notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Ablaktisztítás praktikusan és csíkmentesen: tippek otthonra

hirdetes

5 tipp, hogy tökéletesen tisztítsd meg az ablakot

SzSz

Hogyan lesz tökéletesen tiszta és csíkmentes az ablak otthon? Ehhez hoztunk, most remek tippeket, hogy ne dolgozz feleslegesen és ragyogóan tiszta legyen az ablakod!

Ablaktisztítás praktikusan és csíkmentesen: tippek otthonra

1. A függöny az első

Az ablaktisztítás egyik fortélya, hogy nem az ablaküveggel kell kezdeni, hiszen azt szeretnénk, ha az csillogó és foltmentes lenne. Első lépésként a függönnyel kezd. Az ablaktisztítással általában a függöny mosása is együtt jár, mivel, ha már az ablakunk teljesen tiszta lesz, a függöny is legyen illatos! A függönyt egyszerűen kimoshatjuk a mosógépben, nem kell semmilyen különleges programra állítani. Az anyagnak nem lesz semmi baja, egyszerűen csak arra kell odafigyelnünk, hogy, amint lejárt a mosógép rakjuk is vissza a függönyt a helyére. Ezzel elkerülhetjük az anyag gyűrődését, megszáradni pedig gyorsan megfog a karnison is. 

2. Nem az üveggel érdemes kezdeni

Ha van redőnyöd, vagy bármilyen kívül lévő sötétítő az ablak előtt, akkor az ablaktisztítást mindenképp ezzel kezd. A redőnyön lévő port és szennyeződéseket érdemes kívül-belül eltávolítani, hiszen oda is bőven beragad mindenféle nem kívánatos kosz (falevelek, rovarok, porcicák). A redőny tokját se felejtsd el, mivel ott akár a hideg elől elbújt rovarok is könnyen befészkelhetik magukat. Onnan pedig egyenes út nekik a nyitott ablak mellett a meleg lakás. A redőnyt engedd le teljesen és ha tudod, kívülről is óvatosan pucold meg, lehetőleg fertőtlenítőszerrel, és bő vízzel átitatott törlőronggyal. A redőny tisztítása közben persze figyelj testi épségedre is, nehogy baj történjen. A redőny mellett a szúnyoghálót is töröld át, ha van az ablakon. 

hirdetes

3. Ablakkeretek és a párkány

Ha a redőnyt vagy a sötétítőt sikeresen áttisztítottad, a következő lépésként az ablakkeret és a párkány következzen. Miért? Mert az ablaküveg foltmentessége érdekében a legjobb, ha azt a végére hagyjuk. Az ablakkeretet felülről lefelé tisztítsuk át, szintén fertőtlenítőszeres vízzel, alaposan áttörölve. Ezután a párkányokat is töröljük át, kint és bent is. Mindkét párkány esetében ne feledkezzünk meg a perem alatti részekről sem, hiszen ott is találhatunk szennyeződéseket. Ha ezzel készen vagyunk, csak utána jöhet az üvegtisztítás. 

hirdetes

4. A csíkmentes ablaküveg

Ahhoz, hogy valóban ragyogó, foltmentes legyen az ablaküvegünk két fontos eszközre lesz szükségünk. Az újságpapírt, és mindenféle konyharuhát, textilt felejtsünk el az üvegtisztítása során. A legegyszerűbb, amivel könnyen és foltmentesen áttörölhetjük az ablakok üvegét, az a papírtörlő. Persze, csak simán papírtörlő segítségével nem lesz sosem ragyogó az ablakunk. Az ablaktisztítást először kezdhetjük egy ronggyal és fertőtlenítőszerrel. Így a makacs szennyeződéseket könnyedén eltávolíthatjuk. Ezután alkalmazzunk üvegtisztítószert, amit spray formájában vásároltunk. Fújjuk át az üveget vele és töröljük át papírtörlővel vagy pedig, ha van otthon üveglehúzónk, akkor azzal. Figyeljünk oda, hogy föntről lefelé haladjunk az üvegen, fedve a sávokat a haladási irányunk szerint. Az ablaküveged biztosan tökéletesen ragyogó és foltmentes lesz!

5. Házi praktikák

Az üvegtisztításhoz használhatunk akár házi készítésű tisztítószereket is, amelyekkel akár az egész lakást fertőtleníthetjük és ragyogóan tisztává tehetjük. A házi praktikák között az ablakra is alkalmazhatunk olyan konyhai szert, ami csodákat művel az üveggel. Az ecet a tökéletes társ az otthoni konyhai eszközök között, mivel tényleg mindenre használhatjuk! Nem csak fertőtlenítésre, folttisztításra, zsíroldásra, de üvegtisztításra egyaránt. Vízzel felhígítva nagyon jól helyettesíti bármely ablaktisztítószert, mindamellett, hogy környezetbarát és még olcsó is. Érdemes kipróbálnod egy fúvókás flakonban vízzel elkeverve a fenti törlési technikát alkalmazva. 

+1 Az időpont sem mindegy

Az ablaktisztításhoz az időpont sem mindegy, hiszen esős, szeles időben szinte semmi értelme megpucolni az üvegeket. A legjobb időpont egy napos, felhőmentes időpont, amikor könnyen megtisztíthatjuk ablakainkat. Szánjunk rá azonban kellő időt, hiszen csak így lesz eredményes a takarítás. Az ablakokat egyébként évente két alkalommal bőven elegendő áttisztítani. Az egyik legideálisabb időszak például pont a tavasz és a húsvét környéket. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Lakberendezési szakszótár

Komplementer színek

Komplementer színpárnak, vagy kiegészítő színpárnak nevezzük azt a két színből álló... Tovább

Tojásszeletelő

A tojásszeletelő egy ételkészítéshez használatos konyhai eszköz, mellyel... Tovább

Tovább a lexikonra