes segítségével pedig mozgathatod. Vagy, vedd meg készen. 

6. ÜLTESSEN ÉDES TÓCSAGAZT A AKVÁRIUMÁBA

Az oxigénszint növelésének legegyszerűbb módja, ha bármilyen növény van az akváriumban, ami javítja halaid életkörülményeit. Külön megemlítettem az édes tócsagazt, mert nem csak oxigént termel, hanem a tartályvízből a káros nitrogént is felszívja. Így jobb élet- és légzési feltételeket teremt a halaid számára, nagyon hálásak lesznek érte. 

7. TISZTÍTSD MEG AZ AKVÁRIUM DÍSZÍTÉSÉT FEHÉRÍTŐ OLDATTAL

Lehetséges, hogy mesterséges színes tengeri csillagokkal, csikóhalakkal és/vagy kövekkel díszítetted az akváriumot. Idővel ezek a darabok algákat és pikkelyeket halmoznak fel. Ahelyett, hogy darabonként dörzsölnéd, készíts egy 10%-os fehérítőoldatot - áztasd 15 percig benne az anyagokat - dörzsöld le (a vízkő most könnyen eltávolítható), majd alaposan öblítsd le vízzel, mielőtt visszatennéd.

8. CSERÉLD KI A SZÉNSZŰRŐ KÖZEGET MINDEN HÓNAPBAN

A szénszűrő közeg segít eltávolítani az oldott méreganyagokat az akvárium vizéből. A szén azonban 3-4 hét után elveszíti méregfelvevő képességét. Tehát folyamatosan cserélni kell ezt a szűrőanyagot a nagyobb előny érdekében. Sőt, ha további méregelnyelő erőt szeretnél, vegyél néhány szénszűrő betétet, és tedd őket egy levágott harisnyanadrágba. Akaszd fel ezt a tasakot az akváriumba, és hetente öblítsd ki, és cseréld ki minden alkalommal, amikor kicseréled a szénszűrőt.

hirdetes

9. TISZTÍTSD MEG AZ AKVÁRIUMI SZERELVÉNYEKET ÉS AZ ÜVEGEKET

Az ujjlenyomatok és a vízfoltok eltávolítása az akvárium külső üvegéről ugyanolyan fontos, mint az akvárium belsejének tisztítása. Vásárolj az akvárium számára biztonságos mésztisztítót az akváriumüveg és a berendezési tárgyak tisztításához. Alaposan öblítsd le vízzel, mielőtt visszatennéd.

10. MUTASS BE ÚJ BARÁTOKAT AZ AKVÁRIUM LAKÓINAK

Bevezethetsz néhány speciális halfajtát, amely algát eszik. Egy dolgot ne feledj, hogy csak azokat a fajokat helyezd az akváriumba, amelyek kompatibilisek a meglévő halakkal. 

11. KORLÁTOZD AZ ALGÁK NÖVEKEDÉSÉT

Ha csökkented az akvárium megvilágítását, az algák növekedése is csökken. Ne feledd, minél több fényt kap az akvárium, annál több alga fog növekedni benne!

12. NE ETESD TÚL A HALAIDAT

Valahányszor extra táplálékot adsz a halaidnak (mert szereted őket, tudom), megnöveled az akvárium tisztítására fordított időt. Ennek az az oka, hogy a lebegő maradékok növelik a mérgező vegyszerek szintjét a vízben. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Őszi nagytakarítás

Évente egyszer, ősszel feltétlen szükséges nagytakarítást végezned otthonodban, mert ezzel... Tovább

Kert

A kert haszon- vagy dísznövények termesztésére szolgáló, rendesen bekerített... Tovább

Tovább a lexikonra
Háziállatok