notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

A nyári, őszi időszak a házfelújítás időszaka. Az ablakcsere és a szigetelés is nagy munka, és jelentős anyagi teher. Aki tud, itt-ott spórol is. A jó minőségű nyílászárókon és szigetelőanyagon nem érdemes

hirdetes

Ablakcsere után festés, felújítás

A nyári, őszi időszak a házfelújítás időszaka. Az ablakcsere és a szigetelés is nagy munka, és jelentős anyagi teher. Aki tud, itt-ott spórol is. A jó minőségű nyílászárókon és szigetelőanyagon nem érdemes, de a glettelést és festést magunk is elvégezhetjük, ezzel elsősorban pénz másodsorban akár időt is megspórolhatunk, ha nem várunk a szakemberre.

A nyári, őszi időszak a házfelújítás időszaka. Az ablakcsere és a szigetelés is nagy munka, és jelentős anyagi teher. Aki tud, itt-ott spórol is. A jó minőségű nyílászárókon és szigetelőanyagon nem érdemes
Amikor az új ablakok már a helyükön vannak és az alapvakolat is felkerült, a kőművesek munkája véget ér, ott marad a szép új nyílászáró, körülötte éktelenkedő szükre fallal. Ilyenkor szükséges a glettelés, alapozzás majd végül a festés. Sokan úgy időzítik, hogy ablakcsere után, a szobát nem csak az ablak körül, hanem az egészet kifestik. ez azért is gyakroi, mert ha már a bútorokat el kell mozdítani és a por után nagytakarításba kell csapni, érdemes egy festést is beiktatni, így egy valóban új és szép, felújított szobát vehetünk birtokba. 
 
Ablakcsere után festés, felújítás
 

1. Előkészítés

 
A glettelés előtt azonban takarjuk le a padlót és ragasszuk le a szép új ablakkereteket, nehogy azok máris festékesek legyenek.
 
Ablakcsere után festés, felújítás
 

2. Glettelés

 
A glettelésnek ebben az esetben két funkciója van: egyrészt a szürke, porózus vakolatot kell elfednie, másrészt annak egyenetlenségeit ki kell simítania. Sok időt megspórolok az előre bekevert, felhasználásra kész finomglett használatával. Ez az anyag vékony rétegben (max. 2 mm. vastagon) használható, így gyorsan szárad. Könnyen felhordható, szép sima, egyenletes, fehér felületet ad. Nagy, összefüggő felületen glettvassal, kisebb szakaszokon spaklival célszerű felkenni. Száradás után finomat át lehet csiszolni. 
hirdetes
 
Ablakcsere után festés, felújítás
 

3. Festés

 
Alap esetben legalább két réteg festére kalkuláljuk ki a szükséges festékmennyiséget, bár ma már elérhetőek olyan egyrétegű, csepegésmentes festékek is, amivel könnyedén elvégezhetjük a festést foltmentesen és órákig várnunk sem kell a száradással.
A sarkoknál és éleknél és a nyílászárók széleinél ecsettel, a nagyobb felületeken hengerrel dolgozzunk. Az ecsetet 3/4-ig mártsuk a festékbe, majd húzzuk le a felesleget. A Platinum festék nem csöpög, ezért gyorsan haladhatunk, és szép munkát végezhetünk.
Amikor a hengerelés következik, használjuk a lehúzó tálcát, vagy rácsot is! A festékbe mártott hengert enyhén nyomjuk a falhoz. Először függőleges, majd vízszintes mozdulatokkal oszlassuk el a festéket.
hirdetes
Miután elkészültünk a festéssel, száradás után következhet a takarítás és a visszapakolás.
 
Ablakcsere után festés, felújítás
 

Szükséges eszközök:

  • glett
  • vödör
  • csiszolópapír
  • ecsetek, hengerek
  • spakli
  • takarófólia
  • festőszalag
  • alapozó
  • glett
  • festék
 
Podmaniczki Attila Podmaniczki Attila
 Szobafestő-mázoló
 
 Online Tanácsadó
 
 Ha kérdésed van, tedd fel itt: Álmaim Otthona  Online Tanácsadás
 

 Még több kreatív ötlet, hasznos tanács: Csináld magad közösség a Facebookon

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Osztott komplementer színek

Ezek azok a színpárok, amelynél a komplementer színpár egyik tagjának a szomszédját... Tovább

Üveglámpás

Egy ilyen szép üveglámpással nem csak a benti helyiségeket dobhatod fel, hanem akár kültéren... Tovább

Tovább a lexikonra
Festés