notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Hogyan tisztítsd meg ablakaidat lépésről lépésre

hirdetes

A tökéletes ablaktisztítás 6 lépése

cs

Az ablaktisztítás nélkülözhetetlen velejárója a takarításnak. A koszos ablakon át beszűrődő napfény nem egy szemet gyönyörködtető látvány. Noha lehet, hogy a legtöbb kosz az üveg külső felére rakódik le, ugyanakkor a belső oldalán is lerakódhat por, melytől időről időre meg kell szabadítanunk.

ablaktisztítás

Sokan nyűgként élik meg az ablaktisztítást, mivel lehetetlen feladatnak tűnik számukra az üveg csíkmentes tisztítása. Ahhoz, hogy gyorsan és eredményesen végezhessetek ezzel a feladattal, csupán néhány szabályt kell betartanotok és ablakaitok újra régi fényükben tündökölnek majd.

Most megmutatjuk nektek, hogy mit kell tennetek ahhoz, hogy villámgyorsan és mégis hatékonyan tisztítsátok meg a piszoktól ablakaitokat!

Abban az esetben pedig, ha tanácsaink ellenére sem jön meg a kedvetek az ablakoktakarításhoz, vagy a hátatok közepére sem kívánjátok az takarítási teendőket, keressétek fel a Kék Harmónia profi takarító céget, akik elvégzik helyettetek a takarítást! Szakértelem és gyorsaság, ez a Kék Harmónia. Ajánlatkérésért kattintsatok ide: lakástakarítás.  

A megfelelő eszközök kiválasztása

A tökéletes ablaktisztítás legfontosabb eszköze a jó minőségű gumiból készült ablaklehúzó. Ezt szinte bármelyik bevásárlóközpontban megvásárolhatjátok, nem nehéz hozzáférni, ráadásul nem is drága eszköz. Különböző méretben kaphatóak, ha tehetitek, akkor vegyetek egy szélesebbet a nagyobb felületek és egy keskenyebbet is, a nehezebben hozzáférhető részek miatt. Nyugodtan kérdezzétek meg az eladót a gumi minőségéről, abban az esetben pedig, ha már újonnan hullámos a gumi vége, semmiképpen se vásároljátok meg az eszközt, mert csíkot fog hagyni!

A másik elengedhetetlen eszköze az ablaktisztításnak a szivacs vagy egy pamut applikátor, mellyel a munkálatokat elkezdjük majd.

hirdetes

Ezen kívül szükségetek lesz még egy tiszta vödörre, valamint két szöszmentes törölközőre is.

Mindig tartsd távol egymástól a két törölközőt

Mivel az egyiket a gumipenge lehúzás utáni letörlésére használjátok majd, hamar nagyon koszossá és vizessé fog válni. A másik törölközővel pedig a sarkokat és a párkányt fogjátok áttörölni a tisztítás végén, így ennek száraznak kell maradnia!

ablaktisztítás

A megfelelő tisztítószerek kiválasztása

A boltok polcain megannyi ablaktisztító folyadékot találhattok, melyek majd mindegyike hatékonynak bizonyul, azonban mi ennek ellenére mégis a nagymamák jól bevált praktikáját javasoljuk kipróbálásra, ez pedig nem más, mint a mosogatószer, az ecet és a víz használata.

hirdetes

Miután letöröltétek az egyik tiszta törölközővel az üveget (ez lesz később a gumipenge törlő törölköző), öntsetek egy vödör langyos vízbe egy kupaknyi mosogatószert! A mosogatószer használatának következtében az ablakon található zsíros szennyeződéseket is el tudjátok távolítani.

Bő vízzel dolgozzatok, majd öntsétek ki a vizet és egy vödör hideg vízbe öntsetek egy deci ecetet! Egy másik szivacs segítségével töröljétek át az üveget, majd pedig húzzátok le a lecsorgó vizet az ablaklehúzó segítségével!

Az ablaklehúzó helyes használata

Fontos, hogy az ablaklehúzót helyesen használjátok, mert ezen áll vagy bukik, hogy az üveg csíkos marad-e, vagy sem. Alapszabály: Mindig tartsátok teljesen vízszintesen!

A titok nyitja ezen felül csupán csak annyi, hogy nem szabad lazán tartani a pengét, viszont túlságosan erősen sem szabad rányomni azt az ablakra. Előbbi esetén garantáltan csíkos marad majd az üveg, az utóbbi esetében pedig rongáljátok a pengét és túlzott nyomás esetén akár a pengét tartó műanyaggal meg is sérthetitek az üveget.

 

ablaktisztítás

Ablaklehúzó tisztítása

Ezt már kiemeltük többször is, de higgyétek el, tényleg nagyon fontos, hogy mindig tisztára és szárazra töröljétek a gumilapátot. Így nem hagyhattok koszcsíkot, ha pedig meg is szárítjátok a gumipengét akkor nem fog tocsogni a környezetetek a víztől.

Fedjék egymást az lehúzások!

Szintén nagyon fontos, hogy egyetlen milliméter se maradjon ki az ecetes víz lehúzásakor! A következő lehúzás mindig fedje az előzőt, de maximum egy milliméterrel. Ezzel a módszerrel biztosan nem marad ki majd egyetlen csík sem. Ha pedig előzetesen gondosan letöröltétek a gumilapátot, akkor nem is hagy majd csíkot az üvegen.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Vendégház

A vendégház legtöbb esetben panziót jelent, de ha családi ház kertjében álló kis házra... Tovább

Cserép

A cserép nem más mint égetett agyag. A hagyományos fazekasság legfontosabb... Tovább

Tovább a lexikonra
Háztartás