notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Az ajtókat és ablakokat a téli időjárás alaposan próbára teszi. Amikor beáll a jó idő, érdemes időt fordítani a karbantartásukra, így jó pár évvel megnövelhető az élettartamuk. Ajtók és ablakok tavaszi karbantartása, nyílászárók karbantartása

hirdetes

Ajtók és ablakok tavaszi karbantartása

Az ajtókat és ablakokat a téli időjárás alaposan próbára teszi. Amikor beáll a jó idő, érdemes időt fordítani a karbantartásukra, így jó pár évvel megnövelhető az élettartamuk.

Az ajtókat és ablakokat a téli időjárás alaposan próbára teszi. Amikor beáll a jó idő, érdemes időt fordítani a karbantartásukra, így jó pár évvel megnövelhető az élettartamuk. Ajtók és ablakok tavaszi karbantartása, nyílászárók karbantartása

 

 

 

 

 

 

Ajtók és ablakok karbantartásának menete

 
A régebbi típusú, külső és belső szárnnyal szerelt nyílászárók karbantartását alapos tisztítással kezdjük. Langyos vízbe mártott nedves ruhával töröljük le az egész, télen rárakódott port és koszt. 
 
A takarítás közben megtaláljuk a megsérült, pergésnek indult festéket.  Ezt a meglazult festéket le kell csiszolni és ki kell javítani. Ezek az ablakok többnyire valamilyen zománc festékkel vannak festve, ha tudjuk mivel, akkor azzal a festékkel kell két vékony rétegben javítani. Az első sor festést száradás után finoman megcsiszoljuk, majd portalanítás után még egy réteget kenjünk rá.   
hirdetes
Amennyiben nem tudjuk, milyen festékkel van festve a nyílászáró, vizes alapú festéket kell használni, mert az bármelyikre tapadni fog és nem oldja fel a régi festést.
 
A megmaradt festéket alaposan zárjuk le, jó lesz az őszi karbantartáskor is. A festésjavítás rendkívül fontos, mert a nap UV sugarai nagyobb kárt tesznek a fában, mint a víz.
 

Ajtók és ablakok karbantartása - vasalatok

 
Ezek a nyílászárók általában nem rozsdamentes vasalatokkal vannak felszerelve. A téli csapadék és pára a rozsdásodás melegágya. Amint a jó idő hatására megszáradnak a vasalatok, már meg is indul a rozsdásodás. A háztartásban található szinte bármilyen olajjal orvosolhatjuk a dolgot. Juttassunk pár cseppet a zárba, a pántokra és mozgassuk meg azokat. Ezt addig ismételjük, még akadás mentesen nem működnek. A véletlenül lefolyt olajat töröljük le, mert ráragad a por. Ezek után jöhet az üvegtisztítás
hirdetes
 
Ezzel be is fejeztük a tavaszi karbantartást.
 
 
Tolnai Pál Tolnai Pál
 Ajtó-ablak szakértő
 Online tanácsadó
 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Karácsony előtti nagytakarítás

Minden évszakban érdemes egy nagyobb takarítást elvégezned, hiszen ezzel teszed igazán... Tovább

Pergola

A pergola az egyik legrégebbi szabadtéri és épülethez kötött árnyékolás. Már az ókorban... Tovább

Tovább a lexikonra
Bútorok