notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Elkezdődik az ajtó és az ablakok cseréjének a szezonja. Engedjék meg, hogy néhány tanáccsal segítsem a döntésüket. Ablakot cserélni több módon is lehet. Nyílászárók cseréje

hirdetes

Ajtó és ablak csere – tippek, tanácsok

Elkezdődik az ajtó és az ablakok cseréjének a szezonja. Engedjék meg, hogy néhány tanáccsal segítsem a döntésüket. Ablakot cserélni több módon is lehet.

Elkezdődik az ajtó és az ablakok cseréjének a szezonja. Engedjék meg, hogy néhány tanáccsal segítsem a döntésüket. Ablakot cserélni több módon is lehet. Nyílászárók cseréje

 

Nyílászárók cseréje – legjobb módszer

 
A legjobb módszer a régi ablak kibontása és az új beépítése a régi helyére és ugyan ez vonatkozik az ajtókra is. Igen ám, de ez kisebbfajta építkezésre hasonlító munka.
Nem elég, hogy a por miatt szinte mindent el vagy össze kell pakolni és letakarni,de az ablak cseréje után következik a kőműves munka, a vakolás esetleg kívül a kőpor javítás, belül a festés, tapétázás. Azt ugye nem is kell mondanom, hogy a kőpor nem lesz olyan, mint a régi és a festésnél is szóba kerül, hogy talán az egész szobát ki kell festeni.
 

Nyílászárók cseréje – lakótelepi lakások

 
A lakótelepi lakásoknál az ablak csere kicsit könnyebben megy, mert nincs az ablak befalazva, csak az előre elkészített nyílásba utólag berögzítve. Itt szerencsés esetben kisebb felfordulással is megoldható a nyílászáró csere.
Van viszont egy harmadik féle ablak csere is, amikor az ablak csere nem jár bontással.
 

„ABLAK CSERE, BONTÁS NÉLKÜL” módszer:

 
Ilyenkor a régi ablak nem kerül kibontásra, csak kicsit átalakítják és egy új ablakot építenek bele. Nincs kőműves munka, nincs festés. Nem is kell mondanom, hogy ez mekkora megtakarítást jelent, csak kalkuláljanak egy kicsit. Ezt a folyamatot tartom a leghatékonyabb és legolcsóbb megoldásnak.
hirdetes
 
További tájékoztatást találnak erről a www. tolnaipalestarsaibt.eu weblapunkon.
 

Nyílászárók cseréje – fa vagy műanyag?

 
A kérdés már csak az, hogy fa vagy műanyag legyen az új nyílászáró. Kicsit nehéz döntés, mert a műanyag nyílászárók is nagyon jók és a karbantartásuk is egyszerűbb. Azt azonban vegyük figyelembe, hogy hova építjük be az új ablakot. Régi építésű, alápincézett, amúgy is kicsit nedvesebb levegőjű lakásba nem szabad műanyag nyílászárót beépíteni, mert penészedni fog a lakás. Van ugyan olyan szellőztető berendezés, ami arra hívatott, hogy ezt kiküszöbölje, de azt minden ablakra fel kell szerelni, ami nyilván plusz költség. Sajnos tapasztaltunk már olyat, hogy ennek ellenére mégis jelentkezett a penész.
 
A műanyag nyílászárókat leginkább a kibontásos módszerrel ajánlom cserélni, mivel a műanyag nem egyformán mozog a fával. Ennek ellenére és a piaci kényszer miatt már mi is beépítjük a műanyag ablakot a régi fa ablakba, és bár nem lehet olyan szépen szegni, mint a fa ablakokat azért ez a módszer is megfelelő lehet.
hirdetes
 

Nyílászárók cseréje - ajtócsere

 
Az ajtók cseréje már egy kicsit bonyolultabb dolog, mert nem biztos, hogy meglehet oldani bontás nélkül, ugyan is csökken az ajtók belső mérete, ugyan így a fentebb említett ablakoké is. A belső méret csökkenés az ajtók esetében veszélyezteti az átjárhatóságot. Vannak erre is módszerek, de azt mindig az adott helyzet határozza meg.
 
Ne feledjék a rosszul záró szelelő ajtók, ablakok cseréjével 20-30%-os energia megtakarítás érhető el. Nem beszélve a komfortosságról, pl.: bukó-nyíló ablak stb. és persze a szépségről és a zaj csökkenésről nem is beszélve.
 
Bízom benne, hogy sikerült egy kis segítséget nyújtani, a jó döntéshez.
 
 

 Tolnai Pál
 Ajtó-ablak szakértő

 Kérdésed van? Tedd fel szakértőnknek itt: Online tanácsadás
 


Még több hasznos információ: www.tolnaipalestarsaibt.eu

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Salgó polc

Salgó polc Minden, ami a salgó polc. A salgó polc az egyik legjobb és legerősebb polc... Tovább

Esküvő helyszín Budapesten

Az esküvő esetében is mint bármely rendezvénynél, a tökéletes helyszín megtalálása... Tovább

Tovább a lexikonra
Építészet